Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γης | Σίτος, οίνος, έλαιον


Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Τραγούδια για τα τρία αγαθά της Γης | Σίτος, οίνος, έλαιον

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την επόμενη δράση του κύκλου Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια, “Τα τρία αγαθά της Γης: σίτος, οίνος, έλαιον”, σε επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στις 21.00 στο X – Bowling Art Center.

Συντελεστές

Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι & διεύθυνση χορωδίας) συνοδεία από το μουσικό σχήμα «Νότιο Τόξο»:
Στέφανος Δορμπαράκης (κανονάκι)
Γιώργος Κοντογιάννης (λύρες)
Κυριάκος Ταπάκης (ούτι)
Νίκος Παραουλάκης (φλογέρες)
Μανούσος Κλαπάκης (κρουστά)

Συμμετέχουν επίσης μέλη της Χορωδίας του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου» & φωνητικό σύνολο από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη & Βαρβάρα Τσιβίκη.

Έρευνα, κείμενα, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Επιμέλεια ήχου: Γιάννης Μιχαλόπουλος
Επιμέλεια φωτισμού: Έλενα Πετροπούλου
Επιμέλεια προβολών, διεύθυνση παραγωγής: Γρηγόρης Φιλίδης

Συμμετέχοντας στην πάνδημη γιορτή της Ελευσίνας που την ίδια μέρα τιμά την Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα, τα «Ιερά Τραγούδια» του Νοεμβρίου υμνούν το σιτάρι, την ελιά και το αμπέλι, τα «τρία αγαθά της γης» (τον άρτο, το λάδι και το κρασί) που συνδέονται με τα λαϊκά δρώμενα και τις θρησκευτικές τελετουργίες του λαού μας.

Καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου
τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ,
καὶ ἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει.
 (Ψαλμός 104, στ. 15),

Επιλεγμένα τραγούδια και κείμενα απ’ όλες τις περιοχές του Ελληνισμού επιβεβαιώνουν τη βιωματική σύνδεση του λαϊκού πολιτισμού με την καρποφορία της γης και τη γονιμότητα. Οι επικλήσεις και οι προσφορές στη Μεγάλη Μητέρα – Θεά διατρέχουν τους αιώνες, περνώντας από τη θεά της Γεωργίας τη Δήμητρα στην Παναγία τη Μεσοσπορίτισσα. Στην Ελευσίνα τα «Εισόδια» της Θεοτόκου ταυτίζονται με την «Εσοδεία», τη σοδειά, ενώ οι γυναίκες ετοιμάζουν και μοιράζουν τα «πολυσπόρια» για να «κοινωνήσει» όλη η κοινότητα, στο εκκλησάκι που χτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο πάνω στο αρχαίο ιερό.

Η μουσική παράσταση είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη Δόμνα Σαμίου, που πρώτη συνέλεξε τα τραγούδια για τα «τρία αγαθά της γης».

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια:

Ο κύκλος δράσεων με τον γενικό τίτλο Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι τελετουργίες στον κύκλο της Ζωής καλύπτουν την ανθρώπινη πορεία «από το νανούρισμα στο μοιρολόι»: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτα-γάμο, ξενιτιά, θάνατο. Ενώ τα δρώμενα στον κύκλο του Χρόνου και της Βλάστησης συνοδεύουν «ομοιοπαθητικά» τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες μέσα από συμβολικές πράξεις-έθιμα με την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας. Οι εκδηλώσεις κατανέμονται σε όλη τη διάρκεια του 2023 και σηματοδοτούν τους κυριότερους εποχικούς σταθμούς.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 28 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 19 Μαΐου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.


Μυστήριο 14 Human Requiem In Eleusis

Παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Γάλλου κινηματογραφιστή Stephan Talneau για την ομώνυμη παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία Sasha Waltz, παρουσία των δημιουργών της.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes