NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Capital Connections – Ανοιχτή Πρόσκληση «ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ»

Με στόχο να ενισχύσει τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες των σύγχρονων παραστατικών τεχνών στους τομείς των διεθνών συνεργασιών αφενός και της δραματουργίας αφετέρου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με τη Μπασάρτ και το Διεθνές Δίκτυο για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move σχεδίασαν το πρόγραμμα “Capital Connections”. Μέσα από το Capital Connections, 15 ελληνικοί φορείς των παραστατικών τεχνών ή / και μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και καθοδήγηση (mentoring) για ένα χρόνο για να ξεκινήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή σκηνή. 

Η Ευρωπαϊκή και διεθνής σκηνή

Η εξωστρέφεια της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής είναι εδώ και δεκαετίες, αν όχι από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους, σταθερή επιδίωξη τόσο των επίσημων πολιτικών για τον πολιτισμό, όσο και των ίδιων των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου. Η εξωστρέφεια, ωστόσο, προϋποθέτει την ουσιαστική γνώση του «έξω» και τη διαρκή επαφή μαζί του. Τι είναι όμως αυτό το «έξω»; Τι είναι αυτό που ονομάζουμε «ευρωπαϊκή» ή «διεθνή» σκηνή;

Συνήθως όταν αναφερόμαστε στην «ευρωπαϊκή σκηνή» εννοούμε τη δραστηριότητα λίγων φορέων και καλλιτεχνών, κάποιων φεστιβάλ όπως το Φεστιβάλ της Αβινιόν ή του Εδιμβούργου και κάποιων διάσημων σκηνοθετών και χορογράφων. Έτσι, καταλήγουμε πολλές φορές, ασυνείδητα ίσως, να εξισώνουμε την εξωστρέφεια με τη διασημότητα και την παρουσία στο εξωτερικό με την καταξίωση.

Στην πραγματικότητα, η ευρωπαϊκή σκηνή αποτελείται από κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και φορείς που ζουν και δημιουργούν σε εκατοντάδες πόλεις από την Ισλανδία μέχρι την Εσθονία, από την Πορτογαλία μέχρι τη Βουλγαρία, από την Κύπρο μέχρι τη Σουηδία κ.οκ. Οι περισσότεροι από αυτούς αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις με εμάς στην προσπάθειά τους να γνωρίσουν αυτό που βρίσκεται έξω από τα γεωγραφικά όρια της πόλης και της χώρας τους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι μάλλον αδύνατο να γνωρίσεις και να συνδεθείς με ολόκληρη την ευρωπαϊκή σκηνή. Επίσης, στις περισσότερες περιπτώσεις, η διασύνδεση με την ευρωπαϊκή σκηνή δε συνεπάγεται καταξίωση και διασημότητα. Μάλλον, συνεπάγεται την πρόκληση του τι σημαίνει απευθύνουμε το έργο μας στη Στοκχόλμη, τη Ρίγα, τη Βαρσοβία, το Πόρτο κ.ο.κ. Και πιθανότατα, στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στο να γνωρίσουμε συναδέλφους με τους οποίους έχουμε κοινές ανησυχίες, παρόμοιες επιδιώξεις και συγγενή αισθητική. Συνήθως αυτή η επαφή και ανταλλαγή καταλήγει και σε συνεργασίες, είτε πρόκειται για μετακλήσεις, είτε για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε άλλους είδους συνεργασίες.

Η εξωστρέφεια, λοιπόν, και η δραστηριοποίηση εκτός εθνικών συνόρων είναι κυρίως μια διαδικασία. Γι’ αυτό, αντίθετα με ό,τι συχνά συμβαίνει, η συζήτηση για την εξωστρέφεια δεν ξεκινάει από την καλλιτεχνική αριστεία – για την ακρίβεια απορρίπτουμε εξορισμού αντιλήψεις και συμπεριφορές που κατηγοριοποιούν την καλλιτεχνική δημιουργία με όρους ποιοτικού ή μη αποτελέσματος – αλλά από την επιθυμία και την περιέργεια.

Το πρόγραμμα διάρκειας ενός έτους

Μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση θα επιλεγούν 15 φορείς ή μεμονωμένοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από όλο το φάσμα των σύγχρονων παραστατικών τεχνών (θέατρο,  χορός, κουκλοθέατρο, σύγχρονο τσίρκο, παραστάσεις στο δημόσιο χώρο, παραστάσεις συμμετοχικής τέχνης κ.ο.κ.) οι οποίοι θα ακολουθήσουν για ένα χρόνο μία εξατομικευμένη διαδικασία συμβουλευτικής και καθοδήγησης από την Κέλλυ Διαπούλη και εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Δικτύου για την Πολιτιστική Κινητικότητα On the Move. 

Η διαδικασία ξεκινάει με ένα εισαγωγικό διήμερο σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2023, συνεχίζεται με online κατ’ ιδίαν συνεδρίες με κάθε συμμετέχοντα μία φορά το μήνα για δέκα περίπου μήνες και ολοκληρώνεται με μία διήμερη δια ζώσης συνάντηση στο τέλος του προγράμματος.

Ποιοι/ες έχουν προτεραιότητα;

Προτεραιότητα θα δοθεί σε φορείς, καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα την προσπάθεια να αναπτύξουν τη δραστηριότητά τους και στο εξωτερικό, σε φορείς του ανεξάρτητου χώρου και σε φορείς και άτομα που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εν ενεργεία καλλιτέχνες και επαγγελματίες και όχι σε φοιτητές, σπουδαστές ή ερασιτεχνικούς φορείς. Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να ενισχύσει φορείς και άτομα που έχουν ενσωματώσει ή θέλουν να ενσωματώσουν τις διεθνείς συνεργασίες στην πρακτική τους σε μόνιμη βάση και όχι για ένα μεμονωμένο έργο. Στην περίπτωση που ο αιτών είναι φορέας, μπορούν περισσότερα από ένα άτομα του φορέα να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι φορείς θα πρέπει εξαρχής να δηλώσουν πόσα και ποια άτομα θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσα σε γραπτό και προφορικό επίπεδο.

Συμπλήρωσε την αίτηση συμμετοχής

για φυσικα προσωπα εδώ: https://eu.jotform.com/build/230103649093350
για φορείς εδώ: https://eu.jotform.com/build/230103153842342 

Πρακτικές πληροφορίες

Το On the Move παρέχει μεμονωμένες συνεδρίες μέγιστης διάρκειας 10 ωρών, συμπεριλαμβανομένων συνεδριών με εξωτερικούς συνεργάτες από το εκτεταμένο δίκτυο του On the Move για πρόσθετες μεμονωμένες συνεδρίες. Η Busart παρέχει σε μηνιαία βάση ατομικές συνεδρίες διάρκειας τριών ωρών συμβουλευτικής σε κάθε συμμετέχοντα για τη διαμόρφωση του έργου του. Τη διήμερη εισαγωγική συνάντηση μαζί με την τελική συνάντηση επιμελούνται τόσο ο Busart όσο και η On the Move. Το κόστος συμμετοχής στο έργο ανέρχεται σε 3500 ευρώ πλέον ΦΠΑ, εκ των οποίων το ποσό των 3000 πλέον ΦΠΑ καλύπτεται από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023 Ελευσίνα και το ποσό των 500 ευρώ πλέον ΦΠΑ από κάθε συμμετέχοντα. Η ατομική συνδρομή των 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα καλύπτει μέρος της προσαρμοσμένης καθοδήγησης από την Busart και καταβάλλεται απευθείας στην Busart. Η εισφορά καταβάλλεται σε δύο δόσεις των 250 ευρώ πλέον ΦΠΑ, μία τον Φεβρουάριο του 2023 με την έναρξη του προγράμματος και μία τον Ιούνιο του 2023.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 25 Φεβρουαρίου 2023 με μία διήμερη συνάντηση γνωριμίας σεμιναριακού τύπου, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Φεβρουαρίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας από τις 10:00 μέχρι τις 18:00. Οι αιτούντες/ουσσες θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι να παρακολουθήσουν το εναρκτήριο διήμερο στις παραπάνω ημερομηνίες.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes