NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

WHAT’S ON: Μάρτιος

WHAT’S ON

Μάρτιος  

1 – 3 ΜΑΡ

Μυστήριο 156
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΑΝΤΙΚΑΤΟΠΤΡΙΣΜΟΙ
(2ος Κύκλος Συναντήσεων)

ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Νέοι ηλικίας 15-20 ετών προσκαλούνται να συμμετάσχουν στον δεύτερο κύκλο του κινηματογραφικού εργαστηρίου ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ και ειδικό τίτλο «Αντικατοπτρισμοί», για να αναρωτηθούν πώς το τοπίο όπου μεγάλωσαν καθρεφτίζεται στις αποφάσεις τους για το μέλλον. Σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα της EXILE ROOM.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

1-3, 8-10, 15-17, 22-24, 29-31 ΜΑΡ
Μυστήριο 37
Φωνές της Ελευσίνας 
ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Ο διαδικτυακός κοινοτικός ραδιοφωνικός σταθμός Μυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας βρίσκεται στον «αέρα» εδώ και μερικούς μήνες, εκπέμποντας ζωντανά κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα με ζωντανές εκπομπές, ειδήσεις, μουσική, αναγνώσεις, αφιερώσεις αλλά και πειραματισμούς. Ο σταθμός αποτελεί τον καρπό μιας σειράς δράσεων και εργαστηρίων σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, υπό την επιμέλεια της ομάδας του καλλιτεχνικού χώρου Zoetrope Athens, σε συνεργασία με τον Βερολινέζο καλλιτέχνη Karl Heinz Jeron και τη συμμετοχή κατοίκων της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής. Δηλώσεις συμμετοχής στο voicesofelefsina@2023eleusis.eu.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

6 – 10 ΜΑΡ

Μυστήριο 137
Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη
ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Μια σειρά εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης με στόχο αφενός να μεταφέρουν στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής και αφετέρου να εξασφαλίσουν το πέρασμα σε νέες, πιο συμμετοχικές, συλλογικές και σχετικές με την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας μορφές επαγγελματικών συνασπισμών.           

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

01 ΜΑΡ – 14 ΑΠΡ

Μυστήριο 176
Μέρες Κινηματογράφου
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

Μια σειρα προβολών έργων ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Μια αποφασιστική χειρονομία μετά τη θερμή υποδοχή του IN SITU REALITIES – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ελευσίνας, που επιδιώκει την οργανική και λειτουργική ενσωμάτωση του Σινέ Ελευσίς στην πολιτιστική καθημερινότητα της πόλης, και της ευρύτερης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής πραγματικότητας, πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

8 ΜΑΡ 

Μυστήριο 203
RESONANCES 
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

Μία συναυλία με έργα του 21ου αιώνα για δυο πιάνα, από τις πιανίστριες Λυδία Λινάρδου και Ηρώ Μενέγου. Μια περιπλάνηση στις νοητές μουσικές πόλεις των αντιθέσεων. Ανάμεσά τους μία νέα ανάθεση, μία μεταγραφή από κοντσέρτο, μία μεταγραφή από τέσσερα χέρια, μουσικό θέατρο, κίνηση και λόγος. Μία διαδρομή μέσα από την ώριμη γλώσσα των συνθετών, υπό την ματιά του νεοσύστατου ντουέτου. Με αφετηρία την Άντρια, οι ερμηνεύτριες παρατηρούν τη σύνδεση των έργων με ορισμένες από τις ιδιαίτερες πόλεις του Ίταλο Καλβίνο.         Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

9 ΜΑΡ

Πιλοτικές Πόλεις
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

Το δεύτερο εργαστήριο αυτοαξιολόγησης διοργανώνει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού Πιλοτικές Πόλεις, με τους κατοίκους της πόλης να αναλαμβάνουν τη χαρτογράφηση της θέσης του πολιτισμού στην Ελευσίνα και τις μελλοντικές τους προτεραιότητες. Μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Culture Action Europe σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

10 – 31 ΜΑΡ

Μυστήριο 1888  ΤΟ ΦΩΣ

Μέσα από το βλέμμα του Θανάση Λεβέντη

ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ 

Συζήτηση και εγκαίνια: Κυριακή 10 ΜΑΡ 

Μία έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»  όπου παρουσιάζεται κρίσιμο μέρος από το προσωπικό αρχείο του Θανάση Λεβέντη, το οποίο περιλαμβάνει τα τεύχη του περιοδικού «Το Φως», φωτογραφικά στιγμιότυπα από καλλιτεχνικά δρώμενα και αξιομνημόνευτες στιγμές, το καταστατικό ίδρυσης του Συλλόγου, ο κατάλογος κίνησης της Βιβλιοθήκης καθώς και πολλά ακόμα τεκμήρια του πρώτου πολιτιστικού σωματείου της πόλης. Την έκθεση πλαισιώνει το κινηματογραφικό βλέμμα του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και της Εύας Στεφανή με βίντεο ντοκουμέντα της ζωής και της δράσης του Θανάση Λεβέντη και του Συλλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

19 ΜΑΡ

HERITACT

ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

Παρουσίαση του τριετούς Ευρωπαϊκού έργου HERITACT στο οποίο συμμετέχουν 15 Ευρωπαίοι εταίροι, ανάμεσά τους τοπικοί φορείς, πανεπιστήμια, κοινωνικές οργανώσεις, αρχιτεκτονικές και καλλιτεχνικές ομάδες, από πέντε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη διάρκεια του έργου θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές δράσεις σε τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις στην Ελλάδα (Ελευσίνα), στην Ιταλία (Μιλάνο) και στην Ιρλανδία (County Mayo). Το έργο HERITACT θα εισαγάγει καινοτόμες αρχιτεκτονικές και σχεδιαστικές λύσεις, θα αναπτύξει πολιτισμικούς μετασχηματισμούς που οδηγούν στη βιωσιμότητα και θα διερευνήσει νέες μορφές συνεργασίας μεταξύ των σχετικών ενδιαφερομένων, όπως τοπικούς φορείς, καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολίτες, σχεδιάζοντας και προωθώντας έναν νέο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής σύμφωνα με τις αρχές του New European Bauhaus.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

22, 23, 28 & 31 ΜΑΡ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 20 PERFORMING ARTS INITIATOR – ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

(σύνθετη δράση τέχνης)

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Μια ρηξικέλευθη σύζευξη επιτελεστικής τέχνης και αρχαιολογίας που συνδυάζει, υπό την επιμέλεια της σκηνοθέτιδος Gemma Hansson Carbone, την εγγενή αγάπη του ανθρώπου για αφηγήματα και το μυστηριακό δέος της διαγενεακής διασύνδεσης που καταλαμβάνει κάθε επισκέπτη ιστορικών μνημείων. Στο αποθετήριο συλλογικής μνήμης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας, οι θεατές καλούνται να συμμετάσχουν σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας και, ακολουθώντας τον μίτο των καλλιτεχνών-ερευνητών, να διατρέξουν τα τοπόσημα της ειδικά μελετημένης διαδρομής, προκειμένου να βιώσουν το φαντασιακό αφήγημα που συνιστά κάθε απόπειρα ερμηνείας του παρελθόντος εντός του φυσικού κόσμου που το ενέπνευσε.

Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει στις 11/3 εδώ.

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Το έργο Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

 

29 & 30 ΜΑΡ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ  και  ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Επιτέλεση αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών 

ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ 

Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας. Στόχος του είναι η ανάδειξη -μέσω των παραστατικών τεχνών- του ανεξάντλητου τοπογραφικού αρχαιολογικού πλούτου και των δυνατοτήτων του, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και η  προώθηση καλών πρακτικών εφαρμογής των παραστατικών τεχνών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας αλλά και διεθνώς, και τη μετατροπή της αρχαιολογικής πληροφορίας σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

29 ΜΑΡ

«O Στρατός του Γκούμα»  Διονύσης Χριστοφιλογιάννης

Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου

Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αφηγηματικής Αρχαιολογίας, παρουσιάζεται το γλυπτικό έργο του Διονύση Χριστοφιλογιάννη με μία ζωντανή επιτελεστική δράση. 49 κεραμικές κεφαλές από το πήλινο σύμπαν του Χαράλαμπου Γκούμα θα ζωντανέψουν στο Ελευσίνας συνθέτοντας μία σύγχρονη εικαστική εγκατάσταση. Σε συνεργασία με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη και τη galleria pemuvia.

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes