NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Όλες οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Απρίλιο

Τι σχέση μπορεί να έχει η κλασική μουσική με τον πειραματισμό, η ηλεκτρική κιθάρα με τα εικαστικά, ο κινηματογράφος με ένα πανηγύρι, και η ψυχεδέλεια με την ελληνική Πασχαλιά;

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 92 Piano, Violin, Viola, Cello
Αποθήκη 1, Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
Το σύγχρονο μουσικό σύνολο dissonArt ερμηνεύει Morton Feldman

Το διακεκριμένο μουσικό σύνολο dissonΑrt παρουσιάζει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εμβληματικό έργο του πρωτοπόρου Αμερικανού συνθέτη Morton Feldman Piano, Violin, Viola, Cello. Μία βαθιά εμπειρία ακρόασης, όπου οι θεατές θα είναι ελεύθεροι να καθίσουν ή να ξαπλώσουν στην Αποθήκη 1 του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας προκειμένου να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους μουσικούς, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Τα εισιτήρια για τη συναυλία έχουν εξαντληθεί 
ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 3.33 μ.μ.
Μυστήριο 177 Visions from the Underworld – Finissage
X-Bowling Art Center

Αυλαία για την έκθεση σύγχρονης τέχνης με την αποκάλυψη του έργου του πολυβραβευμένου γλύπτη Θεόδωρου. Έχοντας φιλοξενήσει ήδη περισσότερους από 2.000 επισκέπτες, η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης ολοκληρώνεται με την αποκάλυψη του “κύβου του αγνώστου”. Μέσα από μια ειδική τελετή, υπό την καθοδήγηση του καλλιτέχνη McCloud Zicmuse, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντικρίσουν, για πρώτη φορά και για μία μόνο μέρα, το γλυπτό του πολυβραβευμένου διεθνούς Έλληνα καλλιτέχνη Θεόδωρου. Την ίδια μέρα, λίγο νωρίτερα, από τις 11.00 έως τις 13.00, ο Zicmuse θα πραγματοποιήσει το workshop Preparing the Ways, με στόχο να προετοιμάσει τους επισκέπτες για όσα θα ακολουθήσουν, μέσα από το παιχνίδι με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, φωνητικές ασκήσεις και απλές χορογραφίες. 

Το Visions of the Underworld, σε επιμέλεια των Agprognostic Temple, είναι μια συμβολική μετάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής, ένα ταξίδι αποκάλυψης και ανακάλυψης, μέσα από το οποίο 10 σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί αναδεικνύουν τη συνάφεια των Ελευσινίων Μυστηρίων με τη σύγχρονη εποχή και τα ερμηνεύουν σε μια γλώσσα του 21ού αιώνα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
21-23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 84 Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου)
Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής & Δημόσιος χώρος
Live Cinema – Εργατική Τάξη – Σειρήνες

Το πρωτοποριακό αυτό φεστιβάλ συνδιαλέγεται με έναν θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό θεσμό όπως είναι το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου (πολιούχου της πόλης), ενσωματώνοντας νέα χαρακτηριστικά στη συλλογική συνείδηση με ολοήμερες και ολονύκτιες κινηματογραφικές προβολές, δημόσιες ομιλίες έξι ωρών, VR περφόρμανς και ζωντανά γυρίσματα στον δημόσιο χώρο με στόχο τη δημιουργία δύο ταινιών, σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τη συμμετοχή του κοινού, θα μονταριστούν επιτόπου και θα προβληθούν στη λήξη του φεστιβάλ. Μία σύλληψη του σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συνεπιμέλεια της ακαδημαϊκού και cultural practitioner Μαρίας Χατζηχριστοδούλου aka Maria X, και του κριτικού κινηματογράφου και programmer Lorenzo Esposito, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το LADA – The Live Art Development Agency. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια
Πλατεία Συνοικισμού Ποντίων & Όαση – Πρώην Camping
Τραγούδια και χοροί της ελληνικής Πασχαλιάς

Ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρος Λιάβας θα μιλήσει για το βαθύτερο νόημα και τις λειτουργίες των λαϊκών δρώμενων και των τραγουδιών αυτής της περιόδου, όπου η χριστιανική λατρεία αναβαπτίζεται στις αρχαίες καταβολές της, ο Χριστός συνομιλεί με τον Άδωνι και ο Αϊ-Γιώργης συναντά τον αρχαίο δρακοντοκτόνο ήρωα που ελευθερώνει το νερό και φέρνει την καρποφορία. Στη συνέχεια θα στηθεί μέσα στα δέντρα ένα μεγάλο λαϊκό γλέντι με τα τραγούδια και τους χορούς της Γης, της Άνοιξης και της ελληνικής Πασχαλιάς. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάριος Φούρναρης παρουσιάζει μία διακαλλιτεχνική συνέργεια εικαστικής τέχνης, περφόρμανς και μουσικής σε συνεργασία με τους μουσικούς Γεωργία Μπαλαμπίνη και Mislav Režić και με τη συμμετοχή πολιτιστικών ομάδων της Ελευσίνας. Το έργο/δράση θέτει στο προσκήνιο την επανεξέταση των χαρακτηριστικών που συνθέτουν το όλον της εφήμερης ανθρώπινης ύπαρξης, μέσα από την αντίστιξη συμβολικών αναπαραστάσεων του μυθικού κόσμου και της Αναγέννησης. Η καλλιτεχνική πρόταση συμπεριλαμβάνει τρία μέρη: το γλυπτικό περιβάλλον, την περφόρμανς και τη μουσική. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΠΕΜΠΤΗ 6, 20, 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη
Cultterra
Ημέρες Δίψας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο στα αγγλικά των λέξεων “Πέμπτη”, μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της “δίψας”, σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: προβολή ταινίας, γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Μήνας πλούσιος με προγράμματα και δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης για όλες τις σχολικές βαθμίδες, τους νέους, αλλά και τους ενήλικες είναι ο Απρίλιος στην Ελευσίνα. Φωτογραφικά έργα με έμπνευση από την πόλη, ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, τοιχογραφίες με θεματικές από το περιβάλλον, συμμετοχικό εργαστήριο αστικού σχεδιασμού, χορευτικό ταξίδι στον δημόσιο χώρο με μια σανίδα skate, ψηφιακά περιβάλλοντα για την πόλη του μέλλοντος σχεδιασμένα από μία μικτή ομάδα εφήβων, νέες τεχνολογίες κατασκευής για παιδιά Α’ Δημοτικού, πανεπιστημιακές ομιλίες, σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο και πολλές ακόμη δράσεις και προγράμματα της 2023 Ελευσίς αναδεικνύουν την πόλη σε περιφερειακό κέντρο πολιτιστικής εκπαίδευσης και δημιουργικότητας. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Για λίγες μέρες ακόμα!

Έως την Κυριακή 23 Απριλίου, θα φιλοξενηθούν οι δύο εμβληματικές εκθέσεις Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες, του πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels, ο οποίος μετατρέπει την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε έναν σύγχρονο ναό, και Μυστήριο 17 Μελίνα, ακριβώς δίπλα, στην Αποθήκη 3, η αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Ανοιχτές Προσκλήσεις Συμμετοχής

Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator – Αλλά μην το πεις σε κανέναν
Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για την έννοια της μύησης και της μυστικότητας

Καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, με έμφαση στον δημόσιο χώρο (installation, video art, sound art, performance, γλυπτική κ.ο.κ.), να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα σε δύο περιόδους, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2023, ενώ οι πέντε καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα διαμείνουν στην πόλη, θα εμπνευστούν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της διεθνούς αναγνώρισης επιμελήτριας Joanna Warsza και πέντε ακόμη καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής έως 6 Απριλίου εδώ
Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας
Μια έκθεση – αφιέρωμα σε όσους εργάστηκαν και εργάζονται στην πόλη

Γίνετε κομμάτι του έργου του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας, έργο του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval, είναι ένα αφιέρωμα, ένα μνημείο για όσους εργάστηκαν και εργάζονται στην Ελευσίνα, για όσους έχουν φτιάξει τη σημερινή εικόνα της πόλης με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια, τη ζωή τους. Το ανοιχτό κάλεσμα απευθύνεται σε εργαζόμενους και συνταξιούχους εργοστασίων, βιομηχανιών και εταιριών της περιοχής. Για καθέναν που θα συμμετάσχει, ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει ένα χειροποίητο κράνος από πηλό, πάνω στο οποίο θα είναι χαραγμένα στοιχεία ή λέξεις που θα χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο άτομο. Τον Σεπτέμβριο του 2023, όλα τα πήλινα κράνη που θα παραχθούν, θα εκτεθούν σε μία μεγάλη έκθεση στον χώρο του Ίρις και, στη συνέχεια, θα μοιραστούν στους συμμετέχοντες ως ανάμνηση του γιγαντιαίου αυτού καλλιτεχνικού έργου. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ
Μυστήριο 109 Το σωματίδιο Higgs
Tο πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα

Η 2023 Ελευσίς και η έμπειρη ομάδα χορευτών και ακροβατών «Κι όμΩς κινείται» πραγματοποιούν το πρώτο εργαστήριο σύγχρονου τσίρκου στην Ελευσίνα για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παιδιά και ενήλικες, που θα οδηγήσει στην ανανεωμένη εκδοχή της βραβευμένης παράστασης «Το σωματίδιο Higgs».Το εργαστήριο περιλαμβάνει μαθήματα σύγχρονου χορού και ακροβασίας από τη χορογράφο Σουγιουλτζή Χριστίνα και τους χορευτές Νώντα Δαμόπουλο και Ιλεάννα Παππά και απευθύνεται σε κατοίκους Ελευσίνας, καθώς και χορευτές και ακροβάτες που επιθυμούν να εντατικοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο σύγχρονο τσίρκο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής εδώ
Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο κοινοτικό ραδιόφωνο της Ελευσίνας έως 20 Απριλίου. Ένα νέο ραδιόφωνο ξεκινά τη λειτουργία του στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πειραματικού ραδιοφωνικού σταθμού που θα ανήκει στην τοπική κοινότητα της Ελευσίνας, θα τροφοδοτείται και θα λειτουργεί μέσα από αυτή.  Άτομα ηλικίας από 5 έως 105 ετών, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες, κολλεκτίβες και άλλες τοπικές ομάδες, καθώς και όλοι όσοι ενδιαφέρονται είναι ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσουν με ελεύθερη συμμετοχή μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια, που θα τους δώσουν τα εργαλεία, τις γνώσεις και την έμπνευση για να πειραματιστούν με τον κόσμο του ήχου και του ραδιοφώνου. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής έως 20 Απριλίου εδώ
Μυστήριο 79 Beyond The Obvious Conference 2023
Handle with Care Agora: Call for projects
Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Απριλίου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου Beyond the Obvious λαμβάνει χώρα η δράση Handle with Care Agora, ένα άτυπο φόρουμ που παρουσιάζει τοπικά και διεθνή ευρωπαϊκά έργα που αφορούν σε θέματα φροντίδας, κοινοτικής και ατομικής ευημερίας, υγείας, ψυχικής υγείας και πολιτισμού. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει διαφορετικές οπτικές από τις τέχνες, την κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την έρευνα, την πολιτική, τον ακτιβισμό και να συνδυάσει πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο για δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής έως 30 Απριλίου εδώ
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes