Συνοικισμοί – Ένα φεστιβάλ

Ένα διεθνές πολυμεσικό φεστιβάλ στο οποίο αποκρυσταλλώνονται η φιλοσοφία, οι βασικές αξίες και η μεθοδολογία της 2023 Ελευσίς, της προσπάθειας, δηλαδή, να επαναπροσδιορίσουμε τη μορφή και το περιεχόμενο της τέχνης στον δημόσιο χώρο με την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή του τοπικού δυναμικού.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο φεστιβάλ επαναπροσδιορίζουν τη σχέση δημιουργού και θεατή, εστιάζοντας στη βιωματική εμπειρία και επιδιώκοντας ταυτόχρονα την ύπαρξη μιας αμφίστομης ενέργειας: της ενσωμάτωσης της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και της εμπλοκής του κοινού στις σύγχρονες και όχι μόνο τέχνες.

Το Συνοικισμοί – Ένα φεστιβάλ είναι η κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που προσεγγίζει το εκρηκτικό κοινωνικοπολιτικό τοπίο της σύγχρονης Ευρώπης εστιάζοντας στα ζητήματα της ταυτότητας, του εθνικισμού και της δημοκρατίας. Προσπαθεί να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης, εκκινώντας από τρία διαφορετικά σημεία εισόδου: τα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο. Πραγματεύεται τη δυνατότητα μετάβασης της Ευρώπης και καλεί τους καλλιτέχνες να γίνουν αρχιτέκτονες μιας τέτοιας πορείας. Περιλαμβάνει δράσεις που ασχολούνται με κοινωνικοπολιτικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Παράλληλα, διοργανώνονται συζητήσεις σε συνεργασία με κατοίκους από διάφορες γειτονιές της Ελευσίνας. Το πρότζεκτ, αναδεικνύοντας Έλληνες και Ευρωπαίους καλλιτέχνες όπως και πολιτιστικούς φορείς, προωθεί την πολιτιστική πολυμορφία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τη μεγαλύτερη αμοιβαία κατανόηση. Επιπλέον, τονίζει τα κοινά στοιχεία των ευρωπαϊκών πολιτισμών, της κληρονομιάς και της ιστορίας, συνδιαλέγεται με τα σημερινά ευρωπαϊκά ζητήματα και διασφαλίζει ένα ευρύ φάσμα και ποικιλία δραστηριοτήτων με υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο: 5 Έκδοση

Το Μυστήριο 62 Νύχτες Βραδύτητας – Ομιλίες για τον Χρόνο επιστρέφει τη Δευτέρα 5 Ιουνίου στο επιβλητικό προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, πάντα υπό το φως της πανσελήνου.

Μυστήριο 38 Μουσική των σπιτιών

Διαδρομές στους οικισμούς/συνοικισμούς της πόλης με επιλεγμένες μουσικές που ακούγονται μέσα από τα σπίτια και διαχέονται στον δημόσιο χώρο από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Culture Action Europe παρουσιάζουν στην Ελευσίνα, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, το Μυστήριο 79 Beyond the Obvious Conference 2023, με θέμα Handle with Care | Culture for Social Well-being.

Μυστήριο 49 Συμπόσιo #4

Το Μυστήριο 49 Συμπόσια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε και να φάμε μαζί. Να ανταλλάξουμε γαστρονομικές παραδόσεις, ιστορίες, τρόπους.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on

June

Days
Hours
Minutes
What's on

Ιούνιος

Days
Hours
Minutes