NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 65 Reframe Ελευσίς: Open Call για Εργαστήρια φωτογραφίας

Από τις 15 Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει το Μυστήριο 65 Reframe Ελευσίς, μια συλλογική κοινωνική δράση με καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χαρακτήρα, και προσκαλεί νέους 18 – 35 ετών από την Ελευσίνα αλλά και την ευρύτερη Αττική να συμμετάσχουν σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό, ώστε, με την καθοδήγηση καταξιωμένων εισηγητών, να δημιουργήσουν πρωτότυπα φωτογραφικά έργα που αντλούν έμπνευση από τον ελευσίνιο τόπο.

Ειδικότερα, η εν λόγω δράση θα αποτελέσει έναυσμα για την παραγωγή και την παρουσίαση φωτογραφικών εικόνων που αποτυπώνουν-ερμηνεύουν την οπτική ανθρωπολογία της Ελευσίνας. Τα φωτογραφικά τεκμήρια θα χαρτογραφήσουν το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον της και θα αναδείξουν τη μοναδική της ταυτότητα και φυσιογνωμία.

Μεθοδολογία Εργαστηρίου

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον αφηγηματικό ρόλο της φωτογραφίας, τους εκφραστικούς κώδικες του μέσου, τη μέθοδο της συμμετοχικής φωτογραφίας, μέσω ενός διαλόγου διαφορετικών δημιουργικών τεχνικών, όπως φωτογραφικά έργα, κολάζ, προφορικές ιστορίες και κείμενα. 

Το πρόγραμμα θέτει στο επίκεντρό του την πρακτική και θεωρητική παράμετρο της φωτογραφικής εικόνας, μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσιάσεις, ανάθεση δημιουργικών εργασιών, ομαδικές εξωτερικές φωτογραφίσεις – περιηγήσεις, διαρκή παρακολούθηση και κριτική προσέγγιση – ανάλυση των φωτογραφιών των συμμετεχόντων.

Δημιουργία και Έκδοση Φωτογραφικού Zine

Η διαδικασία θα οδηγηθεί σταδιακά προς την οργάνωση και την τελική μορφοποίηση του περιεχομένου και την έκδοση ενός συλλογικού φωτογραφικού zine (έντυπου περιοδικού). Οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν και θα διερευνήσουν το zine ως αφηγηματικό περιβάλλον παρουσίασης του τελικού έργου – αποτελέσματος.

Διάρκεια Προγράμματος

To εργαστήριο περιλαμβάνει 12 απογευματινές συναντήσεις διάρκειας 3 ωρών που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, από τις 17.30 έως τις 20.30. Κατά το μήνα Αύγουστο δεν διεξάγονται μαθήματα. 

Σε ποιους απευθύνεται

Στο εργαστήριο μπορούν να πάρουν μέρος άτομα ηλικίας 18 – 35 ετών με σχετική εμπειρία στη φωτογραφία που είναι εξοικειωμένα με τον φωτογραφικό τους εξοπλισμό.

Διδάσκοντες

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται από δημιουργούς με πολυετή διδακτική εμπειρία. Στην περαιτέρω ενδυνάμωση του προγράμματος συμβάλλουν επισκέπτες εισηγητές με καλλιτεχνικό έργο και εξειδίκευση στα επιμέρους θεματικά πεδία.

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες:
15, 22 & 29 Ιουνίου
6, 13 & 20 Ιουλίου
31 Αυγούστου
7, 14, 21 & 28 Σεπτεμβρίου
& 5 Οκτωβρίου
Ώρες: 17.30 – 20.30 

Δηλώσεις Συμμετοχής: 

Για να λάβετε μέρος στο εργαστήριο, συμπληρώστε την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης συμμετοχής εδώ.
Θα ακολουθηθεί διαδικασία επιλογής.
Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.
Αιτήσεις έως: Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023. 

Βασικοί Συντελεστές:

Βασική Εισηγήτρια και Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Μυρτώ Παπαδοπούλου
Υπεύθυνος Προγράμματος: Μανόλης Μωρεσόπουλος
Συνεργασία – Παραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας
2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes