Συνοικισμοί – Ένα φεστιβάλ

Ένα διεθνές πολυμεσικό φεστιβάλ στο οποίο αποκρυσταλλώνονται η φιλοσοφία, οι βασικές αξίες και η μεθοδολογία της 2023 Ελευσίς, της προσπάθειας, δηλαδή, να επαναπροσδιορίσουμε τη μορφή και το περιεχόμενο της τέχνης στον δημόσιο χώρο με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή του τοπικού δυναμικού.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία και επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη μιας αμφίστομης ενέργειας: της ενσωμάτωσης της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και της εμπλοκής του κοινού στις σύγχρονες και όχι μόνο τέχνες.

Το Συνοικισμοί – Ένα φεστιβάλ είναι η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που προσεγγίζει το εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης εστιάζοντας στα ζητήματα της ταυτότητας, του εθνικισμού και της δημοκρατίας. Προσπαθεί να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης, εκκινώντας από τρία διαφορετικά σημεία εισόδου: τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Πραγματεύεται τη δυνατότητα μετάβασης της Ευρώπης και καλεί τους καλλιτέχνες να γίνουν αρχιτέκτονες μιας τέτοιας πορείας. Περιλαμβάνει δράσεις που ασχολούνται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Παράλληλα, διοργανώνονται συζητήσεις σε συνεργασία με κατοίκους από διάφορες γειτονιές της Ελευσίνας. Το πρότζεκτ, αναδεικνύοντας Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως και πολιτιστικούς φορείς, προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση. Επιπλέον, τονίζει τα κοινά στοιχεία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, της κληρονομιάς και της ιστορίας, συνδιαλέγεται με τα σημερινά ευρωπαϊκά ζητήματα και διασφαλίζει ένα ευρύ φάσμα και ποικιλία δραστηριοτήτων με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes