4

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2023 special edition

Δεν υπάρχουν «περιφερειακές» πόλεις όταν υπάρχει όραμα

┬σMyrto Papadopoulos Reframe Eleusis 1 (1)

 

Τα Αισχύλεια είναι μια μήτρα.
Από αυτή τη γόνιμη μήτρα φρονώ ότι κατάγεται το επίτευγμα που λέγεται 2023 ΕΛΕΥΣΙΣ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. 

Πριν από 44 περίπου χρόνια, σε ένα δυστοπικό εκείνη την εποχή τοπίο, η αδήριτη ανάγκη κάποιων πεφωτισμένων κατοίκων της ιστορικής αυτής πόλης έκανε πράξη και όνομα την ανάγκη για πολιτισμό και αισθητική παρηγορία στην πατρίδα του μεγάλου αρχαίου ποιητή, του Αισχύλου, καταδεικνύοντας και κάτι μοναδικό, ελπιδοφόρο σαν δυνατότητα σε επίπεδο πολιτιστικής θεωρίας και πολιτικής: δεν υπάρχουν «περιφερειακές» πόλεις όταν υπάρχει όραμα. Η κάθε πόλη, ανεξαρτήτως του μεγέθους της, μπορεί να καταστεί κέντρο πολιτισμού, προσφέροντας έργα τέχνης που κάποια μοναδικότητα τα κάνει αποκλειστικά. Θα πρέπει δηλαδή το κοινό, μόνον εάν βρεθεί ως φυσική παρουσία εδώ, να δύναται να συναντήσει ή να απολαύσει το έργο τέχνης. 

Αυτή η ιδιοφυής χειρονομία είναι που γέννησε και θεσμοθέτησε στην αντίληψη του κοινού και των ανθρώπων της τέχνης ανά την επικράτεια το φεστιβάλ Αισχύλεια: το γεγονός ότι δεν αρκέστηκε μόνο σε μετακλήσεις έργων που κυκλοφορούν στην καλλιτεχνική αγορά τέχνης (μια κοινή, εύκολη πρακτική που έκαναν και κάνουν διάφορα φεστιβάλ ανά την επικράτεια και που δικαιολογημένα αξιολογούνται ως περιφερειακά), αλλά προώθησε πρωτότυπες καλλιτεχνικές αναθέσεις σε διακεκριμένους καλλιτέχνες, κυρίως εικαστικούς, κάτι που με τα χρόνια άρχισε να δημιουργεί παράδοση και φήμη του αποκλειστικού και μοναδικού στο εικαστικό τοπίο της Ελλάδας. Εξαιρετικοί καλλιτέχνες παρήλασαν από εδώ, με σπουδαία site specific έργα, αναδεικνύοντας με την ευκαιρία που τους προσφέρθηκε τον υποδόριο θησαυρό ως δυναμική αυτής της πολύπαθης πόλης, εμπνεόμενοι από αυτήν και παραδίδοντας πίσω σε αυτήν και στο κοινό της δώρα! Δώρα που προέκυψαν ως έργα από την προσεχτική εντρύφησή τους στα ανεξάντλητα μυστικά της. 

Με αυτόν τον τρόπο ένας τόπος αναδεικνύεται σταδιακά και σταθερά, με υπομονή, κέντρο πολιτισμού!

Αυτό ακριβώς το μοντέλο είναι που υιοθετήθηκε και στον σχεδιασμό του προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Έργα πρωτότυπης δημιουργίας, εμπνεόμενα από την πόλη και το πλούσιο αρχαιολογικό, βιομηχανικό και ανθρωπιστικό της αφήγημα, έργα μοναδικά και κάποια από αυτά με τη δυναμική της μονιμότητας στην πόλη ως Παρακαταθήκη της για το μετά. 

Σε αυτό το πλαίσιο και τιμώντας ως θεσμός τον προϊόντα θεσμό των Αισχυλείων, σε μια μοναδική συγκυρία για τον τόπο που συνιστά μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπηςσας παρουσιάζουμε εφέτος τους καρπούς της στενής συνεργασίας μας με το φεστιβάλ Αισχύλεια, στην καρδιά του πολυσήμαντου για την πολιτιστική Ελλάδα και Ελευσίνα έτους, με τη μορφή μιας ούτως ειπείν spécial edition. 

El230707 0522a (1)

 

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2023 ειδική έκδοση

Έργα από όλες σχεδόν τις κατηγορίες τέχνης, έργα που δραπετεύουν συχνά από τα γνωστά όρια της επικράτειας του υπέροχου πάντα Παλαιού Ελαιουργείου και διαχέονται στην πόλη, στη θάλασσα, στο παράκτιο μέτωπο, εορτάζοντάς την επιτέλους ολόκληρη.

Έργα που σας περιμένουν για να χαρείτε και να μας εκπλήξουν.

 

ΜΜ

18
Ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο συνέδριο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
17
Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη, γεννημένου στην Ελευσίνα, ερασιτέχνη μελισσοκόμου, λογιστή, σφραγιδοποιού, πρώην ναυτικού και εργαζομένου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
16
Μέσα από το βλέμμα του Θανάση Λεβέντη

Μία έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»
14
Η Επιστροφή της Άνοιξης και άλλες Ιεροτελεστίες της Μετάβασης
11
«Το Κάτοπτρον, σύμβολο επιτηδειότητας για να ολοκληρωθεί το σύμπαν» – Πρόκλος
10
What is behind that curtain Laurie Anderson?
ή
Αν είσαι καλλιτέχνης γίνε.
5
H τραγωδία γεννήθηκε επειδή άδειασαν οι ουρανοί
R.C.
What's on
Days
Hours
Minutes