Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη: Μάιος


Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο των αγγλικών λέξεων “Πέμπτης”, μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της “δίψας”, σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις  γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου finissage της εγκατάστασης “transcedence”, γνωριmeet the 2023: Μάρθα Φριντζήλα, Αραξοβόλιν: συνάντηση με συλλογικότητα της πόλης, γνωριmeet the locals: Δανάη Ανδρώνη.

4/5 Πέμπτη 17:00 γνωριmeet the locals: Ελπίδα Χατζηνικολάου.
Πέμπτη 17:00 Finissage της εγκατάστασης “transcedence”. 

Land art & Bio art εγκατάσταση η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κοινωνία, την βιωσιμότητα υπερβαίνοντας τα επιτρεπόμενα και προκαθορισμένα όρια.Τοσο από την χωροθέτηση του έργου, όσο και από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι η βιωσιμότητα μέσω της διαδικασίας της ζωής και  επαναχρησιμοποίησης  υλικών. 

11/5 γνωριmeet the 2023 – 19.00: Μάρθα Φριντζήλα 

Στον άξονα γνωριmeet the 2023  οι νέοι της Ελευσίνας έρχονται σε επαφή με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς και γνωρίζουν τους καλλιτέχνες που θα δημιουργήσουν καλλιτεχνικό έργο αυτόν τον χρόνο στην πόλη.

Η Μάρθα Φριντζήλα είναι σκηνοθέτις, ηθοποιός, τραγουδίστρια, καθηγήτρια υποκριτικής και τραγουδιού. Γεννήθηκε και µεγάλωσε στην Ελευσίνα. Ιδρυτικό µέλος του χώρου τέχνης κι εκπαίδευσης Baumstrasse/Δρόµος µε δέντρα (www.dentra.gr) και του Αττικού σχολείου αρχαίου δράµατος.(www.attikosxoleio.gr). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

18/5 Αραξοβόλιν – 19.00: Συνάντηση με συλλογικότητα της πόλης

Οι Cultterra ξεδιψούν τις Πέμπτες τους από την εβδομαδιαία ανάγκη για διασκέδαση, κουβεντιάζουν, παίζουν επιτραπέζια, βλέπουν ταινίες -όχι μόνο cult-, παίζουν ή αναπαράγουν μουσική, ηρεμούν και έρχονται πιο κοντά με τις αθώες πλευρές του εαυτού τους. Εξασφαλίζουν μια επιπλέον ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με άλλες συλλογικότητες της πόλης.

21-28/5 γνωριmeet the locals: Δανάη Ανδρώνη

Η Δανάη Ανδρώνη γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Μεγάλωσε και κατοικεί στην Ελευσίνα. Το 2020 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων, μία σχολή με βασικό αντικείμενο την θεωρία και την πρακτική της αρχιτεκτονικής. Έχοντας επιλέξει τη σφάιρα της αρχιτεκτονικής και του design ασχολείται τόσο ακαδημαικά όσο και ερασιτεχνικά με το Graphic Design, αλλά και με την ζωγραφική τόσο ψηφιακή όσο και αναλογική. Εξερευνεί τη ζωγραφική διαισθητικά και δημιουργεί εικαστικές συνθέσεις, ή και κολλάζ με πληθώρα υλικών, χρωμάτων και σχημάτων και σχηματίζει επιφάνειες με αντιθέσεις που βασίζονται στο τυχαίο και το σκόπιμο. Το πάθος της για τις τέχνες προέρχεται από τη δια βίου αγάπη της για δημιουργία. 

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes