search btn

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.

Πληροφορίες:

Πότε: Τετάρτη 6 έως Κυριακή 10 Μαρτίου 
Χώρος: Παλαιό Ελαιουργείο 
Δηλώσεις συμμετοχής εδώ
Αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Διαβάστε τα βιογραφικά εισηγητών εδώ

Αναχώρηση απο την Αθήνα στις 09.00 και επιστροφη στις 14.00 και στις 16.30

Τοποθεσίες αναχώρησης λεωφορείου:
Aθήνα
πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, έξοδος μετρό ανάμεσα από τη Δεληγιάννη και Αχιλλέως
(μπροστά από το Bread Factory)
Ελευσίνα
Πάγκαλου 5-1 (Κανελλοπούλου με Παγκάλου)
300m από το Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας
 

Το Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη είναι μια δράση πέντε ημερών στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ειδικά σχεδιασμένη για τον τόπο όπου άνθισαν οι έννοιες της συλλογικής συνείδησης και δράσης την περίοδο ανάπτυξης του εργατικού κινήματος. Μέσω εργαστηρίων και συναντήσεων με τις τοπικές συλλογικότητες της πόλης, το Μυστήριο 137 έχει ως στόχο να μεταφέρει στο σήμερα την έννοια της επαγγελματικής αλληλεγγύης, αξιοποιώντας τον πολιτισμό ως μέσο κοινωνικής αλλαγής.

Από τη δεκαετία του ’50 έως σήμερα, το αφήγημα και η προσέγγιση προς την κοινωνική αλλαγή έχει μεταβληθεί. Η δυναμική της συλλογικής δράσης έχει ενισχυθεί και ο καταλυτικός ρόλος των δικτύων στο κοινωνικoπολιτιστικό ελληνικό οικοσύστημα έχει ενδυναμωθεί. Με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων συνεργασίας και διαλόγου και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια οι αποστάσεις τείνουν να εκμηδενιστούν και ο χρόνος ανάπτυξης της συλλογικής δράσης ολοένα επιταχύνεται. 

Πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και πολιτιστική καινοτομία; Ποιες είναι οι μορφές, οι πρακτικές και οι νοοτροπίες που επιτρέπουν στους νέους επαγγελματίες να διασυνδέονται, να συναλλάσσονται, να αλληλοεμπνέονται και να κάνουν το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό; 

Στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη, το πρώτο πανελλήνιο δίκτυο επαγγελματιών κοινωνικής καινοτομίας Culture for Change θα παρουσιάσει το υβριδικό μοντέλο ανάπτυξής του, θα μοιραστεί εργαλεία και πρακτικές, θα ανοίξει τον διάλογο για τους πυλώνες παρέμβασης κοινών διεκδικήσεων και θα αναζητήσει μαζί με τους πολίτες της Ελευσίνας τον ρόλο του πολιτισμού ως εγχειρήματος που φέρει κοινωνικό αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Στόχος αυτής της συνάντησης είναι να διευρύνει τους ορίζοντες εξερεύνησης των συμμετεχόντων με την αμοιβαία ανταλλαγή και το πέρασμα σε νέες, πιο συμμετοχικές, συλλογικές και σχετικές με την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας μορφές επαγγελματικών συνασπισμών.


Λίγα λόγια για το δίκτυο Culture for Change

To Culture for Change (CforC) είναι το πρώτο ελληνικό δίκτυο που εκπροσωπεί τη φωνή περισσότερων από 75 επαγγελματιών διαφορετικού ακαδημαϊκού υπόβαθρου και πολλαπλών δεξιοτήτων από όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων –ενδεικτικά– πολιτιστικών διαχειριστών, καλλιτεχνών, νομικών, επιστημόνων συμπεριφοράς, σχεδιαστών, αρχιτεκτόνων, πολεοδόμων, περιβαλλοντολόγων και άλλων ειδικοτήτων, που συνδέονται με κοινές απόψεις και πρακτικές γύρω από την ανάπτυξη της κοινωνικής καινοτομίας, αναδεικνύοντας τον θετικό αντίκτυπο του πολιτισμού στην κοινωνία. Μια υβριδική συλλογικότητα που υποστηρίζει και αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες των μελών της, παρέχοντάς τους δομές, πρακτικές, κατευθυντήριες γραμμές, ευκαιρίες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, δημιουργικές συνεργασίες με άλλα άτομα, δίκτυα και οργανισμούς, καθιστώντας το έργο τους πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό. Απώτερος στόχος του δικτύου είναι η ενίσχυση του Πολιτιστικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα πραγματοποιηθεί η ετήσια Γενική Συνέλευση του CforC, οι εργασίες της οποίας θα είναι ανοιχτές στο κοινό προς παρατήρηση του μοντέλου λειτουργίας του.


Θεματικές Συζητήσεων

  • Τα δίκτυα συνεργασίας και η επιρροή τους στην ανάπτυξη των τοπικών οικοσυστημάτων
  • Εναλλακτικά μοντέλα δικτύωσης
  • Ο κοινωνικός αντίκτυπος με όχημα την πολιτιστική δραστηριότητα

Θεματικές Εργαστηρίων

  • H θεωρία της συστημικής αλλαγής
  • Δεξιότητες για την κοινωνική αλλαγή
  • Ο συμπληρωματικός ρόλος της ηγεσίας 
  • Εφαρμοσμένες πρακτικές κοινωνικού αντικτύπου 
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Mystery 178 Collecting flowers with her girlfriends

From 29 March to 8 April, 2023 Eleusis European Capital of Culture presents in the foyer of Cine Eleusis Cultural Centre Mystery 178 Collecting flowers with her girlfriends, an exhibition dedicated to the flora of the Archaeological Site of Elefsina, created by the artist Violeta Diamanti-Meletiou and the teacher Irini Yovanou.


Mystery 197 Paper World - A Letter about Elefsina

From April 13th to April 16th, 2023 Eleusis European Capital of Culture presents an exhibition with artistic creations by Nicoletta Granitsa (aka Magemeli, a name that is inspired by the “alchemical” society of bees), under the title: Mystery 197 Paper World – A Letter to Eleusis, at the Canteen – Art Hub.


Mystery 176 Cinema Days

“The 3rd three-day documentary screening event is coming to the historic Cine Elefsina with an unpredictable tribute by the Greek Documentary Association, the premiere of the film ‘Persephone, the Red Carpet,’ and screenings for children and young adults!”

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes