Μυστήριο 93 Ξυλίκι – Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


Συντελεστές

Καλλιτεχνική Διαχειρίση – Επιμέλεια:
Αντρέας Μαντάς, Τίνα Παππά,
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Παραγωγή: Amor Omnia Productions

Πληροφορίες

Ώρα Έναρξης: 19:00

Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας και μέλη από τα ΚΑΠΗ Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία, στο cafe Odemisio.

Περισσότερες Πληροφορίες Μυστήριο 93 Ξυλίκι

Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό ον που κατανοεί και αισθάνεται τον χρόνο: την παρέλευση των στιγμών, τα ποιοτικά άλματα, τη διαλεκτική συνέχειας/ασυνέχειας, τη φθορά αλλά και όσα την αντιμάχονται. Η ομάδα Amor Omnia παρουσιάζει στην Ελευσίνα το Ξυλίκι, ένα ενιαίο έργο απαρτιζόμενο από επιμέρους δράσεις που συνέχονται με τον δημιουργικό/καλλιτεχνικό στοχασμό για τον Χρόνο και την άρση αυτού, για την Αρπαγή και την Απουσία. Οι ενότητες του έργου είναι αυτόνομες, αλλά συνομιλούν σε αυτό το ιστορικό πεδίο του χρόνου που συνιστά ο τόπος της Ελευσίνας. Επτά δράσεις. Ένας αριθμός που έχει πάντα τον πρώτο λόγο σε οτιδήποτε σχετίζεται με το μυστήριο και τη μεταφυσική.

Η έναρξη θα γίνει με τον ποιητή Αντώνη Τσόκο, ο οποίος οργανώνει απαγγελίες ποίησης από μαθητές σχολείων της Ελευσίνας σε καφενείο της πόλης. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου εξετάζει με ομιλίες του την επίδραση του χρόνου στη σύλληψη και στην κατασκευή κτισμάτων. Ο ποιητής και μεταφραστής Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης ντύνεται Αμφιτρύων και καλεί ση- μαντικούς ποιητές, συγγραφείς και εικαστικούς να συζητήσουν το νόημα της τέχνης σήμερα. Ο γιατρός Γιώργος Θεοχάρης μάς μυεί στην αφηγηματική ιατρική.

Οι δράσεις κλείνουν με το αναλόγιο Ξυλίκι, όπου ο Αντρέας Μαντάς και η Τίνα Παππά εμπνέονται από επιλεγμένα θραύσματα από έργα διάφορων δημιουργών με θέμα τη διαλεκτική της Απουσίας και της Αρπαγής και με τη συμμετοχή ηθοποιών και μουσικών.

 

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes