Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια – Θερινό Ηλιοστάσιο

Συντελεστές:

Έρευνα, επιλογή κειμένων, παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας

Κατερίνα Παπαδοπούλου: τραγούδι
Το μουσικό σχήμα «Νότιο Τόξο»:
Στέφανος Δορμπαράκης: κανονάκι
Γιώργος Κοντογιάννης: λύρες
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι
Νίκος Παραουλάκης: πνευστά
Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά

Χορωδία Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου»
Φωνητικό σύνολο από μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ: Σεβαστιανή Βλέτση, Εμμέλεια Δαμανάκη, Μαριάνθη-Ιππολύτη Κατσάρη, Χρυσή Τζάβλα, Δήμητρα Τσαγκαράκη, Βαρβάρα Τσιβίκη

Oργάνωση-Εκτέλεση Παραγωγής: Ελληνική Μουσική Πυξίδα / Γρηγόρης Φιλίδης

,

Πληροφορίες:

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 | ώρα 20:00-21:30
Παραλία Ελευσίνας – Αναψυκτήριο

Είσοδος Ελεύθερη

Στο πλαίσιο:

SYNOIKISMOI LOGO 007

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, από τον Φεβρουάριο ξεκίνησε ένας κύκλος δράσεων, με τον γενικό τίτλο Μυστήριο 100 ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, που εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι τελετουργίες στον κύκλο της Ζωής καλύπτουν την ανθρώπινη πορεία «από το νανούρισμα στο μοιρολόι»: γέννηση, παιδική ηλικία, έρωτα-γάμο, ξενιτιά, θάνατο. Ενώ τα δρώμενα στον κύκλο του Χρόνου και της Βλάστησης συνοδεύουν «ομοιοπαθητικά» τις γεωργοκτηνοτροφικές ασχολίες μέσα από συμβολικές πράξεις-έθιμα με την πάνδημη συμμετοχή της κοινότητας, οι εκδηλώσεις για «Τα Ιερά Τραγούδια» κατανέμονται σε όλη τη διάρκεια του 2023 και σηματοδοτούν τους κυριότερους εποχικούς σταθμούς.

Η επόμενη δράση του κύκλου, την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:00-21:30 στην παραλία της Ελευσίνας (δίπλα στο Αναψυκτήριο), με τίτλο «Έβγα Ήλιε, πύρωσέ με!..» έρχεται να γιορτάσει τη συμβολική έναρξη του Καλοκαιριού με το Θερινό Ηλιοστάσιο. Θα γίνει αναφορά στα λαϊκά δρώμενα που συνδέονται με τη γιορτή του Αη-Γιάννη του «Κλήδονα», με τις τελετουργικές φωτιές και τη μαντική δύναμη του «αμίλητου νερού», και θ’ ακουστούν επιλεγμένα τραγούδια απ’ όλο τον Ελληνισμό που αναφέρονται στον ήλιο, τον θερισμό και τη θάλασσα.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes