Μυστήριο 39 Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι


Μυστήριο 39 Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Το εμβληματικό ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ζωντανεύει μέσα από τις φωνές κατοίκων της Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στο χώρο του Πάρκινγκ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτης Δραματουργός: Μαρία Βαρδάκα
Σκηνικός Χώρος/Σχεδιασμός Φωτισμών: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση/Μουσική Διδασκαλία: Σοφία Καμαγιάννη
Κινηματογραφική Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζάχος
Σχεδιασμός Κοστουμιών: Δανάη Ελευσινιώτη
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ματίνα Μαυραγάνη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Βαρβαρέσος
Φωτογραφίες: Karol Jarek
Κατασκευές: Κομνηνός Κουσιέρας
Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιάννης Βαγενάς
Οργάνωση Εκτέλεση Παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions

Ηχογραφήσεις:
Πάνος Θωίδης: G.Cassα
Ηχογράφηση: Noisebox studio

οι μουσικοί:
Κλαρινέτο: Γιώργος Βλάχος
Ακορντεόν: Σταύρος Μιχαλόπουλος
Βιολί: Γιάννης Μαστρογιάννης

Συμμετέχει η Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας

Μετέχουν

οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γκόνη, Δημήτρης Δρόσος, Γιάννης Μαστρογιάννης, Θεοδοσία Σαββάκη, Γιάννης Βαρβαρέσος

οι κάτοικοι της Ελευσίνας: Μαρία Αντωνίου, Μαρία Αξυπολύτου, Γρηγόρης Ασημακόπουλος, Θάνος Βέρδης, Αγγελική Βλαχοπανάγου, Γιάννος Γαβαλάς, Αθηνά Γαβριηλάκη, Νίκος Γαλανός, Κατερίνα Γκίκα, Βανέσσα Γκλάβα, Μαρίνα Δασκάλου, Χρήστος Δεδεηλίας, Αναστασία Δρακοπούλου, Νικόλαος Δρακούλας, Ευαγγελία Ζώρζου, Βαγγέλης Κακοσαίος, Παναγιώτα Κακοσαίου, Θάλεια Καλλιαντά, Κυριάκος Καμπούρας, Σταυρούλα Κανάκη, Φρόσω Καρακίτσου, Μαρία Καρέλου, Βανάσσια Κατσανεβάκη, Σωτήρης Κατσάνος, Κατερίνα Κολιοφώτη, Γιώργος Κορδής, Θεόδωρος Κόρρας, Σοφία Λινάρδου, Μαρία Λιούρα, Σταύρος Λούρδης, Γιάννης Μαρινάκης, Νατάσσα Μενή, Γιώργος Μουρούφας, Κωνσταντίνα Μπαργιώτα, Κωνσταντίνος Προκόπας, Νότα Πλέστη, Παρασκευή Παπαδοπούλου, Μανώλης Παπούτσογλου, Ναταλία Ρουτσολιά, Μαριλένα Σαμπάνη, Κατερίνα Σαρεντζιώτου, Κώστας Σιδηρόπουλος, Σωτήρης Σιδηρόπουλος, Ζωή Σεϊτάνη, Ευαγγελία Τότσικα, Αναστασία Τσόλη, Μαρία Τσουκαλά, Αρετή Τσουμάνη, Παυλίνα Φουρκιώτη, Μαρία Χαβαριώτη, Σταύρος Χανάς, Μαρία Χαραλαμποπούλου, Εύη Χασιώτη, Μαρία Χριστοπούλου κ.ά.

 

Πληροφορίες

Ώρα προσέλευσης: 20.00 | Ώρα Έναρξης: 21.00

Διάρκεια: 70’

Ελεύθερη Είσοδος με Δελτίο Εισόδου, με απαραίτητη τηλεφωνική προκράτηση στο 210 – 5560126 | Ημέρες και ώρες: Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη, από τις 11:00 – 13:00.

Με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η Ελευσίνα 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ένα από τα κορυφαία έργα του Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, πρωτότυπη μουσική σύνθεση Σοφίας Καμαγιάννη και με τη συμμετοχή των κατοίκων της πόλης. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί για δύο βραδιές, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021 στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας, στο χώρο του Πάρκινγκ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου και απαιτείται τηλεφωνική προκράτηση.

Η ποιητική σύνθεση είναι εμπνευσμένη από την πολιορκία του Μεσολογγίου και την ΄Εξοδο, ένα από τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης που επηρέασαν καθοριστικά την πορεία της. Η συνομιλία ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, η επανανοηματοδότηση των ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία του νεοελληνικού κράτους, η σχέση ανάμεσα σε εκείνους τους Πολιορκημένους και τους σημερινούς, μιας σύγχρονης πόλης με μακραίωνη ιστορία, είναι οι αναζητήσεις της site specific παράστασης που σκηνοθετεί η Ελένη Ευθυμίου, σε συνεργασία με τους ίδιους τους κατοίκους της Ελευσίνας.

Τα αιτούμενα του 1821 για ελευθερία και ο ακατάπαυστος αγώνας του ανθρώπου για αντίσταση σε οποιαδήποτε τυραννική επιβολή, όπως τα κατέγραψε ο Σολωμός στα ανολοκλήρωτα σχεδιάσματα του έργου του, παραμένουν επιταγές – με όχι πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις – 200 χρόνια μετά, στη συνομιλία της παράστασης με το σολωμικό κείμενο.

Η δράση εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα της Ελευσίνας 2023, Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης, με γενικό τίτλο «Ελευσίνα και Επανάσταση».

Σκηνοθετικό Σημείωμα

Υπάρχει άραγε κάτι που όλες και όλους εμάς να μας ενώνει σε μία κοινή αλήθεια;
Μπορούμε ποτέ να απαλλαγούμε από το εγγενές συστατικό που μας χωρίζει και να συναντηθούμε σε κοινό όραμα και σε κοινή δράση;
Τι χρειάζεται να στερηθούμε για να γίνουν οι λέξεις “μαζί” και “αλληλεγγύη” ταυτόσημες με την αναπνοή μας;
Εδώ στην Ελευσίνα, την πόλη του Αισχύλου, της ιστορίας και των αρχαίων, της βιομηχανίας, του πολιτισμού και της βάρβαρης περιβαλλοντικής καταστροφής, τη σύγχρονη πόλη, όπου μοιράζονται κοινό τόπο άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου…
Ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, καθένας και καθεμία με τις δικές τους αναφορές και τα δικά τους βιώματα, στοιχειοθετούν το σύνολο των σύγχρονων πολιορκημένων. Στα χείλη τους ηχεί το κείμενο του Σολωμού, ως μία εξιστόρηση για το κοντινό παρελθόν, αλλά και το εδώ και τώρα, ένα παρόν σκληρό και αδυσώπητο και ένα μέλλον που αιωρείται από πάνω μας σαν ανάποδο ερωτηματικό.
Οι πολιορκημένοι αναμένουν, ετοιμάζονται και προβαίνουν σε μία καθολική σύγκρουση με την εξουσία, τον πολιορκητή, με ό,τι τους περιορίζει και τους στερεί τη ζωή και την αξιοπρέπεια. Και κάπου μέσα σε αυτή την σύγκρουση, ενώνονται μέσα από μία κοινή ανάγκη, σε ένα κοινό φαντασιακό, σε μία κοινή αλήθεια, αυτή του απέραντου πόθου για ελευθερία, που δεν σιγάζει, ακόμα κι αν, για να την συναντήσουμε χρειάζεται να στερηθούμε την ασφάλεια και την άνεση, ή ακόμα και την ίδια μας τη ζωή.

 

 

 

 

 

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes