NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS

Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής: Μια γιορτή για την κυριακάτικη αργία

Περισσότεροι από 1600 κάτοικοι και επισκέπτες έδωσαν το παρών στην ΟΑΣΗ Πρώην Κάμπινγκ την Κυριακή 28 Μαΐου, στην ολοήμερη συμμετοχική εκδήλωση για την κυριακάτικη αργία.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης η ολοήμερη συμμετοχική εκδήλωση για την κυριακάτικη αργία, το Μυστήριο 182 Η ΕΛΕΥΣΙΣ της Κυριακής, την Κυριακή 28 Μαΐου, στην ΟΑΣΗ πρώην κάμπινγκ. Περισσότεροι από 1600 κάτοικοι και επισκέπτες της Ελευσίνας είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, συζητήσεις και παιχνίδι για όλες τις ηλικίες, σε μια ακόμη δράση ενεργοποίησης αυτού του σπάνιας φυσικής ομορφιάς χώρου. 

Η δράση ξεκίνησε με την παράσταση του Στέφανου Παπατρέχα και της Νάντιας Δαλκυριάδου, «Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας», μία τρυφερή ιστορία για τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, το θάρρος και την αποδοχή, για μικρούς και μεγάλους. 

Στην Ελευσίνα του μύθου που βιώνει τις εναλλαγές των εποχών, τον οικουμενικό τόπο που τα ανθρώπινα ίχνη συνομιλούν διαχρονικά με τα φουγάρα των εργοστασίων στήθηκε τη μέρα του ρεπό, κυριακάτικο καφενείο, για να μιλήσουν οι άνθρωποι γι’ αυτό που είναι, την ώρα που δεν εργάζονται.

Η κοινωνική ερευνήτρια σε θέματα φύλου, Άννα Βουγιούκα, ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σεραφείμ Σεφεριάδης, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ Πέννυ Κουτρολίκου και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου έδωσαν το στίγμα για να ξετυλιχθεί το νήμα της κοινής εμπειρίας, καλώντας μας να συνομιλήσουμε για το φύλο, την εργασία, τον τόπο και το λαϊκό τραγούδι στο ραδιόφωνο. 

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, η Καλλιόπη Κουτρουμπή, η Εύη Κασκέτη και Ειρήνη Γοζαδίνου μάς καλούσαν να φανταστούμεπόσο μακριά μπορούμε να ταξιδέψουμε μια Κυριακή; σχεδιάζοντας παιχνίδια για όλες τις ηλικίες με τους συμμετέχοντες να φτιάχνουν το δικό τους παιχνίδι Memory Game με αγαπημένες αναμνήσεις ελεύθερου χρόνου, το οποίο πήραν μαζί τους ως αναμνηστικό. 

Λίγο πιο δίπλα, η ομάδα PIY Seminars του Αντώνη Δακτυλίδη μας έβαλαν στον μαγικό κόσμο της μεταξοτυπίας, και τυπώσαμε πάνω στο ύφασμα της επιλογής μας ό,τι θέλαμε να κρατήσουμε από αυτή την αξέχαστη Κυριακή.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με τρεις από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της νεότερης γενιάς του ελληνικού τραγουδιού, τη Μαρία Παπαγεωργίου, τον Γιάννη Παπαγεωργίου και τον Γιάννη Διονυσίου, οι οποίοι ανέδειξαν, μέσα από τη δική τους ματιά, την Κυριακή ως μια από τις σπουδαιότερες δεξαμενές για το λαϊκό τραγούδι. Νωρίτερα, οι Antimamalo Βand μας έφεραν κοντά με τα τραγούδια εκείνα που μεταφέρουν το ιστορικό φορτίο της αστικής λαϊκής (ρεμπέτικο) και παραδοσιακής μουσικής, αυτά που αποτέλεσαν καύσιμο για όλα τα κυριακάτικα γλέντια.

Όλα αυτά ενώ οι ήχοι της κυριακάτικης συνάντησης και οι άνθρωποι που μετέφεραν τις εμπειρίες τους είναι ο πυρήνας του ηχητικού ντοκιμαντέρ (podcast) που αναπτύσσεται δημιουργώντας την άυλη παρακαταθήκη αυτής της συνάντησης αλλά και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική τάξη. 

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δημιουργός δράσης και podcast: Αντρέας Βάγιας
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χρήστος Παπαμιχάλης
Παραγωγός: Αλέξης Αναστασιάδης
Διευθυντής Παραγωγής: Κώστας Γρούντας
Εταιρεία Παραγωγής: FRENEL
Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes