Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

Συντελεστές:

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.

Πληροφορίες:

  • Δείτε το πρόγραμμα εδώ
  • Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το 1o εργαστήριο αυτοαξιολόγησης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε το 2019 εδώ, καθώς και τα αποτελέσματά του εδώ.

Το δεύτερο εργαστήριο αυτοαξιολόγησης διοργανώνει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού Πιλοτικές Πόλεις. Η δράση θα λάβει χώρα στο Σινέ Ελευσίς το Σάββατο 9 Μαρτίου, με τους κατοίκους της πόλης να αναλαμβάνουν τη χαρτογράφηση της θέσης του πολιτισμού στην Ελευσίνα και τις μελλοντικές τους προτεραιότητες. Μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Culture Action Europe σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.

Τι είναι οι Πιλοτικές Πόλεις;

Η Ελευσίνα είναι η μοναδική ελληνική πόλη και μία από τις 16 σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συμμετέχουν στις Πιλοτικές Πόλεις. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόγραμμα που τοποθετεί τον πολιτισμό ως τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης μιας πόλης δίπλα στην οικονομία, το περιβάλλον και την κοινωνική συμπερίληψη. Μέσα από τη μοναδική συνθήκη που έχει δημιουργήσει στην πόλη τα τελευταία χρόνια η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Ελευσίνα κινείται προς ένα νέο μοντέλο βιωσιμότητας, με την τέχνη και τον πολιτισμό στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας, και τους κατοίκους κινητήριο δύναμη πίσω από το σύνολο του συμμετοχικού αυτού προγράμματος.

Με βάση τον οδηγό αυτοαξιολόγησης της ατζέντας Πολιτισμός 21, και σε συνέχεια της πρώτης συνάντησης Πιλοτικές Πόλεις, που είχε πραγματοποιηθεί στις 26 Ιανουαρίου 2019 στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, κάτοικοι της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα εντατικό ολοήμερο εργαστήριο, με στόχο να θέσουν τις βάσεις της μακροπρόθεσμης πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης τους.

Η συμμετοχική διαδικασία της αυτοαξιολόγησης

  • θα αναδείξει τις καλές πρακτικές της πόλης και τις προοπτικές τους,
  • θα αποκαλύψει και θα ονομάσει τις ανάγκες,
  • θα φανερώσει και τη δυναμική των τοπικών ομάδων,
  • θα καθιερώσει τον εμπεριστατωμένο λόγο και τον διάλογο ως εργαλεία επιρροής, πειθούς και επαναπροσδιορισμού και
  • θα θεμελιώσει την αξία της πρόσβασης των πολιτών στον συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης.

Κάθε θεματική αντιστοιχεί σε μία όψη της πολιτιστικής ανάπτυξης της πόλης, η οποία είτε αναπτύσσεται μέσα από οργανωμένες πολιτικές είτε μέσα από πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μία δέσμευση για τη μακροπρόθεσμη πολιτιστική στρατηγική της Ελευσίνας.

Η δράση περιλαμβάνει τους θεματικούς άξονες με τους οποίους διασυνδέεται ο πολιτισμός: ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ (συμπερίληψη, ποιότητα ζωής, εκπαίδευση, ισότητα, συνύπαρξη), ΕΥΗΜΕΡΙΑ (οικονομική ανάπτυξη, δημιουργική οικονομία, εργασία στον πολιτιστικό τομέα, βιώσιμος τουρισμός, ψηφιοποίηση), ΤΟΠΟΙ (δημόσιος χώρος, πολιτιστική κληρονομιά, αρχιτεκτονική, αστικός σχεδιασμός), ΦΥΣΗ (οικολογική και κοινωνική μετάβαση, κλιματική αλλαγή, γαστρονομία), ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ (πολιτιστική στρατηγική, δημόσια διοίκηση, συμμετοχικές διαδικασίες, δικτύωση, επικοινωνία), ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ (ελευθερία έκφρασης, συμμετοχή μειονοτήτων, προσβασιμότητα, προστασία καλλιτεχνικής δημιουργίας, κατάρτιση).

Το δίκτυο των πόλεων του προγράμματος αποτελούν ενδεικτικά οι: Γκόλγουεϊ, Γκάμπροβο, Χιχόν, Λισαβόνα, Ναμύρ, Σουόνσι, Τενερίφη, Τεράσα, Τιμισοάρα, Λιντς, Νόβα Γκορίτσα, Ριέκα, Ες-συρ-Αλζέτ, Ελευσίνα, Ίμπιζα κ.ά.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Το εργαστήριο είναι ανοιχτό σε όλους τους κατοίκους του Δήμου Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής που έχουν ενδιαφέρον για το μέλλον της πόλης τους στο πεδίο του πολιτισμού.

Ειδική προτεραιότητα θα δοθεί σε κατοίκους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, που έχουν συμμετάσχει στις πρώτες δύο φάσεις του προγράμματος Πιλοτικές Πόλεις ή/και στις συναντήσεις Πόλη – Πολιτισμός – Παρακαταθήκη (3 Π).

Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα πραγματοποιηθεί από τους οργανισμούς  Culture Action Europe και United Cities and Local Governments σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς, αφενός βάσει της επαγγελματικής και εθελοντικής τους εμπειρίας σε δημόσιους, ιδιωτικούς και εθελοντικούς οργανισμούς και αφετέρου βάσει της διαφορετικότητάς τους ως προς την ηλικία, το φύλο, την εθνοπολιτισμική καταγωγή, το επάγγελμα και την εκπαίδευση, με σκοπό να συσταθεί μια ομάδα αντιπροσωπευτική του συνολικού πληθυσμού της πόλης.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes