NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη | Βιογραφικά Εισηγητών

Θάλεια Ρίζου

Tο πάθος της Θάλειας Ρίζου είναι να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικές, συστημικές, βιώσιμες λύσεις για τις κοινωνικές προκλήσεις της εποχής μας (social innovation & systemic design). Tα τελευταία επτά χρόνια ίδρυσε και διαχειρίζεται τον οργανισμό κοινωνικής καινοτομίας among και συνεργάζεται με φορείς όπως Europen Program for Integration & Migration, Deloitte, Bosch Alumni Network, ChangemakerXchange, London School of Economics, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και Δήμους και φορείς στην Ελλάδα. Παράλληλα έχει εκπαιδεύσει 700+ επαγγελματίες από 30+ χώρες στην κατανόηση μεθοδολογιών που έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως project management, human-centered services, systemic thinking κ.λπ. Αν δεν την βρείτε να μιλάει για την κοινωνική αλλαγή, θα βρίσκεται σε κάποια κορυφή του Ολύμπου.

 

 

Χρύσα Πεταλά 

Η Χρύσα Πεταλά είναι συνιδρύτρια και η βασική Project Manager του οργανισμού κοινωνικής καινοτομίας among, με ειδίκευση στο Facilitating και το Visual Notetaking. Έχει υλοποιήσει δεκάδες εργαστήρια και έργα (projects) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αισιόδοξη και δημιουργική, με επαγγελματική εμπειρία στον κοινωνικό-πολιτιστικό τομέα και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην καινοτόμο διαχείριση και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Σπούδασε Λογιστική και Χρηματοοικονομική και είναι πιστοποιημένη στον σχεδιασμό υπηρεσιών (Service Design) από τον οργανισμό IDEO. Οικονομολόγος στο επάγγελμα και κοινωνική επιχειρηματίας στην καρδιά, συνδυάζει με τον καλύτερο τρόπο τον ορθολογισμό με τη δημιουργικότητα. Παράλληλα, είναι μέλος δικτύων όπως το Culture for Change, EFB και Humanity in Action.

 

 

Δήμητρα Ερμείδου 

Η Δήμητρα Ερμείδου, εισηγήτρια θεραπευτικής φωτογραφίας και εικαστική φωτογράφος, είναι συνιδρύτρια και επικεφαλής της ΑΜΚΕ “Eyes of Light”, που αποτελεί έναν από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα αφιερωμένους στον τομέα της Τέχνης στην Υγεία. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη Φωτογραφία από το Temple University στις ΗΠΑ και το έργο της έχει παρουσιαστεί και βραβευτεί διεθνώς. Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ακαδημαϊκή διδασκαλία φωτογραφίας και συμβουλευτική καθοδήγηση μέσω της φωτογραφίας στις ΗΠΑ, όπου και εξερεύνησε τα πεδία της Θεραπευτικής, Διαλογιστικής και Συμμετοχικής Φωτογραφίας. Από το 2019, διοργανώνει σεμινάρια θεραπευτικής φωτογραφίας για άτομα με καρκίνο και άλλες ομάδες, έχοντας βραβευτεί ως “Καλύτερος Πάροχος Εργαστηρίων Θεραπευτικής Φωτογραφίας” στα Private Healthcare Awards 2021 της Global Health & Pharma στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

Χριστίνα Βλάχου 

Η Χριστίνα Βλάχου είναι Cultural Manager. Έχει σπουδάσει Οικονομικά και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Πολιτιστική Διαχείριση (UNESCO Chair MA Cultural Policy and Management, Université Lumière Lyon2, Belgrade University of Arts). Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού, εστιάζοντας στη καλλιτεχνική έρευνα και τα εικαστικά project με κοινωνικό πρόσημο, έχοντας εργαστεί σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί και πολιτιστικούς φορείς. Ειδικεύεται στον τομέα του creative direction, της επικοινωνίας, της παραγωγής και του fundraising δημιουργικών προγραμμάτων και δράσεων. Από το 2021 είναι συν-ιδρύτρια της Off Stream, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εστιάζει στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη συμπερίληψη ατόμων με αισθητηριακές αναπηρίες στην εμπειρία της τέχνης.

 

 

Αγγελική Τσέλιου 

Διαχειρίστρια έργων και επιμελήτρια έντυπου και ψηφιακού περιεχομένου, με ειδίκευση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Λογοτεχνική Μετάφραση, και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο D.E.A. από το Paris IV. Έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με το ένθετο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Οι Ερευνητές πάνε παντού, με την Ο.Ε.Ο.Α. «ΑΘΗΝΑ 2004», με την εταιρεία PostScriptum, Information Architecture και με διάφορους εκδότες (Πατάκης, Πόλις, Μεταίχμιο, Κριτική, Ερευνητές, Explorer κ.ά.) ως project manager, σύμβουλος περιεχομένου και επικοινωνίας, υπεύθυνη εκδόσεων και μεταφράστρια βιβλίων. Από το 2016, εστιάζει σε προγράμματα πολιτιστικής εκπαίδευσης με ευδιάκριτο κοινωνικό αποτύπωμα. Τον Σεπτέμβριο 2021, συν-ίδρυσε την AMKE Places & Traces με έδρα τη Λήμνο, με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν διαθεματικά σύγχρονα αφηγήματα τόπου.

Bίβιαν Δούμπα, Ίρις Περουλίου Σεργάκη – STIPO Greece 

H STIPO Greece ΑΜΚΕ είναι το τοπικό γραφείο της διεθνούς ομάδας αστικής ανάπτυξης STIPO, με προσανατολισμό στο δημόσιο χώρο και την αναζωογόνηση της γειτονιάς χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη συμμετοχικότητα, με έδρα το Άμστερνταμ. Οι συντονίστριες του εργαστηρίου, είναι οι συνιδρύτριες της STIPO Greece Βίβιαν Δούμπα, Πολεοδόμος – Χωροτάκτρια και Αστική Γεωγράφος, και η Ίρις Περουλιού Σεργάκη, Αρχιτέκτονας και Πολεοδόμος Χωροτάκτης, και είναι μέλη του σωματείου Culture for Change. Τα ενδιαφέροντα του γραφείου αναπτύσσονται πέρα από τα όρια του συμμετοχικού σχεδιασμού, τον οποίο χρησιμοποιούν ως εργαλείο για την ενδυνάμωση κοινοτήτων, την μη τυπική μάθηση, την κοινωνικο-πολιτιστική διαχείριση και την ανάπτυξη εικαστικών εργαλείων και παρεμβάσεων για την οικειοποίηση της δημόσιας σφαίρας

 

Κωνσταντίνα Καραμέρη 

Η Κωνσταντίνα Καραμέρη είναι απόφοιτος Νομικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ ‘Art Law and Economy’ από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Έχει καταγωγή από τη Φωκίδα (Δελφοί, Αγία Ευθυμία) αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα είναι Senior Project Manager και Ερευνήτρια της Stimmuli for Social Change. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει την εμπειρία της στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για εκπαιδευτικούς και νέους επαγγελματίες. Εξειδικεύεται στην ανάπτυξη διεπιστημονικών έργων που αξιοποιούν παρεμβάσεις δημιουργικότητας για την επίτευξη μαθησιακών στόχων και κοινωνικών δράσεων, ενώ διαθέτει εμπειρία σε πρωτοβουλίες και έρευνες συνηγορίας και προάσπισης του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Από το 2021 είναι ιδρυτικό μέλος της AMKE ‘ΟμήΓυρη’ του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης στους Δελφούς.

 

Αργυρώ Μπαράτα

Η Αργυρώ έχει μια εκτεταμένη εμπειρία 20 ετών στο σχεδιασμό και τη διοργάνωση πολιτιστικών πρότζεκτ για τουριστικούς προορισμούς, σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ και διεθνείς οργανισμούς. Το 2014, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την υποστήριξη της δημιουργικής κοινότητας με συμμετοχικές πρακτικές, το FEAST Greece. Σήμερα, το FEAST λειτουργεί ως μια μη κερδοσκοπική πλατφόρμα που βοηθά του δημιουργούς να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές ιδέες τους μέσω ενός προγράμματος εξατομικευμένης υποστήριξης.

Υποστηρίζει με σθένος την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή και έχει ασχοληθεί κατά καιρούς στο παρελθόν είτε ως συντονίστρια ή μέντορας και σύμβουλος στην ανάπτυξη προγραμμάτων και εργαστηρίων με σκοπό την ανάπτυξη της συλλογικής επίδρασης των πολιτών μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες. 

 

 

Νατάσσα Δουρίδα 

Αυτοπροσδιορίζεται ως πολιτιστική μηχανικός: Η δουλειά της συνίσταται στην εφεύρεση μεθόδων συσπείρωσης κοινοτήτων δημιουργικών επαγγελματιών και ενεργοποίησης τους προς την αναβίωση εγκαταλειμμένων ιστορικών μνημείων της Αθήνας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και ειδικεύτηκε στην προστασία μνημείων στην αρχιτεκτονική του ΕΜΠ. Κατά τη διάρκεια του fellowship START, διατύπωσε το project Communitism, το οποίο συνίστατο στη μεθοδολογία ανάπτυξης κοινότητας που θα ίδρυε ένα community-run κοινωνικό και πολιτισμικό κέντρο, σε ένα κτήριο που οι ιδιοκτήτες θα παρείχαν δωρεάν προκειμένου να εξασφαλίσουν τη συντήρησή του. Το project εξελίχθηκε στο σωματείο με τίτλο “Ένωση πολιτών για τη διατήρηση της νεότερης πολιτισμικής κληρονομιάς με το διακριτικό τίτλο Communitism”, το οποίο λειτούργησε για 6 χρόνια στο Μεταξουργείο. Η δυναμική του συνδυασμού αναξιοποίητης πολιτισμικής κληρονομιάς και αναξιοποίητων δημιουργικών ατόμων, είναι το αντικείμενο της έρευνας της μέσω της συνεργασίας της με την έδρα Newrope του Πολυτεχνείου ETH Zurich.

 

 

Κατερίνα Χαντζή 

Η Κατερίνα Χαντζή έχει αναγνωριστεί ως μία από τις Κορυφαίες 100 Γυναίκες στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα για το 2022 από το Euclid Network, έχοντας διαπρέψει σε διάφορους ρόλους στην κοινωνική και cleantech επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη κοινοτήτων σε Ευρώπη και Αφρική. Ενδυναμώνει και υποστηρίζει επιχειρηματίες στα πρώτα στάδια των επιχειρήσεών τους, βοηθώντας τους να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις. Αυτό γίνεται με στόχο την μέγιστη αξιοποίηση του θετικού κοινωνικού και περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου, προσεγγίζοντας το με έναν ρεαλιστικό, ειλικρινή και βιώσιμο τρόπο. 

 

 

Darius Polok

Ο Darius είναι ο Εκτελεστικός Δ/ντης του International Alumni Center του Ιδρύματος Robesrt Bosch Foundation από την έναρξή του τον Ιανουάριο του 2017. Έχει τη βαθιά πεποίθηση ότι τα δίκτυα έχουν σημασία και μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για την αντιμετώπιση περίπλοκων προκλήσεων. Η αφοσίωσή του στη δια βίου μάθηση και το πάθος του για τη δημιουργία «στιγμών ησυχίας» δεν αποτελούν μόνο την ατομική δουλειά του Darius, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας που διέπει το κέντρο ως μια ομάδα, υποστηρίζοντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και αμοιβαίας ακρόασης. Η καριέρα του περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία ρόλων με επαναλαμβανόμενη εστίαση στη μη τυπική εκπαίδευση, τη διατομεακή συνεργασία και τη συστημική παρέμβαση. Δεδομένου ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα για να μάθει κανείς για τον καλύτερο τρόπο δημιουργίας και πλοήγησης σε δίκτυα προσανατολισμένα στον αντίκτυπο, είναι πρόθυμος να ανταλλάσσει σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες με άλλους επαγγελματίες και στοχαστές.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes