5

ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΟ MA

H τραγωδία γεννήθηκε επειδή άδειασαν οι ουρανοί
R.C.

Μυστήριο 11 MA Eubuleo ©Romeo Castellucci negative

1

Ήμουν 27 χρονών όταν είδα τη σπασμένη μαρμάρινη κεφαλή του Ευβουλέα. Από το γλυπτό λείπει η μύτη, τα φρύδια και ένα τμήμα από το στόμα. Θα έλεγε κανείς ότι η δύναμη της ίδιας της εικόνας του τον χτύπησε κατάμουτρα. Κι όντως έτσι έγινε. Ο Ευβουλέας με οδήγησε στα Ελευσίνια Μυστήρια. Λίγα χρόνια αργότερα, καθώς δούλευα τη μνημειώδη μας Ορέστεια, συνάντησα τον Ορέστη, τον μητροκτόνο έφηβο του οποίου η πράξη επέφερε το τέλος της Δύσης.

2

Στη δική μας εποχή, στην πραγματικότητα του κόσμου μας, γνώρισα έναν νέο Ορέστη: τον Filippo Addamo, έναν έφηβο από την Κατάνια, τον οποίο η μοίρα οδήγησε στη δολοφονία της δικής του μητέρας στις 27 Μαρτίου του 2000. Ζήτησα από τον Filippo Addamo, που έχει πια ξεπληρώσει το χρέος του προς την κοινωνία, να εισέλθει σε αυτό το ιερό που είναι αφιερωμένο στη Μητέρα. Τα βήματά του, υπερβαίνοντας κάθε βιογραφία, θα αγγίξουν το χώμα της Ελευσίνας. Θα επανενεργοποιήσουν το ιερό διά της ιεροσυλίας − ως γνωστόν, εδώ απαγορευόταν η είσοδος σε μητροκτόνους (και «βαρβάρους»). Η πράξη του Filippo Addamo, ο οποίος απλώς θα βαδίσει και θα εισέλθει, αντιπροσωπεύει κάτι, μια προσευχή που έλειπε, μια συμφιλίωση επί της γης. Η βίαιη μητροκτονία επιστρέφει στον θύλακα του χρόνου, ώσπου ακυρώνεται η ίδια η ανάδυσή της. Η πράξη του μητροκτόνου μετασχηματίζεται σε τάμα, σε χάδι, σε αφηρημένο γλυπτό.

Romeo Castellucci
Καλλιτέχνης

19
ΤΣ, ΤΣ!…

(Τσάκος – Τσίγκος)

Δυο σπουδαίοι εικονογράφοι του πραγματικού:
ο ένας αιχμαλωτίζοντας και ο άλλος αποθεώνοντας
την πάντοτε διαφεύγουσα πραγματικότητα
17
Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη, γεννημένου στην Ελευσίνα, ερασιτέχνη μελισσοκόμου, λογιστή, σφραγιδοποιού, πρώην ναυτικού και εργαζομένου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
16
Μέσα από το βλέμμα του Θανάση Λεβέντη

Μία έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»
14
Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης
11
«Το Κάτοπτρον, σύμβολο επιτηδειότητας για να ολοκληρωθεί το σύμπαν» – Πρόκλος
10
What is behind that curtain Laurie Anderson?
ή
Αν είσαι καλλιτέχνης γίνε.
What's on
Days
Hours
Minutes