Μυστήριο 82 REBETIKO


Μυστήριο 82 REBETIKO

Στο πλαίσιο του Αφιερώματος για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο_82  REBETIKO, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο X – Bowling Art Center, στην Ελευσίνα. 

Credits

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρακάντζας
Από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre

Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρακάντζας
Συγγραφέας: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Συνθέτης & Μουσικός: Nicolo Terrasi
Μαριονετίστες: Irene Lentini & Magali Jacquot  
Σχεδιασμός Φωτισμού: Jean-Louis Floro  
Κατασκευή Λατέρνας: Πάνος Ιωαννίδης  
Ηχογραφημένη Μουσική: Κατερίνα Δούκα (Φωνή), Χρήστος Καρυπίδης (Ούτι), Τάσος Τσιτσιβάκος (Μπουζούκι)
Κοστούμια: Stephanie Mestre
Σχεδιασμός Video: Shemie Reut
Βοηθός: Μάρα Κυριακίδου  
Φωτογραφίες: Hugues Cristianini, Μάρα Κυριακίδου
Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: TooFarEast

Information

Ώρες παραστάσεων: 19.00 & 22.00
Τιμή εισιτηρίου: 3€
Προπώληση: ticketservices.gr

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 9 ετών
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμΕΑ

Εισιτήριο: 3 €
Τα έσοδα θα διατεθούν στον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας
Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 9 ετών

 

Sponsors

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Μια ατμοσφαιρική παράσταση – ωδή στην ιστορία της Μικρασίας μέσα από την τέχνη του κουκλοθέατρου και τη χρήση πολυμέσων, όπως μαριονετών, εικόνων και μουσικής, από τη γαλλική ομάδα Anima Theatre, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καρακάντζα. Τα έσοδα του συμβολικού αντιτίμου της παράστασης θα διατεθούν στον Σύλλογο Μικρασιατών Ελευσίνας.

Το Μυστήριο_82  REBETIKO είναι μια παράσταση μυθοπλασίας, όπου διασταυρώνονται το παρελθόν και το παρόν. Ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες, μαριονέτες και ρεμπέτικη μουσική, που συντρόφευσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, απ’ όποιο σημείο της κι αν κατάγονταν. Με κεντρικό πρόσωπο επιζήσασα της μικρασιατικής καταστροφής, το REBETIKO «αφηγείται» την ιστορία του αναγκαστικού ξεριζωμού και της άκαρπης επιβίωσης, που συλλαμβάνεται με τη μορφή Οδύσσειας. Μια περιπλανώμενη μετατόπιση στον χώρο και τον χρόνο, που αντλεί το υλικό της από προγενέστερες και σύγχρονες αφηγήσεις προσφύγων, αλλά και από τους ιδιαίτερους μουσικούς δρόμους της παράδοσής τους.

Λίγα λόγια για την ομάδα Anima Theatre

Ο Γιώργος Καρακάντζας και η Claire Latarget συστήνουν στη Μασσαλία το 2004 τo Anima Theatre για να στεγάσουν τις καλλιτεχνικές τους διαδρομές. Έκτοτε, το Θέατρο της Ψυχής έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 15 παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τέχνη της μαριονέτας. Τα γνωστότερα έργα τους είναι: Ikare, Le Rêve de la Joconde, Mijaurées, Gojira, Entrelacs, Mécanique. Το Anima Theatre είναι δομή resident του La Friche La Belle de Mai στη Μασσαλία. Μέλος πολλών επαγγελματικών ομάδων και καλλιτεχνικών κινημάτων (THEMAA, Scènes d’ Enfance et d’ Ailleurs, PoleM), η ομάδα στοχεύει στην ανάπτυξη του δικτύου των κουκλοπαιχτών, των καλλιτεχνών και του κοινού, που ενδιαφέρονται για αυτή την τέχνη του θεάτρου. Το Anima Theatre τείνει, επίσης, να εξοικειώσει τον κόσμο με την τέχνη της μαριονέτας, πραγματοποιεί εργαστήρια, παραστάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις. Το 2013, το θέατρο Anima διοργανώνει το Le Marché noir des Petites Utopies προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να ανακαλύψει μια τέχνη που δεν σταματά να καινοτομεί και ταυτόχρονα να διατηρεί ζωντανή αυτή την παράδοση.

 

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes