Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.

Πληροφορίες:

Πότε: Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Μαρτίου 
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο 
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Διαβάστε τα βιογραφικά εισηγητών εδώ

Το Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη είναι μια δράση πέντε ημερών στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ειδικά σχεδιασμένη για τον τόπο όπου άνθισαν οι έννοιες της συλλογικής συνείδησης και δράσης την περίοδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης, το Μυστήριο 137 έχει ως στόχο να μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα, το αφήγημα και η προσέγγιση προς την κοινωνική αλλαγή έχει μεταβληθεί. Η δυναμική της συλλογικής δράσης έχει ενισχυθεί και ο καταλυτικός ρόλος των δικτύων στο κοινωνικoπολιτιστικό ελληνικό οικοσύστημα έχει ενδυναμωθεί. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων συνεργασίας και διαλόγου και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια οι αποστάσεις τείνουν να εκμηδενιστούν και ο χρόνος ανάπτυξης της συλλογικής δράσης ολοένα επιταχύνεται. 

Πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και πολιτιστική καινοτομία; Ποιες είναι οι μορφές, οι πρακτικές και οι νοοτροπίες που επιτρέπουν στους νέους επαγγελματίες να διασυνδέονται, να συναλλάσσονται, να αλληλοεμπνέονται και να κάνουν το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό; 

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη, το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο επαγγελματιών κοινωνικής καινοτομίας Culture for Change θα παρουσιάσει το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξής του, θα μοιραστεί εργαλεία και πρακτικές, θα ανοίξει τον διάλογο για τους πυλώνες παρέμβασης κοινών διεκδικήσεων και θα αναζητήσει μαζί με τους πολίτες της Ελευσίνας τον ρόλο του πολιτισμού ως εγχειρήματος που φέρει κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διευρύνει τους ορίζοντες εξερεύνησης των συμμετεχόντων με την αμοιβαία ανταλλαγή και το πέρασμα σε νέες, πιο συμμετοχικές, συλλογικές και σχετικές με την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας μορφές επαγγελματικών συνασπισμών.


Λίγα λόγια για το δίκτυο Culture for Change

To Culture for Change (CforC) είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο που εκπροσωπεί τη φωνή περισσότερων από 75 επαγγελματιών διαφορετικού ακαδημαϊκού υπόβαθρου και πολλαπλών δεξιοτήτων από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων –ενδεικτικά– πολιτιστικών διαχειριστών, καλλιτεχνών, νομικών, επιστημόνων συμπεριφοράς, σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικοτήτων, που συνδέονται με κοινές απόψεις και πρακτικές γύρω από την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας, αναδεικνύοντας τον θετικό αντίκτυπο του πολιτισμού στην κοινωνία. Μια υβριδική συλλογικότητα που υποστηρίζει και αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες των μελών της, παρέχοντάς τους δομές, πρακτικές, κατευθυντήριες γραμμές, ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, δημιουργικές συνεργασίες με άλλα άτομα, δίκτυα και οργανισμούς, καθιστώντας το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό. Απώτερος στόχος του δικτύου είναι η ενίσχυση του Πολιτιστικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του CforC, οι εργασίες της οποίας θα είναι ανοιχτές στο κοινό προς παρατήρηση του μοντέλου λειτουργίας του.


Θεματικές Συζητήσεων

  • Τα δίκτυα συνεργασίας και η επιρροή τους στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων
  • Εναλλακτικά μοντέλα δικτύωσης
  • Ο κοινωνικός αντίκτυπος με όχημα την πολιτιστική δραστηριότητα

Θεματικές Εργαστηρίων

  • H θεωρία της συστημικής αλλαγής
  • Δεξιότητες για την κοινωνική αλλαγή
  • Ο συμπληρωματικός ρόλος της ηγεσίας 
  • Εφαρμοσμένες πρακτικές κοινωνικού αντικτύπου 
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes