Mυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης Επανάχρηση_Επανάμνηση


Mυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης Επανάχρηση_Επανάμνηση

Σε συνέχεια του έργου Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, η ομάδα Μ2P πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήριο και προτείνει μια καινούρια ματιά πάνω στα μοτίβα, την ευρηματική επανάχρησή τους και στο πώς η παράδοση και η μνήμη μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για νέες μορφές δημιουργικότητας.

Credits

Συντελεστές εργαστηρίου:
Δήμητρα Βασιλάκου, Αλίκη Κακουλίδου (Μ2P – metoo patterns)
Ευτυχία Σαρρή (GÆNUS)

Συντελεστές έργου:
Καλλιτεχνική επιμέλεια, σύλληψη: Αλίκη Κακουλίδου, Δήμητρα Βασιλάκου (Μ2P – metoo patterns)
Συνεντεύξεις, καταγραφή στοιχείων, επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Δρόσος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατασκευής, μελέτη φωτισμού: Kiki Kelesidou
Φωτογραφία: Yannis Zindrilis
Παραδοσιακό τυπωτήριο υφασμάτων: Μιχάλης Καράμαλης

Σε συνεργασία με τους Προέδρους και τα Μέλη των Εθνοτοπικών Συλλόγων της Ελευσίνας: Παντελίτσα Τσαλιμοπούλου (Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «το Αδράχτι»), Ντίνα Τριλίκη (Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας / Ένωση Δωδεκανησίων Ελευσίνας), Θοδωρής Τζαρτζούλης (Αδελφότητα Ρωμανιωτών Αττικής Λάκκας Σουλίου Ελευσίνας), Γεωργία Γιαγτζόγλου Αντωνιάδη (Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας), Κώστα Μαλαχιά (Χιακή Ένωση Ελευσίνας «Αγία Μαρκέλα»), Παναγιώτα Παππά (Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνος Θριασίου Πεδίου και Μεγαρίδος «Ο Άγιος Σπυρίδων»), Γαληνός Παρζακώνης (Θεσσαλική Ένωση Θριασίου Πεδίου), Ελένη Γκόγκου (Πανηπειρωτικός Σύνδεσμος Ελευσίνας),  Βασίλειος Παππάς & Ρωξάνη Μαύρου (Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου), Σοφία Παντελίδη Κοσμίδη (Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»), Γεωργία Φράγκου & Θεόδωρος Κουνελλές (Σύλλογος Συμιακών Ελευσίνας «Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος»), Μαρία Μαραγκάκη (Σύλλογος Κρητών Ελευσίνας «Η Μεγαλονήσος»).

Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023
Ώρα: 10:00-12:30
Τοποθεσία: X-Bowling Art Center Ελευσίνας

Παρουσιάζει τη διαδικασία καταγραφής και συλλογής του υλικού, καρπό της συνεργασίας με δέκα εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, και αναλύει τα ισάριθμα μοτίβα που παρήχθησαν. Μια ζωντανή δράση αποτελεί το κύριο μέρος του εργαστηρίου όπου οι συμμετέχοντες/ουσες, μαζί με την ομάδα M2P και τη σχεδιάστρια μόδας Ευτυχία Σαρρή, φτιάχνουν το δικό τους αντικείμενο: μια υφασμάτινη τσάντα.

Κάθε τσάντα είναι μοναδική και για τη δημιουργία της χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές σύνθεσης και διακόσμησης, τις οποίες οι συμμετέχοντες γνωρίζουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης

Το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, αποτέλεσμα έρευνας και καταγραφής πάνω στα συλλογικά βιώματα και τη λαϊκή κληρονομιά των διαφόρων κοινοτήτων της Ελευσίνας, παρουσιάστηκε στην Τελετή Έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Τα μοτίβα – δέκα στον αριθμό – που αντλούν έμπνευση από τους τόπους προέλευσης των συλλόγων εκτυπώθηκαν πάνω σε φυσικό καμβά και αναρτήθηκαν σε κτίριο της παράκτιας διαδρομής, δημιουργώντας μια οπτική αφήγηση, όπως επίσης και έναν ανοιχτό διάλογο με τη σύγχρονη ιστορία της πόλης.

 

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes