NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Open Call: Capital Connections – Ενίσχυση καλλιτεχνών & επαγγελματιών παραστατικών τεχνών

Με στόχο να ενισχύσει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στους τομείς των διεθνών συνεργασιών αφενός και της δραματουργίας αφετέρου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Μπασάρτ και το Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move σχεδίασαν το πρόγραμμα “Capital Connections”. Μέσα από το Capital Connections, 15 ελληνικοί φορείς των παραστατικών τεχνών ή / και μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση (mentoring) για ένα χρόνο για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή, ενώ άλλοι πέντε (5) καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν μία αντίστοιχη διαδικασία συμβουλευτικής στον τομέα της δραματουργίας από τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, με στόχο την ολοκλήρωση ενός καλλιτεχνικού έργου.

Διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή σκηνή

Τι είναι αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή» ή «διεθνή» σκηνή; Στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή σκηνή αποτελείται από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και φορείς που ζουν και δημιουργούν σε εκατοντάδες πόλεις από την Ισλανδία μέχρι την Εσθονία, από την Πορτογαλία μέχρι τη Βουλγαρία, από την Κύπρο μέχρι τη Σουηδία κ.οκ. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με εμάς στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν αυτό που βρίσκεται έξω από τα γεωγραφικά όρια της πόλης και της χώρας τους. 

Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση θα επιλεγούν 15 φορείς ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από όλο το φάσμα των σύγχρονων παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορός, κουκλοθέατρο, σύγχρονο τσίρκο, παραστάσεις στο δημόσιο χώρο, παραστάσεις συμμετοχικής τέχνης κ.ο.κ.) οι οποίοι θα ακολουθήσουν για ένα χρόνο μία εξατομικευμένη διαδικασία συμβουλευτικής και καθοδήγησης από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move. Η διαδικασία ξεκινάει με ένα εισαγωγικό διήμερο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, συνεχίζεται με online κατ’ ιδίαν συνεδρίες με κάθε συμμετέχοντα μία φορά το μήνα για δέκα περίπου μήνες και ολοκληρώνεται με μία διήμερη δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος. 

Προτεραιότητα θα δοθεί σε φορείς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό, σε φορείς του ανεξάρτητου χώρου και σε φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία καλλιτέχνες και επαγγελματίες και όχι σε φοιτητές, σπουδαστές ή ερασιτεχνικούς φορείς. Βασική επιδίωξη είναι η ενδυνάμωση καλλιτεχνών ή/και φορέων που έχουν ενσωματώσει ή θέλουν να ενσωματώσουν τις διεθνείς συνεργασίες στην πρακτική τους σε μόνιμη βάση και όχι για ένα μεμονωμένο έργο.

Μάθε περισσότερα για τα κριτήρια επιλογής και του στόχους του προγράμματος «Διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή σκηνή» εδώ 

Δραματουργία

Η συζήτηση γύρω από την δραματουργία εντείνεται διεθνώς. Ίσως αυτό δεν είναι άσχετο με το γεγονός πως διανύουμε μια εποχή που μαστίζεται από αλλεπάλληλες και βαθιές κρίσεις με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αφηγηθούμε ξανά τα πάντα χωρίς κανένα δεδομένο. Στόχος του προγράμματος Capital Connections είναι να ενισχύσει Έλληνες και Ελληνίδες καλλιτέχνες των παραστατικών τεχνών (σκηνοθέτες, χορογράφους, κουκλοπαίκτες, liveartists) στην ανάπτυξη του έργου τους, μέσω μιας εκτεταμένης διαδικασίας συμβουλευτικής στη δραματουργία από τον Αλέξανδρο Μιστριώτη. Θα επιλεγούν συνολικά πέντε καλλιτέχνες, οι οποίοι θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αλέξανδρο Μιστριώτη, προκειμένου να ολοκληρώσουν ένα έργο. Η πρόταση μπορεί να αφορά έργο μικρής, μεσαίας ή μεγάλης κλίμακας, ενώ δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το είδος και τη μορφή της: θεατρική, σύγχρονος χορός, έργα site specific, τσίρκο κ.ο.κ. Η διαδικασία διαρκεί έως και ένα χρόνο. 

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της προσωπικής καλλιτεχνικής γλώσσας των συμμετεχόντων μέσα από ένα μεθοδικό διάλογο. Ποιότητες όπως τόλμη, διάθεση για διάλογο, προσωπική έρευνα και περιπέτεια και τελικά για μετατοπίσεις μοιάζουν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτες. Προτεραιότητα θα δοθεί σε καλλιτέχνες που βρίσκονται τώρα στη διαδικασία διαμόρφωσης της προσωπικής τους γλώσσας, δηλαδή είτε σε αναδυόμενους καλλιτέχνες, είτε σε καλλιτέχνες με διαδρομή οι οποίοι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο στην πορεία τους και προσπαθούν να επανακαθορίσουν το λεξιλόγιο και την καλλιτεχνική τους ταυτότητά. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσκληση απευθύνεται σε εν ενεργεία καλλιτέχνες και όχι σε σπουδαστές. 

Περισσότερα για τη διαδικασία επιλογής, το περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος «Δραματουργία» εδώ

Πρακτικές πληροφορίες

Το On the Move παρέχει μεμονωμένες συνεδρίες μέγιστης διάρκειας 10 ωρών, συμπεριλαμβανομένων συνεδριών με εξωτερικούς συνεργάτες από το εκτεταμένο δίκτυο του On the Move για πρόσθετες μεμονωμένες συνεδρίες. Η Busart παρέχει σε μηνιαία βάση ατομικές συνεδρίες διάρκειας τριών ωρών συμβουλευτικής σε κάθε συμμετέχοντα για τη διαμόρφωση του έργου του. Τη διήμερη εισαγωγική συνάντηση μαζί με την τελική συνάντηση επιμελούνται τόσο ο Busart όσο και η On the Move.

Το κόστος συμμετοχής στο έργο ανέρχεται σε 3500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, εκ των οποίων το ποσό των 3000 πλέον ΦΠΑ καλύπτεται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 Ελευσίνα και το ποσό των 500 ευρώ πλέον ΦΠΑ από κάθε συμμετέχοντα. Η ατομική συνδρομή των 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα καλύπτει μέρος της προσαρμοσμένης καθοδήγησης από την Busart και καταβάλλεται απευθείας στην Busart. Η εισφορά καταβάλλεται σε δύο δόσεις των 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ, μία τον Φεβρουάριο του 2023 με την έναρξη του προγράμματος και μία τον Ιούνιο του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής και να την υποβάλλουν έως τις 8 Φεβρουαρίου 2023. Μόνο οι προεπιλεγμένοι υποψήφιοι θα ενημερωθούν για να προσέλθουν σε συνέντευξη. Οι συνεντεύξεις θα διεξαχθούν την εβδομάδα 13 – 17 Φεβρουαρίου 2023. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 25 Φεβρουαρίου 2023 με μία διήμερη συνάντηση γνωριμίας σεμιναριακού τύπου, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στην Ελευσίνα από τις 10:00 μέχρι τις 18:00.

Οι αιτούντες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν το εναρκτήριο διήμερο στις παραπάνω ημερομηνίες.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 166 State of Emergency

Μέσα στην τραγική συγκυρία των καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν τις τελευταίες μέρες τη χώρα, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, ένα εικαστικό έργο πιο επίκαιρο από ποτέ, την εγκατάσταση Μυστήριο 166 State of Emergency του εικαστικού Αθανάσιου Κανάκη στο παλαιό μηχανουργείο της Φιλομήλα 3.


Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.


THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes