Μυστήριο 59
U(r)topias Ακαδημία Xορογραφίας

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την τέχνη της χορογραφίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους νέους χορογράφους. 
Μια μεγάλη ευκαιρία για να ξανασκεφτούμε την τέχνη της χορογραφίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη εκπαιδευτικών δυνατοτήτων για τους νέους χορογράφους. 

Η U(R)TOPIAS Ακαδημία Χορογραφίας αποτελεί μια ιδέα της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες και είναι ένα καλλιτεχνικό έργο που στηρίζεται στη δημιουργία, στη σύνθεση και στην ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μέσα από έναν ευρύ κύκλο εργαστηρίων, το οποίο επιχειρεί να αναπληρώσει εν μέρει αυτό το κενό. Ένα καλλιτεχνικό project που συνδυάζει την έρευνα, τον πειραματισμό και το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα μαζί με την πληροφορία, τη γνώση και τα εργαλεία που προσφέρουν στους συμμετέχοντες οι διακεκριμένοι προσκεκλημένοι του – δημιουργοί και επαγγελματίες από τον χώρο των τεχνών, ιστορικοί, θεωρητικοί τέχνης κ.ά. Έξι νέοι χορογράφοι, κινούμενοι από ένα προσωπικό ιδεώδες, παρουσιάζουν έξι πρωτότυπα site-specific έργα στον δημόσιο χώρο της Ελευσίνας ως αποτέλεσμα αυτής της μακράς διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της U(R)TOPIAS Ακαδημίας Χορογραφίας (Δεκέμβριος 2021–Ιούλιος 2023) η Πατρίσια Απέργη και η ομάδα σύγχρονου χορού Αερίτες βρίσκονται σε διάλογο με τους νέους χορογράφους και στοχεύουν σε μια ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργικής έρευνας και πειραματισμού, καθώς και στην απόκτηση γνώσεων σχετικά με αυτόν τον καλλιτεχνικό τομέα και τις πρακτικές του.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 0 Μυστήρια Μετάβασης - Τελετή Έναρξης

Η μεγάλη γιορτή της Ευρώπης ξεκινά με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο παράκτιο μέτωπο και ένα «πολύχρωμο» διήμερο πρόγραμμα με εκθέσεις, συναυλίες, DJ πάρτι και παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την πόλη!


Μυστήριο 177 Visions from the Underworld

Η έκθεση Visions from the Underworld εκκινεί από τα Ελευσίνια Μυστήρια και αντλεί ελεύθερα στοιχεία από μυστικές εμπειρίες και τα χρησιμοποιεί ως μέσο για να περιηγηθεί ανάμεσα σε παράλληλα σύμπαντα.


Μυστήριο 34 Πρόσωπα

Η καλλιτεχνική έρευνα εν εξελίξει, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης της 2023 Ελευσίς, με την προβολή φωτογραφιών στην πρόσοψη του Παλαιού Δημαρχείου Ελευσίνας.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
Time Circus Arrival 04.02.23
Opening Ceremony
Days
Hours
Minutes