NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Όλες οι δράσεις της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον Μάρτιο

Με ξεχωριστές πολιτισμικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες ξεκινά ο Μάρτιος στην Ελευσίνα. Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι τέσσερις εμβληματικές εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις, γαστρονομικό γλέντι στήνεται στην πλατεία της Μάνδρας, συναυλίες δημοτικής μουσικής διοργανώνονται στον αρχαιολογικό χώρο, ποιητικές δράσεις πραγματοποιούνται σε παραδοσιακά καφενεία και νεανικά καφέ, ενώ μια μοναδική ακουστική εμπειρία ενός  -site-specific και geo-located- ηχητικού περιπάτου είναι διαθέσιμη σε όσους επιλέξουν να περιπλανηθούν στην πόλη. 

Mυστήριο 41 Design Campus | Σάββατο 4 Μαρτίου

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα του Design Campus προσκαλούν τους κατοίκους της Ελευσίνας, φοιτητές αρχιτέκτονες και πολεοδόμους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Mυστήριο 41 Design Campus. Μια δράση χαρτογράφησης της πόλης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη λειτουργική ανάπλαση του μέχρι πρόσφατα ανενεργού camping Όαση. Είσοδος ελεύθερη. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια | Κυριακή 19 Μαρτίου

Το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια επιστρέφει υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου με μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος. Στον γεμάτο συμβολισμούς αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας συναντούν το «Μοιρολόι της Παναγίας» και τα λαϊκά μοιρολόγια από την Ήπειρο και τον Πόντο. Μάθετε περισσότερα εδώ

Μυστήριο 60 metamorphoSEA | #OpenCall

Αντλώντας έμπνευση από την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ολλανδού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar, μια σειρά τρίωρων εργαστηρίων και συμμετοχικών προβών, που καλούν τους Ελευσίνιους να οραματιστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον της πόλης και του παραλιακού της μετώπου. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις  20 Απριλίου εδώ

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, η 2023 Ελευσίς αναζητά δύο νέες/ους και ανερχόμενες/ους καλλιτέχνιδες/ες από την Ελευσίνα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και να να ταξιδέψουν σε μία από τις παρακάτω πόλεις της επιλογής τους [Βίλνιους (Λιθουανία), Κλουζ (Ρουμανία), Κοπεγχάγη (Δανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Όουλου (Φινλανδία)]. Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 10 Μαρτίου εδώ

Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU | Αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου εδώ

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών θεσπίζει το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU. Ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκης, ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις κρίσιμες θεματικές «Περιβάλλον – Υγεία» και «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική», που απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με διδασκαλίες που θα πραγματοποιούνται επί του πεδίου, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους της πόλης.

 

Μυστήριο 93 Ξυλίκι | Τρίτη 21 Μαρτίου (17:30 & 19:30)

Το Μυστήριο 93 Ξυλίκι εγκαινιάζεται σε συνεργασία με την ομάδα AMOR OMNIA στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία. Μάθετε περισσότερα εδώ. 

Μυστήριο 68 ΣΤAΛΚΕΡ | Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 18 Μαρτίου εδώ.

Είσαι από την Ελευσίνα και έχεις ειδικό ενδιαφέρον ή γνώσεις για την αρχαιολογία και την ιστορία ή τη βιομηχανική κληρονομιά; Έλα να δημιουργήσουμε παρέα μία περιπατητική εμπειρία με θέμα τη βιομηχανική αρχαιολογία ή την ιστορία και την αρχαιολογία της πόλης σου.

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου 

Sound Walk | Ανακαλύψτε τα ηχοτοπία της Ελευσίνας μέσω app

Ένας ξεχωριστός -site-specific και geo-located- ηχητικός περίπατος στην Ελευσίνα είναι διαθέσιμος για όσους επισκέπτες της επιθυμούν να έχουν μια μοναδική ακουστική εμπειρία κατά την περιπλάνησή τους στην πόλη. Πρόκειται για μια δημιουργία της ομάδας Akoo.o, που αποτελείται από τη Ντάνα Παπαχρήστου, τον Γιώργο Σαμαντά, τη Σοφία Γρηγοριάδου και τον Νίκο Μπουμπάρη και είναι προσβάσιμος μέσα από την εφαρμογή Echoes.xyz.

 

Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες | Έως τις 23.04.2023

Το Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες του πολυπράγμονα καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels μετατρέπει την Αποθήκη 2 του Παλαιού Ελαιουργείου σε έναν σύγχρονο ναό. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μυστήριο 17 Μελίνα | Έως τις 23.04.2023

Το Μυστήριο 17 Μελίνα αποτελεί μία αφιερωματική έκθεση στην αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, υπό τη γενική εποπτεία της Μανουέλλας Παυλίδου και τη γενική επιμέλεια και μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη του Νικόλαου Καλτσά. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μυστήριο 177 Visions from the Underworld | Έως τις 08.04.2023

Στο X- Bowling Art Center πραγματοποιείται η ομαδική έκθεση Μυστήριο 177 Visions from the Underworld, υπό την επιμέλεια των Agprognostic Temple (Dome Wood & Sam Steverlynck). Ένα ψυχεδελικό ταξίδι −μια συμβολική κατάβαση στον Κάτω Κόσμο μετ’ επιστροφής. Μάθετε περισσότερα εδώ.

Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο | Εως τις 26.03.2023

Η έκθεση – ωδή στην πόλη της Ελευσίνας το Μυστήριο 29 Ελευσίνα – Ωμό Μουσείο, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο ανακαινισμένο Παλαιό Δημαρχείο υπό την επιμέλεια της Ερατώς Κουτσουδάκη. Μάθετε περισσότερα εδώ.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes