Μυστήριο 32 Open Eleusis – Ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες: Παρουσίαση Δράσης


Μυστήριο 32 Open Eleusis – Ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες: Παρουσίαση Δράσης

Το Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες στοχεύει στη συγγραφή μιας ιστορίας της Ελευσίνας, βάζοντας στο επίκεντρο τους ανθρώπους της και δημιουργώντας την πρώτη Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Ελευσίνας.

Πληροφορίες:

Πέμπτη 1η Ιουνίου – Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 18:30 | Είσοδος Ελεύθερη

Sponsors

Το έργο αυτό, γύρω από τη βιομηχανική ιστορία και κουλτούρα της πόλης θα αποτυπωθεί με τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ και θα παρουσιαστεί στο Ψηφιακό Αρχείο OPEN ELEUSIS στο τέλος του 2023. Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο του «Μυστηρίου 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες», την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στις 18:30, διοργανώνεται η πρώτη συνάντηση εισαγωγής στην προφορική ιστορία με τίτλο «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της» στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Ελευσίνας, με ομιλήτρια την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη. Θα ακολουθήσουν ακόμα δύο διήμερα σεμινάρια, 10-11 και 17-18 Ιουνίου, με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας προφορικής ιστορίας της πόλης. Οι συμμετέχοντες με την καθοδήγηση της ιστορικού Τασούλας Βερβενιώτη και με την τεχνική υποστήριξη του κινηματογραφιστή Μιχάλη Καστανίδη, θα εισαχθούν στην προφορική ιστορία και θα διδαχθούν τις τεχνικές της συνέντευξης με στόχο να δημιουργηθεί ένα οπτικοακουστικό αρχείο προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της πόλης. Η ομάδα θα έχει στη διάθεσή της τα απαραίτητα τεχνικά μέσα για την οπτικοακουστική καταγραφή των συνεντεύξεων. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό, ενώ απευθύνεται και στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε την 1η Ιουνίου είτε σε φόρμα online.

Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ).
Το έργο Μυστήριο 32 Open Eleusis υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας «Η Ελευσίνα αφηγείται τις μνήμες της»

Πως ήταν η ζωή στην πόλη μας όταν παντού ακούγονταν οι μηχανές των εργοστασίων; Όταν οι μυρωδιές από τα φουγάρα έμπαιναν μέσα στο σπίτι; Όταν στις αυλές των εργοστασίων γίνονταν τα γλέντια των εργατών; Η Ελευσίνα αλλάζει, οι βιομηχανίες εξαφανίζονται και η ζωή της πόλης μεταβάλλεται, όμως οι μνήμες των ανθρώπων είναι ακόμη ζωντανές. Μπορούμε να κάνουμε σταθερά βήματα στο παρόν εάν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν μας;

α/ Παρουσίαση Δράσης – Προπαρασκευαστική συνάντηση
Πέμπτη, 1η Ιουνίου 2023, 18.30, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας (τοποθεσία Ι. Τραυλού)
Χαιρετισμός: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
Ομιλία: Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός, «Η σημασία της Προφορικής Ιστορίας και της Μνήμης».
Η εκδήλωση θα κλείσει με κέρασμα και κουβέντα.

β/ Δύο διήμερα Σεμινάρια Προφορικής Ιστορίας.
10 Ιουνίου 2023, Σάββατο, 15.00-20.00
11 Ιουνίου 2023, Κυριακή, 10.00-16.00
17 Ιουνίου 2023, Σάββατο, 15.00-20.00
18 Ιουνίου 2023, Κυριακή, 10.00-16.00

Τόπος διεξαγωγής: Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (Πεζόδρομος Νικολαΐδου)

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes