Μυστήριο 42 Futuring Waters: A Speculative Manifesto


Μυστήριο 42 Futuring Waters: A Speculative Manifesto

Για τον εορτασμό της παρουσίασης της δίγλωσσης έκδοσης ( GR/ENG) Μυστήριο 42 , Futuring Waters: A Speculative Manifesto – for and from- the Waters of Elefsina της Τζένης Μαρκέτου μια  παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,σας προσκαλούμε σε μία συζητηση που θα γίνει από τις  18.00 έως τις 20.00, την Κυριακη 1η Οκτωβριου στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού στην Ελευσινα.

Credits

Καλλιτεχνική επιμέλεια και σύλληψη: Τζένη Μαρκέτου
Μανιφέστο: Τζένη Μαρκέτου & κάτοικοι της Ελευσίνας
Συγγραφείς και Δημιουργοί: Νικόλας Αναστασόπουλος, Εύα Ανδρονικίδου, Τατιάνα Θεοδωροπούλου, Δήμητρα Ιωάννου, Αριάνα Καλλιγά, Ευάγγελος Κατσανεβάκης, Αρετή Μίζα, Ελένη Ρήγα, Μιχαήλ Ι. Σκούλλος, Angela YT Chan, Denis Maksimov, Joulia Strauss, Blanca de la Torre
Συντονισμός: Ειρήνη-Δάφνη Σάπκα
Σχεδιασμός: Γιάννης Πέτρου – korax
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μασμανίδη, Γιώργος Μπουγιούκος, Τζένη Μαρκέτου, Νίκος Αναστασοπούλου
Μεταφράσεις και διορθώσεις: Κώστας Κωνσταντίνου
Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Information

Κυριακή 1 Οκτωβριου,  18.00 – 20.00
Αναψυκτήριο, Ελευσίνα
Είσοδος Ελεύθερη

 Στους συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονται οι Μιχαήλ Μαρμαρινός, Denis Maksimov, Svetlana Mintcheva, Svetlana ,Robert Punkenhofer , Iraklia Peppa  Ελένη Ρήγα, Δρ. Mιχαήλ Σκουλλός και Jenny Marketou.

Η έκδοση αντλεί το υλικό της από μια μακρά έρευνα καθώς και από μια σειρά εργαστηρίων της καλλιτέχνιδας σε συνεργασία με Έλληνες και διεθνείς διαμεσολαβητές και τίτλο Futuring Waters που πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Μαΐου έως τις 29 Ιουνίου 2023 στην Ελευσίνα.

Παρουσιάζονται οι απόψεις καλλιτεχνών/ιδων, ακτιβιστών/στριών, αρχαιολόγων, οικοφεμινιστών/στριών, σχεδιαστών/τριών, συγγραφέων, αρχιτεκτόνων στοχαστών/στριών και πολιτών/ισσών από την Ελευσίνα που πιστεύουν ότι ένα έργο τέχνης μπορεί να αναδείξει τη σημασία της κοινωνικοπολιτικής δράσης του νερού στην παράκτια πόλη της Ελευσίνας και στο Θριάσιο Πεδίο. Πώς μπορούμε να αποαποικιοποιήσουμε τα ύδατα και να δημιουργήσουμε μια ρέουσα, καθαρή εμπειρία, όπου η πρόσβαση στο νερό αποτελεί κοινό δικαίωμα για όλους;

Γιατί να μην διεκδικήσουμε δικαιώματα και προσωποσύνη για το υδάτινο σώμα της Ελευσίνας; “Ρωτά ποιες είναι οι συνέπειες της αναγνώρισης του νερού ως ενεργού παράγοντα, ικανού να συγγράψει και να υπερασπιστεί τα οικουμενικά του δικαιώματα” – απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης από την Ariana Kalliga, επιμελήτρια με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Τζένη Μαρκέτου γεννήθηκε στην Αθήνα και έχει ως βάση τη Νέα Υόρκη. Είναι διεπιστημονική καλλιτέχνιδα, έκτακτη λέκτορας στο New School for Social Research της Νέας Υόρκης και κάτοχος MFA από το Pratt Institute (Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη). Το έργο της, το οποίο περιλαμβάνει καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά βιβλία και έργα δημόσιας τέχνης, διερευνά τις δομές σχέσεων και τις πολιτικές της συλλογικής οικειότητας και της παραγωγής γνώσης. Είναι γνωστή για τα μεγάλης κλίμακας δημόσια πλωτά οικοσυστήματα που έχει σχεδιάσει, όπως το Rivering για τις υδάτινες οδούς στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, καθώς και για τις μεγάλης κλίμακας συμμετοχικές δομές της, τις οποίες αποκαλεί «υγρές συναθροίσεις» (wet gatherings). Αυτές οι «υγρές συναθροίσεις» βασίζονται στον στοχαστικό σχεδιασμό και αποτελούν μια ανοιχτή πρόσκληση συν-συγγραφής με το κοινό και συμμετοχής της κοινότητας.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes