NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τον Μάιο!

Ένα ξενοδοχείο – φάντασμα στο Παλαιό Ελαιουργείο, μία αντισυμβατική όπερα, απρόσμενες παραστάσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο, μουσική ξενάγηση πάνω σε τουριστικό λεωφορείο, έκθεση φωτογραφίας – ύμνος στην εργατική τάξη, συμμετοχικά εργαστήρια, συναντήσεις και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις μας περιμένουν αυτό τον μήνα στην Ελευσίνα!

ΠΕΜΠΤΗ 4, 11, 18, 21-28 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη: Οι Cultterra παρουσιάζουν τις Ημέρες Δίψας
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας

Οι καλλιτέχνες ομάδες της Ελευσίνας σε δράση! Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays) σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου finissage της εγκατάστασης “transcedence”, γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: συνάντηση με συλλογικότητα της πόλης, γνωριmeet the locals: Δανάη Ανδρώνη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5, ΣΑΒΒΑΤΟ 6, ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 114 Everything Open
Δημόσιος χώρος

Μία αντισυμβατική όπερα από τον φημισμένο θίασο παραστατικών τεχνών Novoflot. Ο ρηξικέλευθος θίασος παραστατικών τεχνών Novoflot με έδρα το Βερολίνο παρουσιάζει ένα έργο όπερας στον δημόσιο χώρο, όπου μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές καλούν το κοινό να τους ακολουθήσει σε μία ευφάνταστη διαδρομή. Ξεκινώντας από το Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας, περνώντας έξω από χώρους κλειστούς, όπως μικρά καταστήματα ή ανενεργές επιχειρήσεις, η καλλιτεχνική ομάδα Novoflot θα παρουσιάσει μία καινοτόμο περιπατητική μουσικο – θεατρική δράση, διασχίζοντας -μαζί με τους θεατές- τον πεζόδρομο της οδού Νικολαΐδου, κατά μήκος του Αρχαιολογικού Χώρου, που θα καταλήξει μέσω της οδού Κανελλοπούλου στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΤΡΙΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 93 Ξυλίκι
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης συζητά με εκλεκτούς καλεσμένους για το νόημα της τέχνης σήμερα. Η ομάδα Amor Omnia παρουσιάζει ένα ενιαίο έργο, που απαρτίζεται από πέντε δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση του, για την Αρπαγή και την Απουσία. Ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης σαν άλλος Αμφιτρύων καλεί σημαντικούς ποιητές, συγγραφείς και εικαστικούς να συζητήσουν το νόημα της τέχνης σήμερα. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΤΡΙΤΗ 9 – ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΙΟΥ
Μυστήριο 149 Μετάβαση προς ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον

Ένα τριήμερο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συνέδριο με τη συμμετοχή μαθητών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 10-15 ετών, από σχολεία της Ελευσίνας, καθώς και της υπόλοιπης Αττικής, της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης, που στοχεύει στη διαμόρφωση προτάσεων – κοινού οράματος για ένα ενεργειακά αποδοτικό και κλιματικά ουδέτερο μέλλον για την Ελευσίνα. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΪΟΥ- ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ
Μυστήριο 139  Αποξένωση
Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος

Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό – ύμνος στην εργατική τάξη της Ελλάδας. Με αφετηρία την Ελευσίνα, την πόλη όπου ζει και εργάζεται, ο φωτογράφος Βαγγέλης Γκίνης μελετά τον κόσμο της εργασίας στην Ελλάδα, με επίκεντρο την εργατική τάξη. Ταξίδεψε για έξι μήνες σε όλη τη χώρα, διέσχισε συνολικά 4.755 χιλιόμετρα και επισκέφτηκε 13 πόλεις για συνομιλήσει και να φωτογραφίσει 28 εργαζόμενους από διαφορετικούς κλάδους και τους χώρους εργασίας τους, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά ο σύγχρονος εργαζόμενος του 21ού αιώνα. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 – ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία
Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας

Γιατί επισκεπτόμαστε έναν αρχαιολογικό χώρο; Τι αναζητούμε εκεί; Μία ρηξικέλευθη σύζευξη επιτελεστικής τέχνης και αρχαιολογίας, υπό την επιμέλεια και σε σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, που συνδυάζει την εγγενή αγάπη του ανθρώπου για τα αφηγήματα και το μυστηριακό δέος, που καταλαμβάνει κάθε επισκέπτη ιστορικών μνημείων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

12 – 20 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν
Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας για την έννοια της μύησης και της μυστικότητας

Μετά από συμμετοχή σε ανοιχτό κάλεσμα, πέντε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας. Σε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη, το Μάιο, οι καλλιτέχνες θα διαμείνουν στην Ελευσίνα, θα εμπνευστούν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο, που θα παρουσιαστούν με τη μορφή έκθεσης τον Οκτώβριο του 2023, υπό την καθοδήγηση της διεθνώς αναγνωρισμένης επιμελήτριας Joanna Warsza και πέντε ακόμη καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

19 & 22 – 29 ΜΑΪΟΥ
Πρεμιέρα: 19 Μαΐου /Για λίγες μόνο παραστάσεις
Μυστήριο 76 Don’t Look Back
Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Η νέα δημιουργία του Γιάννη Χουβαρδά ακροβατεί ανάμεσα στο θρίλερ, την επιστημονική φαντασία και τη μεταφυσική περφόρμανς.Οι τρεις Αποθήκες του Παλαιού Ελαιουργείου μεταμορφώνονται στο ερειπωμένο Hotel Spectre με τα φαντάσματα των μυθικών εραστών Ορφέα και Ευρυδίκης να «ζωντανεύουν» τις μοιραίες στιγμές του έρωτά τους. Μια πρωτόγνωρη ονειρική διαδρομή, που καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ κοινού και ερμηνευτών, καλώντας τους θεατές να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις σε κομβικά σημεία της περιήγησής τους. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΤΕΤΑΡΤΗ 24 – ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 106 Χαμομήλι – Διέλευσις

Mια συναυλία-ξενάγηση στην οροφή ενός ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου. Το μουσικό συγκρότημα My Wet Calvin παρουσιάζει μια συναυλία – ξενάγηση με απρόβλεπτες δράσεις στην οροφή ενός ανοιχτού τουριστικού λεωφορείου, που ακολουθεί τη διαδρομή της πομπής των Ελευσίνιων Μυστηρίων. Εκτός από το συγκρότημα, στο λεωφορείο θα βρίσκονται η Αλέξια Σαραντοπούλου, η οποία θα εκτελεί χρέη ξεναγού με τους επιβάτες να γίνονται κοινωνοί μιας ιδιότυπης ξενάγησης στα παραγνωρισμένα «αξιοθέατα» και στις ιστορίες της δυτικής εξόδου της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 182 Η Έλευσις της Κυριακής

Μια πολυδιάστατη κυριακάτικη συνάντηση με πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Μια ολοήμερη βιωματική δράση, που περιλαμβάνει περφόρμανς, παιδική παράσταση, παιχνίδια, εργαστήρια, συλλογική κουζίνα, μουσικό γλέντι, συζητήσεις σε καφενείο, καθώς κι ένα ντοκιμαντέρ που παρατηρεί πριν και κατά τη διάρκειά της τους ήρωες της εργατικής τάξης να ξετυλίγουν το νήμα της συλλογικής μνήμης για να αναστοχαστούν πάνω στην κοινή αργία της Κυριακής που βρίσκεται σε μετάβαση, με πρωινό καφέ, κουβέντες, παιχνίδια. Η δράση θα κορυφωθεί με συναυλία τριών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νέας γενιάς, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Διονυσίου.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 – ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΜΑΪΟΥ
Μυστήριο 140 Τυφλός ξεναγός
Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας

Ένα σκοτεινό και ταυτόχρονα βαθιά φωτεινό ταξίδι στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας. Μια παράσταση – περιπατητική ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Παύλου Παυλίδη, που εκκινεί ακριβώς τη στιγμή της δύσης και απευθύνεται σε βλέποντες ή μη θεατές. Υπό τις οδηγίες μιας τυφλής ξεναγού και με τη βοήθεια των ερμηνευτών, οι θεατές καλούνται να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο με κλειστά μάτια, ενώ ιστορίες από το παρελθόν και το παρόν, από ζώντες αλλά κι από όσους μας άφησαν, με τη συνοδεία μουσικής και ηχοτοπίων, θα τους οδηγήσουν, σαν ένα άλλο Μυστήριο, σε ένα σκοτεινό και ταυτόχρονα βαθιά φωτεινό ταξίδι στον Άδη.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

ΜΑΪΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Μυστήριο 68 Στάλκερ
Δημόσιος χώρος

Η πόλη της Ελευσίνας επανασυστήνεται μέσα από τα μάτια των κατοίκων της. Με μία σειρά εργαστηρίων, που ολοκληρώνονται στις 6 Μαΐου, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγοί, ειδικοί επιστήμονες και καλλιτέχνες, σχεδιάζουν σε συνεργασία με τους κατοίκους της πόλης διαδραστικούς περιπάτους στον δημόσιο χώρο και παιχνίδια ανακάλυψης και εξερεύνησης της πόλης πάνω στις θεματικές Αρχαιολογία – Ιστορία, Βιομηχανική Αρχαιολογία και Περιβάλλον, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες της Ελευσίνας να ανακαλύψουν, από τις αρχές Ιουνίου και για όλον τον χρόνο, πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της.

Προσκλήσεις συμμετοχήςΜυστήριο 135 Trust in Play_School of Urban Game Design_Τhe Elefsina Cycles
Συμμετοχικά παιχνίδια αστικού σχεδιασμού σε τρεις κύκλους

Ενδιαφέρεστε για το παιχνίδι στον δημόσιο χώρο και τις παιγνιώδεις εμπειρίες; Θέλετε να γίνετε μέλος μιας διεθνούς κοινότητας δημιουργών; Είστε απόφοιτος/η ή επαγγελματίας στον σχεδιασμό παιχνιδιών και αλληλεπίδρασης, την τέχνη, τον σχεδιασμό εμπειριών, τον αστικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική, την performance, την τεχνολογία, την αφήγηση ιστοριών ή σε συναφή τομέα; Δηλώστε συμμετοχή και εξερευνήστε το παιχνίδι μέσα στους δρόμους και στους μύθους της Ελευσίνας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Αιτήσεις συμμετοχής έως την Τετάρτη 10 Μαΐου εδώ

Μυστήριο 112 Μαρία Παπαδημητρίου: Διπλό Θέατρο ή Περί Φιλίας
Το θέατρο της ενέργειας: Εργαστήριο γλυπτικής & άλλων μορφών πλαστικής έκφρασης

Η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου δημιουργεί το Θέατρο της Ενέργειας (Theatrum Energeia), ένα ανοιχτό εργαστήριο γλυπτικής και άλλων μορφών έκφρασης για -και με- τους κατοίκους της Ελευσίνας. Στο εργαστήριο – στούντιο που διαμόρφωσε αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό στο κέντρο της πόλης, οι συμμετέχοντες θα έχουν καθημερινά την ευκαιρία να αποκτούν γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και να ευαισθητοποιούνται για τις ευρείες επιλογές πρακτικών και τεχνικών που σχετίζονται με την παραγωγή έργων τέχνης. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το ανοιχτό κάλεσμα θα ανακοινωθεί  σύντομα.

Mυστήριο 42 Futuring Waters
Συμμετοχικά εργαστήρια για το μέλλον του νερού

Η καλλιτέχνις Jenny Marketou καλεί τους νέους της Ελευσίνας να συμμετάσχουν σε εργαστήρια τριών θεματπου αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα του νερού, στο πλαίσιο του ερευνητικού και καλλιτεχνικού της έργου πάνω στο όραμα του «μέλλοντος του νερού», με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επιστημονικό, καλλιτεχνικό και λογοτεχνικό επίπεδο. 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το ανοιχτό κάλεσμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων
Συμμετοχικά εργαστήρια με τη συμμετοχή επιστημόνων και καλλιτεχνών

Δύο διεπιστημονικά εργαστήρια από την ομάδα Το Οχτώ, μέσω των οποίων εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, επιδιώκοντας να αναδείξουν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοστήριξης και να θέσουν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές πάνω στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικο – πολιτικό πεδίο.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ
Το ανοιχτό κάλεσμα θα ανακοινωθεί  σύντομα.

Μυστήριο 65  Reframe Ελευσίς

Φωτογραφικά εργαστήρια που αποτυπώνουν – ερμηνεύουν την οπτική ανθρωπολογία της Ελευσίνας. Το Reframe Ελευσίς είναι μια συλλογική κοινωνική δράση με καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα. Προσκαλεί νέους από την Ελευσίνα και από άλλες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό, ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα φωτογραφικά έργα που αντλούν έμπνευση από τον ελευσίνιο τόπο.

Το ανοιχτό κάλεσμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes