Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
πραγματοποιείται με την υποστήριξη
της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης
και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: Από Δευτέρα 1 Ιουλίου έως Τετάρτη 10 Ιουλίου
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 21.00
Τοποθεσία: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Είσοδος Ελεύθερη

H 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ υποστηρίζουν το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος που θα πραγματοποιηθεί, για 12 η συνεχή χρονιά, από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

Στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού θερινού σχολείου, παρουσιάζονται έργα για γυναίκες ή καλούνται γυναίκες δημιουργοί
που έγραψαν και συνεχίζουν να γράφουν την δική τους ιστορία, υψώνοντας τη φωνή και το ανάστημά τους σε έναν κόσμο μουδιασμένο και πολλές φορές εχθρικό. Στη σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθεί περιλαμβάνονται θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραστάσεις χορού, διαλέξεις, προβολές και μία παράσταση Καραγκιόζη με τον Αθηναϊκό θίασο σκιών του Άθω Δανέλλη.

Κατά τη διάρκεια του επόμενου τριετούς ερευνητικού κύκλου με τίτλο «O λόγος στις γυναίκες», οι συμμετέχοντες θα συνδιαλλαγούν και θα προβληματιστούν πάνω σε καίρια ερωτήματα για τη θέση και την εξέλιξη της γυναίκας στην αρχαιότητα. Πώς παρουσιάζεται ο ρόλος των γυναικών μέσα από την αρχαία τραγωδία; Ποια η σχέση των γυναικών με την εξουσία; Υπήρχε #metoo στην αρχαιό τητα; Πώς κατέληξαν οι «γάμοι» του Δία ή άλλων θεών με θνητές; Έχουν όλες οι γυναίκες κοινή μοίρα; Ξεκινώντας από τον Ίωνα του Ευριπίδη , θα διερευνηθούν το γυναικείο ζήτημα στην αρχαιότητα, οι απαρχές του μισογυνισμού, μυθολογικές αναφορές και απεικονίσεις γυναικών στο αρχαίο δράμα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο (προαύλιος χώρος)

«Ζήτω οι Γυναίκες!» | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΩ ΔΑΝΕΛΛΗ

Ο αγαπημένος μας δάσκαλος του θεάτρου σκιών Άθως, έρχεται στο Αττικό σχολείο με μια παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ «THE KUBARA PROJECT» ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ

Στο soundtrack της μουσικής παράστασης της Μάρθας Φριντζήλα και των Kubara Project ακούγονται τραγούδια των σπουδαιότερων Ελλήνων και ξένων συνθετών των δύο τελευταίων αιώνων, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας και του κόσμου.

Παίζουν: Αντώνης Μαράτος- μπάσο, Κώστας Νικολόπουλος- κιθάρες, Παναγιώτης Τσεβάς-πιάνο, ακορντεόν, Βασίλης Μαντζούκης- τύμπανα, κιθάρα, Βασίλης Παναγιωτόπουλος -τρομπόνι, Νίκος Παπαϊωάννου -τσέλο, Μάρθα Φριντζήλα -τραγούδι

ΤΡΙΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ME TO ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΜΑΡΙ

Πέντε όργανα με συνεχόμενο ήχο και μία φωνή συνομιλούν μεταξύ τους δημιουργώντας μια τροπική πολυφωνία, μέσα από νέες συνθέσεις που εμπνέονται τόσο από την τροπική μουσική όσο και από σύγχρονα μουσικά ιδιώματα.

Παίζουν: Χάρης Λαμπράκης: νέυ, Νίκος Παραουλάκης: νέυ, Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα, Γιώργος Ταμιωλάκης: τσέλο, Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο, Μάρθα Μαυροειδή: φωνή

ΤΕΤΑΡΤΗ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑ ΠΟΙΗΤΡΙΑ CAROL SANSOUR

Η Carol Sansour είναι ποιήτρια από την Παλαιστίνη. Συνδιαχειρίζεται το «Shaeirat Project» και είναι διευθύντρια του Athens Palestine Film Festival. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ AIDA RETURNS ΤΗΣ CAROL MANSOUR
και ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΡΙΑ

Γεννημένη στη Γιάφα της Παλαιστίνης, στις 18 Μαρτίου 1927, η ιστορία της Aida ξεπερνά τα σύνορα καθώς η ταινία αποτυπώνει τη θριαμβευτική επιστροφή της στην πατρίδα της.

STJ7473 (2)

 

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ TO MENTIOYM ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ
και ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της μετά το «Χάρισμα», η Χριστίνα Ιωακειμίδη επιστρέφει με μία ταινία ενηλικίωσης για τον πρώτο έρωτα, με απρόσμενο τέλος. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Συμπάρδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Ηθοποιοί: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Κατερίνα Ζησούδη, Μάρθα Φριντζήλα, Κωσταντίνος Ασπιώτης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΑΒΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΤΟΥ και τον πιανίστα ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΕΣΗ

Μέσα από έναν ζωντανό αυτοσχεδιαστικό διάλογο με τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, τη Σαρδηνία, την Κορσική, τον Λίβανο, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Βόρειο Αφρική σε διαφορετικές γλώσσες και ιδιώματα, αναδεικνύοντας τη θάλασσα, τη διαφάνεια και το φως στα ηχοχρώματα της Μεσογείου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ DEADLINES ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΜΕΤΑΞΑ

Στο έργο DEADLINES παρακολουθούμε το ταξίδι ενός ζωντανού – νεκρού, κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη της επιτάχυνσης. Ένα ταξίδι στον ευρωπαϊκό ερειπιώνα της απολεσθείσας κληρονομιάς του πνεύματος και των ανθρωπιστικών ιδεών, της ανεξέλεγκτης υπερίσχυσης του Κεφαλαίου και της νωπής ιστορίας των πολέμων και των στρατοπέδων θανάτου. Πρόκειται για τις ημέρες και τις νύχτες του έτσι όπως διασώθηκαν στο τρισδιάστατο ημερολόγιό του, πρόκειται για τις πάσης φύσεως διορίες και για όλες τις γραμμές θανάτου πάνω στο χρόνο, το σώμα και τη θάλασσα.

Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Θεανώ Μεταξά | Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Διαμαντόπουλος, Δημήτρης Παγίδας | Ηθοποιοί: Τζο Κοκκίνη, Θεανώ Μεταξά, Κατερίνα Ρουσιάκη

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΚΑΒΗ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗ

Το πρόσωπο. Η μάνα. Η γη. Η πατρίδα. Η Βασίλισσα. Η Εκάβη μέσα από τον κόσμο των νεκρών διασχίζει τον χρόνο σαν κυρτό βέλος. Μια φωνητική παρτιτούρα λόγου για δύο πρόσωπα.

Σύλληψη, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής | Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης | Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Χατζής, Δημήτρης Τσίκλης

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

«Συνομιλώντας με το Άλλο: Οι Βάκχες»
ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΡΕΜΕΔΙΑΚΗ.

Τι κάνουν οι Βάκχες στην πόλη και τι οι Μαινάδες στο βουνό, γυναίκες σε έναν κόσμο που τις αποκλείει; Πώς μπορούμε να αντέξουμε αυτό που είναι έξω από μας και ταυτόχρονα πιο βαθιά μέσα μας, χωρίς να καταστραφούμε ή να το δολοφονήσουμε; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται σήμερα, σε μια εποχή όπου η ανθρωπότητα μοιάζει να έχει ομοίως ακυρωθεί, στα συρματοπλέγματα της Γάζας, όπου μικρά χεράκια συνθλίβονται απελπισμένα προτάσσοντας πλαστικά δοχεία, για κάποιες σταγόνες νερό.

STJ7424

 

ΤΡΙΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

«Η γυναίκα και ο Θάνατος»
ΔΙΑΛΕΞΗ και ΣΥΖΗΤΗΣΗ με την ΜΙΡΑΝΤΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ.

Για τον άγριο γυναικείο λόγο των μοιρολογιών και της θρηνητικές πρακτικές στον ελλαδικό/ελληνόφωνο κυρίως χώρο θα μιλήσει η λαογράφος – εθνολόγος – συγγραφέας Μιράντα Τερζοπούλου, συνοδεύοντας τις περιγραφές με πλούσιο οπτικό -ακουστικό υλικό. Στο τέλος της παρουσίασης θα προβληθεί η ταινία «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου, συγκλονιστικό ντοκουμέντο του τελετουργικού θρήνου για πραγματικούς και συμβολικούς νεκρούς, προϊόν πολύχρονης συνεργασίας των δύο γυναικών δημιουργών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ
21.00 | Παλαιό Ελαιουργείο – ΑΠΟΘΗΚΗ 3

MODULUS OF RESILIENCE | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ
ΗΡΩ ΚΟΝΤΗ / MNΙM ΟΜΑΔΑ ΧΟΡΟΥ

Η Ηρώ Κόντη, μία από τις πιο δυναμικές και αναγνωρισμένες Ελληνίδες χορεύτριες, παρουσιάζει το σόλο της MODULUS OF RESILIENCE. To έργο αποτελεί μια ωδή στην αξία της γυναικείας χειραφέτησης και εμπνέεται από ιστορίες γυναικών από όλα τα μέρη της γης που ζουν και εναντιώνονται σε καταπιεστικά κοινωνικά καθεστώτα που θέλουν να ορίζουν τον τρόπο συμπεριφοράς και τη θέση τους.

RE B OU N D | ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΧΟΡΟΥ
ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΚΙΑΝ

Η Μαρία Μανουκιάν, με καταγωγή από τη Ρόδο είναι χορεύτρια και δασκάλα χόρου με τη δική της μέθοδο διδασκαλίας Inner Globe, την οποία διδάσκει σε όλο τον κόσμο. Το σόλο της RE B OU N D είναι μια διαρκής αναζήτηση μεταξύ σταθερότητας και αλλαγής, μεταξύ γείωσης και απογείωσης. Ενσαρκώνει το πνεύμα της ανθεκτικότητας και την ομορφιά της έκφρασης, υπενθυμίζοντάς μας ότι ελευθερία δεν είναι η απουσία συνδέσεων αλλά η δύναμη να υψώνεσαι πέρα από αυτές.

Λίγα λόγια για το Αττικό Σχολείο

Από το 2012 που η πόλη της Ελευσίνας υποδέχθηκε την ιδέα της δημιουργίας ενός σχολείου για την εκπαίδευση και την πρακτική στο αρχαίο δράμα, μέχρι σήμερα, το Αττικό Σχολείο αφουγκράστηκε τον παλμό της πόλης, δίδαξε, διδάχτηκε και υιοθετήθηκε ως θεσμός.

Σε αυτή τη δωδεκαετία το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος απέκτησε φίλους και συνεργάτες, υποστηρικτές, θιασώτες και πιστούς, συνεργάστηκε με μεγάλα πανεπιστήμια και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, συνέβαλε στη δημιουργία του Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ, χάραξε το δικό του ίχνος στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης και συνεχίζει την πολιτιστική του συμβολή ως πρόγραμμα παρακαταθήκης στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Συνεχίζει με την ίδια αγάπη και αγωνία να προσφέρει στην πόλη και τους κατοίκους της ένα σχολείο ανοιχτό σε όλους, έναν χώρο μάθησης, διαλόγου και δημιουργικής έκφρασης, ένα σχολείο αντάξιο της πόλης που ήταν, είναι και θα παραμείνει μια πρωτεύουσα πολιτισμού για την Ευρώπη και τον κόσμο.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Από ΜΕΤΡΟ Στ. ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ : 876 (ΣΤ.ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ) Στάση Τέρμα
Από ΜΕΤΡΟ Στ. ΑΙΓΑΛΕΩ : 845 (ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΕΛΕΥΣΙΝΑ) Στάση Τέρμα
Με προαστιακό (στάση «Μαγούλα» και στη συνέχεια με το λεωφορείο 863)
Με ΚΤΕΛ (γραμμή Μέγαρα – Νέα Πέραμος – Ελευσίνα, με αφετηρία στο Θησείο)

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: info@attikosxoleio.gr | 6907183406 (18.00-22.00)
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, Κανελλοπούλου 1, Ελευσίνα | Google Maps Link

STJ7205

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes