NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Ανοιχτή Πρόσκληση: Εργαστήρια για παιδιά – Μυστήριο 68 Στάλκερ – BLOOM & DOOM

Εργαστήρια για παιδιά 6 έως 10 χρόνων υπό την καθοδήγηση
της Ιταλίδας καλλιτέχνιδος Caterina Moroni

Τα παιδιά της Ελευσίνας μας δείχνουν τον δρόμο
σε ανεπανάληπτες διαδρομές στην πόλη!

Το Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ, μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την πeripatos sociocultural enterprise, είναι ένα συμμετοχικό έργο παρακαταθήκης, με στόχο να επανασυστήσει την πόλη της Ελευσίνας μέσα από τα μάτια των κατοίκων της. Οι πολίτες αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή/οδηγού/Στάλκερ, στο πλαίσιο ενός έργου συνδημιουργίας περιπατητικών διαδρομών και παιχνιδιών πόλης, προσκαλώντας κατοίκους και επισκέπτες της πόλης σε διαδραστικές, πολιτιστικές εμπειρίες στο δημόσιο τοπίο.

Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, η Ιταλίδα καλλιτέχνις Caterina Moroni, πραγματοποιεί μία σειρά από εργαστήρια για παιδιά από την τοπική κοινότητα, ηλικίας 6-11 ετών, με τίτλο BLOOM & DOOM και στόχο τη δημιουργία δυο ανεπανάληπτων διαδρομών, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, στην πόλη. Τα παιδιά  καθοδηγούν τους ενήλικες, αναζητώντας την αίσθηση του μέλλοντος.

Η δράση BLOOM & DOOM πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Λίγα λόγια για το BLOOM & DOOM

Είναι πομπή, ξενάγηση, πάρτι ή δράση ακτιβισμού;
Μια περιπλανώμενη φυλή νέων οδηγεί το κοινό σε ένα αστικό τελετουργικό στην πόλη. Κάθε μέλος του κοινού καθοδηγείται από ένα παιδί που το φροντίζει, δημιουργώντας μία ενεργή σχέση.

Χέρι-χέρι διασχίζουμε την πόλη αναζητώντας την αίσθηση του μέλλοντος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η φυλή των νέων μεταδίδει στο κοινό (τους ενήλικες) τις γνώσεις τους για την προσαρμογή, για το πώς να ζήσουν σε έναν κόσμο που καταρρέει, πώς να συνεχίσουν να ονειρεύονται.

Μπορεί το πρόβλημα να είναι η περιπλανώμενη φυλή, ή μήπως έχουμε εμείς πρόβλημα; Ποιος είναι πραγματικά ο κίνδυνος, αν ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκαλείται από εμάς τους ενήλικες, μέρα με τη μέρα;

Το BLOOM & DOOM σχεδιάστηκε ως ένα σύστημα επικοινωνίας της έκτακτης ανάγκης της κλιματικής κατάρρευσης που όλοι αντιμετωπίζουμε και εμπνέει τους ανθρώπους να αναλάβουν δράση τώρα, προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Η δράση BLOOM & DOOM ταξιδεύει και υλοποιείται σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Σε κάθε μία οι άνθρωποι που συμμετέχουν δημιουργούν ένα μοναδικό γεγονός. Στην Ελευσίνα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου.

Διαδρομές για ενηλίκους

Με άξονα το περιβάλλον, το Σώμα Ελλήνων Οδηγών αναλαμβάνει τον ρόλο του αφηγητή για τη διαδρομή «Δέντρα, άνθη και καρποί… Περιβάλλοντος Οδηγοί», ακολουθώντας νοητικά και φυσικά τη ροή του νερού. Ομάδες με ειδικό ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και την ιστορία, αλλά και τη βιομηχανική κληρονομιά της Ελευσίνας μετουσιώσουν τον δημόσιο χώρο σε έναν ζωντανό και δημιουργικό τόπο έκφρασης της τοπικής κοινωνίας, μέσα από τους αφηγηματικούς περιπάτους «Street Archaeology: μία εναλλακτική περιήγηση» και «Βιομηχανικές Μνήμες, ας γίνουμε η φωνή τους…» αντίστοιχα. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 9/9 έως 11/10. Περισσότερες πληροφορίες: 2023eleusis.eu.

Εργαστήρια για παιδιά

Ημέρες – Ώρες

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, 10.00-13.00

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, 17.00-19.00

Χώρος διεξαγωγής

Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός Ελευσίνας (Ι.Τραυλού, 19200 Ελευσίνα)

Ημέρες – Ώρες διαδρομών:

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 10.00-11.30 & 18.00-19.30
Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 10.00-11.30 & 18.00-19.30

Δηλώσεις συμμετοχής στα εργαστήρια εδω

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σε συνεργασία με την πeripatos sociocultural enterprise, Artopolis Cultural Association, Caterina Moroni

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes