Μυστήριο 32 Open Eleusis – Ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες: Παρουσίαση Δράσης


Μυστήριο 32 Open Eleusis – Ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες: Παρουσίαση Δράσης

Το Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες στοχεύει στη συγγραφή μιας ιστορίας της Ελευσίνας, βάζοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους της και δημιουργώντας την πρώτη Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Ελευσίνας.

Πληροφορίες:

Πέμπτη 1η Ιουνίου – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 18:30 | Είσοδος Ελεύθερη

Sponsors

Το έργο αυτό, γύρω από τη βιομηχανική ιστορία και κουλτούρα της πόλης θα αποτυπωθεί με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ και θα παρουσιαστεί στο Ψηφιακό Αρχείο OPEN ELEUSIS στο τέλος του 2023. Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του «Μυστηρίου 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες», την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 18:30, διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση εισαγωγής στην προφορική ιστορία με τίτλο «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της» στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, με ομιλήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο διήμερα σεμινάρια, 10-11 και 17-18 Ιουνίου, με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας προφορικής ιστορίας της πόλης. Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και με την τεχνική υποστήριξη του κινηματογραφιστή Μιχάλη Καστανίδη, θα εισαχθούν στην προφορική ιστορία και θα διδαχθούν τις τεχνικές της συνέντευξης με στόχο να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της πόλης. Η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την οπτικοακουστική καταγραφή των συνεντεύξεων. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό, ενώ απευθύνεται και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε την 1η Ιουνίου είτε σε φόρμα online.

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Το έργο Μυστήριο 32 Open Eleusis υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της»

Πως ήταν η ζωή στην πόλη μας όταν παντού ακούγονταν οι μηχανές των εργοστασίων; Όταν οι μυρωδιές από τα φουγάρα έμπαιναν μέσα στο σπίτι; Όταν στις αυλές των εργοστασίων γίνονταν τα γλέντια των εργατών; Η Ελευσίνα αλλάζει, οι βιομηχανίες εξαφανίζονται και η ζωή της πόλης μεταβάλλεται, όμως οι μνήμες των ανθρώπων είναι ακόμη ζωντανές. Μπορούμε να κάνουμε σταθερά βήματα στο παρόν εάν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας;

α/ Παρουσίαση Δράσης – Προπαρασκευαστική συνάντηση
Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023, 18.30, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας (τοποθεσία Ι. Τραυλού)
Χαιρετισμός: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ομιλία: Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός, «Η σημασία της Προφορικής Ιστορίας και της Μνήμης».
Η εκδήλωση θα κλείσει με κέρασμα και κουβέντα.

β/ Δύο διήμερα Σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας.
10 Ιουνίου 2023, Σάββατο, 15.00-20.00
11 Ιουνίου 2023, Κυριακή, 10.00-16.00
17 Ιουνίου 2023, Σάββατο, 15.00-20.00
18 Ιουνίου 2023, Κυριακή, 10.00-16.00

Τόπος διεξαγωγής: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου)

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes