NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για τον Ιούνιο!

1 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 127
ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑ ΑΛΟΓΑ
(θέατρο)
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ

Το τρίτο μέρος της τριλογίας Το άλλο το κανονικό, η εμβληματική παράσταση Ερωτευμένα άλογα δημιουργήθηκε μετά από πολύμηνη έρευνα. Αποτελεί ύμνο στην πηγαία ζωτικότητα και σε όλες τις αισθήσεις που έχουν περιχαρακωθεί από μια αυστηρά ορθολογιστική αντίληψη της ζωής. Ξεπερνά τους κοινωνικούς φραγμούς για να μιλήσει για το ά-λογο, το απαγορευμένο, τη φαντασία, την ψυχή που επιμένει στην αναζήτηση του ολοκληρωτικού και αμφίδρομου έρωτα.π

Περισσότερα εδώ.

1, 10, 11, 18 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32
OPEN ELEUSIS
(εκπαίδευση)
ΟΣΕ – ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ

Το εργαστήρι «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της» στόχο έχει τη δημιουργία μιας ομάδας προφορικής ιστορίας της πόλης, όπου οι συμμετέχοντες θα εισαχθούν στην προφορική ιστορία και θα διδαχθούν τις τεχνικές της συνέντευξης με στόχο να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της πόλης. Η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την οπτικοακουστική καταγραφή των συνεντεύξεων.

Περισσότερα εδώ.

1 – 28 IOYΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 134
ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΑΛΙ
(σύνθετη δράση τέχνης)
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα έργο πολεοδομικής σκηνογραφίας και κοινωνικής τέχνης: το κόκκινο χαλί επικαιροποιεί τον μύθο της Περσεφόνης με τη μυστηριακή εμφάνιση-εξαφάνισή του και το τελετουργικό των κινήσεών του καθώς το μετακινούν οι συμμετέχοντες από γειτονιά σε γειτονιά. Μετά από την κάθε μετάβαση ακολουθεί δρώμενο στον τόπο άφιξης.

Περισσότερα εδώ.

1 – 29 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 37
ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
(σύνθετη δράση τέχνης)

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 3, 4, 10, 11, 17, 18 (απαραίτητη προκράτηση θέσης)
OPEN DAYS 1, 8, 15, 22, 29 ΙΟΥΝ (είσοδος ελεύθερη για το κοινό)
Ε.Κ.Ε.Δ.Α – ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ / ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΟΣΕ – ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

To Mυστήριο 37 Φωνές της Ελευσίνας είναι μία συμμετοχική δράση με στόχο τη δημιουργία ενός ραδιοφωνικού σταθμού από τους κατοίκους της πόλης και μιας καλλιτεχνικής περιπατητικής εγκατάστασης με τη μορφή ενός ραδιοπεριπάτου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο πραγματοποιούνται τα πρώτα εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ κάθε Πέμπτη το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού, στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, θα είναι ανοιχτό στο κοινό και θα φιλοξενεί μία σειρά από συζητήσεις, ομιλίες και προβολές με θέμα το ραδιόφωνο.

Περισσότερα εδώ.

5 ΙΟΥΝ
MYΣTHPIO 62
ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ – ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
(σύνθετη δράση τέχνης)
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ

Οι Νύχτες βραδύτητας – Ομιλίες για τον χρόνο, μια δράση που ξεκίνησε το 2018 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο και εξελίσσεται από το 2021 μέχρι και σήμερα στον ατμοσφαιρικό περίβολο του Αγίου Νικολάου, θέτει αυτή τη φορά στο επίκεντρο την έννοια του χρόνου της εγκατάλειψης, που, σύμφωνα με τον επιμελητή της δράσης Ηλία Κουνέλα, είναι εκείνο το μεσοδιάστημα που το σώμα μαζί με τη συνείδηση μετακινείται από μια κατάσταση βεβαιότητας σε μιαν άλλη. Επιπλέον ημερομηνία παρουσίασης: 27 ΟΚΤ. Με τη στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Περισσότερα εδώ.

7 – 9 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 79
BEYOND THE OBVIOUS CONFERENCE 2023
(συναντήσεις / συνέδρια)
X-BOWLING ART CENTER, Ε.Κ.Ε.Δ.Α – ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ / ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023 με θέμα “Handle with Care | Culture for Social Well-being” στοχεύει να διερευνήσει συλλογικά τη σημασία της φροντίδας ως ηθικής και πολιτικής υποχρέωσης για τις κοινωνίες μας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό οι επαγγελματίες του πολιτισμού. (Απαραίτητη η προκράτηση θέσης.)

Περισσότερο εδώ.

9 – 28 IOYN
ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ A FESTIVAL ^
(φεστιβάλ)
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ

Το ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΙ A FESTIVAL φωτίζει τις άγνωστες πτυχές διάφορων γειτονιών στην πόλη της Ελευσίνας. Καλύπτοντας πολλαπλές περιοχές κάθε φορά, αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και συνενώνει κομμάτια της πόλης. Είναι ένα πολυσύνθετο φεστιβάλ που περιλαμβάνει επιτελεστικές και εικαστικές τέχνες, επιτόπιες περφόρμανς, συμπόσια και συμμετοχικές πρωτοβουλίες, καθώς και άλλες, ανεπίσημες και αναπάντεχες μορφές συμμετοχής. Ανακαλύψτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Περισσότερα εδώ.

21 – 27 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 45
ATELIER ELEFSINA 2023
(εκπαίδευση / κατάρτιση)
Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ / ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Τριάντα πέντε ανερχόμενοι επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου που ασχολούνται με τη διοργάνωση φεστιβάλ από όλο τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να περάσουν επτά μέρες στην Ελευσίνα με μια ομάδα από καταξιωμένους διοργανωτές φεστιβάλ, ακτιβιστές του πολιτισμού, εμπειρογνώμονες από διάφορα διεπιστημονικά πεδία και καλλιτέχνες, και να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση διεθνούς χαρακτήρα για τον πολιτισμό.

Περισσότερα εδώ.

29 ΙΟΥΝ – 2 ΙΟΥΛ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 59
U(R)TOPIAS ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ
(χορός)
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ

Ο δεύτερος χρόνος της U(R)TOPIAS Ακαδημίας Χορογραφίας της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2023 με μια περιπατητική site specific παράσταση. Υπό την αιγίδα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, οι έξι χορογράφοι, που για δύο χρόνια δουλεύουν συστηματικά στην Ελευσίνα, παρουσιάζουν τα έργα τους σε διαφορετικά σημεία και καλούν το κοινό να συμμετάσχει σε μια εκ νέου χαρτογράφηση της πόλης.

Περισσότερα εδώ.

ΙΟΥΝ-ΟΚΤ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 65
Reframe Ελευσίς
(εκπαίδευση / κατάρτιση)
ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

Εργαστήριο φωτογραφίας με έμπνευση από την πόλη της Ελευσίνας, που αποτελεί μια συλλογική κοινωνική δράση με καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα και προσκαλεί νέους 18 – 35 ετών από την Ελευσίνα αλλά και την ευρύτερη Αττική να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό. Στόχος, μέσα από την καθοδήγηση καταξιωμένων εισηγητών, οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν πρωτότυπα φωτογραφικά έργα που αντλούν έμπνευση από τον ελευσίνιο τόπο.

Περισσότερα εδώ.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΕΩΣ 18 ΙΟΥΝ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 139
ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ
(εικαστικά)
ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα φωτογραφικό project του Βαγγέλη Γκίνη, ο οποίος ταξιδεύει σε πολλές περιοχές της χώρας φωτογραφίζοντας εργαζομένους σε όλους τους βασικούς κλάδους εργασίας. Αντικείμενο του έργου είναι η έρευνα για τη σωματική φθορά του ανθρώπου που εργάζεται, οι δεκάδες επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά δυστυχήματα, είναι εν τέλει το τίμημα της εργασίας.

Περισσότερα εδώ.

12, 19, 26 IOYN
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 7
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – IN SITU
(εκπαίδευση / κατάρτιση)
Ε.Κ.Ε.Δ.Α. – ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ / ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών προχωρά στη θέσπιση και τη λειτουργία του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Ελευσίνας – IN SITU, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών. Στόχος του είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παράσχει επιστημονική γνώση σε πολυπληθές και διαφορετικό –ηλικιακά, κοινωνικά και μορφωτικά– κοινό. Ελεύθερη συμμετοχή.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
ΜΥΣΤΗΡΙΟ 66
ΦΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
ΟΣΕ – ΠΑΛΑΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΕΡΓΟ

Η ομάδα νέων Cultterra (πρώην Youth Labs) παρουσιάζει με αφορμή το πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και το δικό της project Ημέρες δίψας (Thirstdays). Οι άξονες του project περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο τυπικές και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα ξεκινούν με το αραξοβόλιν, συνεχίζουν με τον καφενέ και κλείνουν με το γνωριmeet them, το οποίο διαχωρίζεται σε γνωριmeet 2023 και σε γνωριmeet the locals.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes