NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη: Νοέμβριος

Η νεανική ομάδα Cultterra παρουσιάζει τη δράση Ημέρες Δίψας (Thirstdays). Ο τίτλος αποτελεί ένα λογοπαίγνιο της αγγλικής λέξης “Thursday” (Πέμπτης) μέρα της εβδομαδιαίας συνάντησης της ομάδας, και της λέξης “thirst” (δίψα), σηματοδοτώντας τη δίψα των νέων ατόμων της πόλης για την τέχνη και τον πολιτισμό. Οι άξονες της δράσης περνούν διαδοχικά από τις πιο άτυπες ενασχολήσεις μέχρι τις πιο οργανωμένες και ανοιχτές προς το κοινό εκδηλώσεις. Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθούν δράσεις στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό με τοπικούς καλλιτέχνες, προβολές ταινιών, θα προσφερθεί ελληνικός καφές στον κήπο του σταθμού στο πλαίσιο του καφενείου “ο Σταθμός” και η ομάδα συμμετέχει στο Culture 2030, στο πλαίσιο του οποίου συνδιοργανώνει μεγάλο πάρτυ στο Arkopolis με την Αθηναϊκή ομάδα Katalogue.

Τοποθεσία: Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός και ARKopolis

5/11 Καφενείον «ο Σταθμός»

10:30, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ “Ημέρες Δίψας” η ομάδα νέων Cultterra επιθυμεί να ξαναζωντανεψεί το καφενείο που λειτουργούσε μέσα στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, στο οποίο οι επιβάτες κάθονταν και περίμεναν εκεί να έρθει το τρένο. Η ομάδα Cultterra θα προσφέρει φρέσκο ελληνικό καφέ και μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων θα ακουστεί ανοιχτά η ιστορία του κτηρίου του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού και η εμπειρία των Ελευσίνιων και μη πολιτών που είχαν χρησιμοποιήσει το τρένο.

5/11 Συνάντηση με το The University of Design (HfG) Offenbach, Γερμανία

19:00, ARKOPOLIS

Την Κυριακή η Cultterra συνταντάει 20 φοιτητές από την Σχολή Καλών Τεχνών της Φρανκφούρτης για να γνωρίσει τον χώρο του ARKOPOLIS που η ομάδα με τις δράσεις της ζωντανεύει. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στα οράματα της ομάδας και στον τρόπο και τα μέσα ενεργοποίησης χώρων μέσω της τέχνης.

10-15/11: CMA in Eleusis

Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού

Μέλη της ομάδας επιλέχθησαν στο πρόγραμμα Cultural Management Academy του EUNIC – EU National Institutes for Culture. Στις ημερομηνίες 10-16/7 βρίσκονταν στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας, 5-11/9 βρίσκονταν στο Βέσπρεμ της Ουγγαρίας και για το τρίτο και τελευταίο session του academy, όπου θα φιλοξενηθεί στην Ελευσίνα, θα ολοκληρώσουν τον κύκλο του προγράμματος πολιτιστικής παρακαταθήκης.

11/11: Party στο ARKOPOLIS για το Culture 2030

21.00 – 00.00, ARKOPOLIS

Στο πλαίσιο του Μυστηρίου 56 – 4η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 (https://2023eleusis.eu/mystirio-56-4i-synantisi-politismos-2030/) διοργανώνεται ένα πάρτι με εικαστικά δρώμενα, live περφόρμανς και dj set από την ομάδα Katalogue στον νέο χώρο νεότητας ARKOPOLIS σε συνεργασία με την ομάδα Cultterra.

περισσότερα για την ομάδα Katalogue: https://www.facebook.com/profile.php?id=100092376078815

12/11: Συμμετοχή της Cultterra στην «Αγορά»

12.30 – 14.00, Δικτύωση | «Αγορά», X-Bowling Art Center

Η Αγορά, ένας ανοιχτός χώρος συνάθροισης, δικτύωσης και ανταλλαγής θα λειτουργήσει για επαγγελματίες και καλλιτέχνες της Ελλάδας και του εξωτερικού που θέλουν να μοιραστούν ιδέες και πρακτικές με συναδέλφους από άλλες χώρες ή/και να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα.

17 – 19/11 Μυστήριο 60 metamorphoSEA: Ανοιχτή Πρόσκληση προς Καλλιτέχνες

Η Δανάη Χρηστούδη ταξιδεύει στο Όουλου της Φιλανδίας

Τρεις οργανισμοί, Chorus (GR), Brave New World Producties (NL) και η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης συνεργάζονται και επιλέγουν δύο ελευσίνιους καλλιτέχνες για να συμμετέχουν σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανταλλαγής. Τα δύο μέλη που επιλέχθηκαν είναι από την Cultterra. Ο Γιάννης Παπαπέτρου τον Ιούλιο ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη. Η Δανάη Χρηστούδη ταξιδεύει αυτόν τον Νοέμβριο στο Όουλου της Φιλανδίας στο φεστιβάλ Lumo Light.

Το πρόγραμμα είναι μέρος του European Initiative Ulysses European Odyssey.

Συνιδρυτές: Ε.Ε. Creative Europe

9-10/11:  γνωριmeet the locals: Φιλιώ Δήμου

11:00 – 13:00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Η Φιλιώ Δήμου, 25 χρονών, ωφελούμενη του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Νοητική Υστέρηση «ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ» στην Ελευσίνα, εκφράζει συνεχώς το ενδιαφέρον της για οποιαδήποτε μορφή τέχνης, αλλά ιδιαίτερα για την ζωγραφική. Σε πολλά από τα έργα της εκφράζει τις γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων που βιώνουν όλοι και κυρίως η ίδια, γι’ αυτό και αποτελούν ένα μέσο επικοινωνίας για εκείνη.

26/11: “ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ”

Workshop Σκηνοθετημένης – Εννοιολογικής Φωτογραφίας

13.00 – 17.00, ARKOPOLIS

Η Φωτογραφική Λέσχη Ελευσίνας διοργανώνει workshop σκηνοθετημένης – εννοιολογικής φωτογραφίας σε επιμέλεια της Υπατίας Κορνάρου και προσκαλεί αποκλειστικά τα μέλη της ομάδας νέων Ελευσίνας Cultterra, της Φωτογραφικής Λέσχης Ελευσίνας και της Φωτογραφικής Λέσχης Σαλαμίνας “Φωτομέτρηση” να λάβουν μέρος.

*Συμμετοχή μόνο με προσκλήσεις.

27/11 – 3/12: γνωριmeet the locals: Αργυρώ Ιμπραχίμι

17:00 – 20:00, Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός

Η Αργυρώ Ιμπραχιμι γεννήθηκε το 1994 στα Τίρανα της Αλβανίας. Σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στην Ελλάδα με την οικογένεια της. Από μικρή έδειξε το ενδιαφέρον της στις τέχνες και ιδιαίτερα στην ζωγραφική και σπούδασε σχέδιο μόδας. Εργαστηκε 3 χρόνια στο ατελιέ της Σήλιας Κριθαριώτη, μέσα στο οποίο κατάφερε να εντρυφήσει στην αισθητική και στον χώρο της μόδας. Η ζωγραφική παραμένει χόμπι της και μέσο έκφρασης για εκείνη. Πιστεύει ότι η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη και ότι αυτό που βιώνεις όταν την ζεις είναι εσωτερική γαλήνη. Αυτό το συναίσθημα είναι που προσπαθεί να περάσει αλλά και να βιώσει μέσα από το έργο της.

Στην έκθεση θα υπάρχουν κοινής αισθητικής πίνακες και κεντημένα ρούχα, ενώ παράλληλα η εικόνα θα συνοδεύεται από μουσική σε μια προσπάθεια ο θεατής να μπορέσει να βιώσει πλήρως το συναίσθημα.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes