Μυστήριο 93 Ξυλίκι


Μυστήριο 93 Ξυλίκι

Η ομάδα Amor Omnia παρουσιάζει ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από έξι δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση αυτού, για την Αρπαγή και την Απουσία.

Συντελεστές:

Συμμετέχουν:
Χλόη Ακριθάκη (φωτογράφος, εικαστικός). Φίλιππος Τσιτσόπουλος (εικαστικός, περφόρμερ). Θάνος Σταθόπουλος (συγγραφέας). Μαρία Παπαδημητρίου (εικαστικός). Γιώργος Τριανταφύλλου (αρχιτέκτονας). Γιάννης Κοιλής (συγγραφέας, μεταφραστής). Κώστας Τσώλης (εικαστικός). Σάββας Παπαδόπουλος (φοιτητής). Σάββας Θεουλάκης (φοιτητής). Χριστόφορος Μαρίνος (ιστορικός τέχνης). Δημοσθένης Αβραμίδης (ζωγράφος). Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη (ποιήτρια). Κυριάκος Χαρίτος (συγγραφέας). Μαρία Φακίνου (συγγραφέας). Αντρέας Μαντάς (συγγραφέας, ηθοποιός). Γεωργία Σαγρή (εικαστικός, καθηγήτρια ΑΣΚΤ).
Επιτοίχιο έργο: Συμπόσιο, της Δώρας Παπαδημητρίου
Ηχητικά τοπία: Ριχάρδος Βάγκνερ, Ιωάννης Σεβαστιανός Μπαχ
Τους συνδαιτημόνες σερβίρει η Λένα Μπαμπασάκη
Περφόρμανς: Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εικαστική καταγραφή με σκίτσα όπως στις δίκες: Πάρις Χαβιάρας και Capten

Η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει τη δεύτερη συνάντηση της δράσης Μυστήριο 93 Ξυλίκι την Τρίτη 9 Μαΐου, όπου ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ως άλλος αμφιτρύων καλεί, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, συγγραφείς, ποιητές, σκηνοθέτες και εικαστικούς, με στόχο να αναζητήσουν, συμποσιαζόμενοι, το νόημα της τέχνης από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Σε έναν χώρο όπως η Ελευσίνα, όπου συναντιούνται το άλλοτε με το νυν, το μυστηριακό με το μεταβιομηχανικό, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις τέχνες, τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία, τη λεγόμενη αρχαιολογία της γνώσης και τα σημερινά προτάγματα της τέχνης και του στοχασμού, ιδίως σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και που απαιτεί ένα ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο για να τον δούμε και να τον αναλύσουμε.

Στη συνέχεια, οι Φίλιππος Τσιτσόπουλος & Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης στήνουν μια περφόρμανς βασισμένη σε εδάφια της Βίβλου, του Αριστοτέλη και του Ηράκλειτου, επιζητώντας να καταδείξουν πώς κάποια κείμενα διατηρούν μιαν εμπρηστική επικαιρότητα. Εκτός από τους βασικούς, καταγεγραμμένους συμμετέχοντες, θα υπάρξουν και έκτακτες (guest) παρουσίες, ενώ θα κληθούν και άνθρωποι από το κοινό να εκφράσουν απόψεις. Το συμπόσιο διανθίζεται με διαλείμματα κλασικής μουσικής.

Το Μυστήριο 93 Ξυλίκι αποτελεί ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση αυτού, για την Αρπαγή και την Απουσία, μέχρι το τέλος του έτους.

*Στο κοινό θα διατίθεται, ως κέρασμα, λευκός οίνος & καρβέλια άρτου, παραπέμποντας στα συμπόσια της αρχαιότητας.

Επόμενες δράσεις:

Πέμπτη 6 Ιουλίου:

Θεατροποιημένο αναλόγιο με θέμα την διαλεκτική της έννοιας της Απουσίας  με την έννοια της Αρπαγής, με τη συμμετοχή ηθοποιών και με τη συνοδεία ζωντανής,  πρωτότυπης μουσικής από τον περίφημο Βρετανό μπασίστα, συνθέτη και παραγωγό, Jah Wobble

Σεπτέμβριος  – Eco-Culture Festival

Ομιλία του αρχιτέκτονα Γιώργου Τριανταφύλλου, όπου θα εξετάσει την επίδραση του χρόνου στη σύλληψη και κατασκευή κτισμάτων,  τονίζοντας ομοιότητες αρχετύπων, όπως είναι τα αυτοσχέδια μαντριά, με επιτεύγματα της μοντέρνας  αρχιτεκτονικής, επηρεασμένα από τα αρχέτυπα. 

Σεπτέμβριος  – Eco-Culture Festival

Ο γιατρός Γιώργος Θεοχάρης παρουσιάζει την ομιλία του με θέμα τη διαδρομή της ίασης από την αρχαιότητα έως τις σημερινές  θεραπευτικές πρακτικές και την αφηγηματική ιατρική.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes