Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Πληροφορίες:

Περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στα αγγλικά εδώ.

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο συνέδριο έχουν ολοκληρωθεί.

Το συνέδριο είναι δίγλωσσο (αγγλικά – ελληνικά), το μεγαλύτερο μέρος του όμως πραγματοποιείται στα αγγλικά

Μία διεθνής συνάντηση για οργανισμούς και ιδρύματα, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, στοχαστές, ερευνητές, ακτιβιστές και καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον πολιτιστικό, κοινωνικό και υγειονομικό τομέα σε θέματα που σχετίζονται με τη φροντίδα, την ευημερία, την υγεία και τον πολιτισμό.

Οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας σήμερα, ανάμεσα στις οποίες η κλιματική κρίση και η κοινωνική αδικία, οι πόλεμοι, η πανδημία, οι οικονομικές και πολιτικές αναταραχές εντός και εκτός Ευρώπης, απαιτούν μία επείγουσα πολιτιστική απάντηση: μία απάντηση που να βασίζεται στη φροντίδα για τον πλανήτη, τις κοινότητες, στη φροντίδα του ενός για τον άλλον και που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο, δημοκρατικό αλλά και “στοργικό” μέλλον. Η διεθνής συνάντηση Handle with Care | Culture for Social Well-being στοχεύει να διερευνήσει συλλογικά τη σημασία της φροντίδας ως ηθικής και πολιτικής υποχρέωσης για τις κοινωνίες μας και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό οι επαγγελματίες του πολιτισμού. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στον ρόλο του πολιτισμού για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας και πώς μπορεί ο πολιτισμός και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή των κοινοτήτων να θρέψει την αίσθηση της κοινωνικής και ατομικής ευημερίας.

Στις 7 Ιουνίου το απόγευμα, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίς, και η Ines Camara, πρόεδρος της Culture Action Europe, κηρύσσουν με καλωσόρισμά τους την έναρξη του συνεδρίου, ενώ οι εργασίες ξεκινούν στις 8 Ιουνίου.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (8 Ιουνίου) περιλαμβάνει την εξερεύνηση της έννοιας της φροντίδας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο μέσα από τις διαφορετικές οπτικές γωνίες καταξιωμένων διεθνών και Ελλήνων ομιλητών. Πιο συγκεκριμένα, ο πολλά υποσχόμενος συγγραφέας και ακτιβιστής Philsan Omar Osman (Σομαλία/Βέλγιο) προσεγγίζει την έννοια της φροντίδας από μία οικο-φεμινιστική σκοπιά, η Κατερίνα Γρέγου (Ελλάδα), καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μιλάει για την φροντίδα και τις εργασιακές συνθήκες στους τομείς των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, ενώ η καλλιτέχνις, εκπαιδευτικός και σύμβουλος ψυχικής υγείας Liz Atkins (UK) εξετάζει πώς ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να συμβάλουν στην κοινωνική και ψυχική ευημερία τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η πρώτη μέρα του Beyond the Obvious 2023 περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχικές συζητήσεις – Κύκλους Φροντίδας – για θέματα Φροντίδας και Ψυχικής Υγείας, Φροντίδας και Νεολαίας, Κοινότητες φροντίδας, Επιμέλεια Φροντίδας, Φροντίδα για τον Πολιτισμό (και τους εργαζόμενους στον πολιτισμό), φροντίδα για το Περιβάλλον, Φροντίδα για τα Κοινά και Φροντίδα και Σύνορα.

Ακόμη, στο πλαίσιο του Μυστήριο 79 Beyond the Obvious 2023, λαμβάνει χώρα η δράση Handle with Care Agora, ένα άτυπο φόρουμ που παρουσιάζει 30 επιλεγμένα τοπικά και διεθνή ευρωπαϊκά έργα που αφορούν σε θέματα φροντίδας, κοινοτικής και ατομικής ευημερίας, υγείας και πολιτισμού. Στόχος της Αγοράς είναι να φέρει διαφορετικές οπτικές από τις τέχνες, την κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την έρευνα, την πολιτική, τον ακτιβισμό και να συνδυάσει πρωτοβουλίες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο για δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών. Μπορείτε τα αναλυτικά εδώ.

Η επόμενη μέρα του Handle with Care | Culture for Social Well-being (9 Ιουνίου) είναι αφιερωμένη στο έργο CultureForHealth και στα αποτελέσματά του. Καταξιωμένοι ομιλητές, αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από τους τομείς του πολιτισμού και της υγείας από την Ελλάδα και την ολόκληρη την Ευρώπη συζητούν και προβληματίζονται σχετικά με την συνολική προσέγγιση της ΕΕ για την ψυχική υγεία και προτείνουν τρόπους που θα μπορούσαν να φέρουν μια πραγματική αλλαγή μελλοντικά. Highlight της ημέρας η ομιλία του Μαργαρίτη Σχoινά, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στη συνέχεια, πέντε πρακτικά εργαστήρια διερευνούν θέματα όπως πώς οι πόλεις μπορούν να αξιοποιήσουν τη δύναμη των τεχνών για να βελτιώσουν την υγεία των κατοίκων τους, ποιες είναι οι πέντε βασικές αρχές για την υλοποίηση έργων πολιτισμού και υγείας, πώς μπορεί να προωθηθεί η αλλαγή πολιτικής (και πρακτικής) σε τοπικό επίπεδο, πώς μπορεί να υποστηριχθεί η πολιτιστική συνταγογράφηση και αν υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο επάγγελμα που να συνδυάζει την τέχνη και την υγεία.

Το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023 με θέμα “Handle with care: Culture for Social Well-being” συνδιοργανώνεται από την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Culture Action Europe, το CultureForHealth και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes