Year’s Eve: Ζωγραφική εγκατάσταση των Kez και Same84 στο Παραλιακό Μέτωπο Ελευσίνας

Credits

Μια παραγωγή της Ελευσίνας Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023.

Information

Τοποθεσία: Παραλιακό Μέτωπο Ελευσίνας
Παρουσίαση Εγκατάστασης: 8.2.2021
Διάρκεια δράσης: έως τις 25.2.2021

Η 2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει μία ζωγραφική εγκατάσταση που φιλοδοξεί να θέσει στο επίκεντρο τον ιδιαίτερο βιομηχανικό χαρακτήρα της Ελευσίνας, όπως αυτός απλώνεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Το καλλιτεχνικό έργο δια χειρός των street artists Kez και Same84 φέρει τον τίτλο “Year’s Eve” και θα φιλοξενηθεί από τις 8 έως τις 25 Φεβρουαρίου στο παράκτιο μέτωπο, στη θέση “Αναψυκτήριο”, υπενθυμίζοντας με έναν ακόμη τρόπο τον χαρακτήρα της πόλης ως μεγάλου εικαστικού τόπου ή ως μιας απέραντης, διαρκώς αποκαλυπτόμενης σκηνής θεάτρου.

Το έργο

Η εγκατάσταση, που φιλοξενείται στην πλατεία «Πλατφόρμα», στο παραλιακό μέτωπο, έρχεται να εξετάσει ένα δομικό στοιχείο της Ελευσίνας που αφορά στην παρουσία του εργοστασίου στην πόλη. Το έργο αποπειράται να αναδείξει το δίπολο της σχέσης πόλη – εργοστάσιο, αλλά και πως αυτή αποτυπώνεται μέσα από την οπτική των δύο συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Οι καλλιτέχνες Kez και Same84, γνωστοί στο ευρύτερο κοινό κυρίως για τις μεγάλες τοιχογραφίες τους, που δεσπόζουν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, επιλέχθηκαν με άξονα τη διαφορετική προσέγγιση και τεχνική στα έργα τους, δημιουργώντας έναν επιπλέον διάλογο με το χώρο. Ο Kez διαθέτει μία ευρεία χρωματική παλέτα και μία abstract τεχνική, παραπέμποντας στο φουτουριστικό τοπίο του εργοστασίου. Ο Same84 επικεντρώνεται κυρίως στην παλέτα του μαύρου, του άσπρου και του γκρι, αποτυπώνοντας χαρακτήρες εφήβων που ενσωματώνονται με στοιχεία του εργοστασίου, παραπέμποντας στη σημερινή νέα γενιά που συν-βιώνει με το συγκεκριμένο χώρο και την ιστορία της πόλης.

Η υλοποίηση του ζωγραφικού τμήματος του έργου θα γίνεται ζωντανά και το κοινό θα μπορεί ελεύθερα να «επικοινωνεί» με τους καλλιτέχνες σε μια ζώσα λειτουργία του έργου. Νοητά τόσο οι δημιουργοί όσο και το κοινό θα μπορούν να «βλέπουν» την εγκατάσταση και μέσα από αυτή με φόντο το εργοστάσιο.

Βιογραφικό καλλιτεχνών

Kez

Ο Kez γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Ασχολείται με την τέχνη γκράφιτι από το 1997. Τα τελευταία 12 χρόνια το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στην τοιχογραφία, την street art και τη σύγχρονη τέχνη. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις που σχετίζονται με την τέχνη του γκράφιτι, την τέχνη του δρόμου και τη δημιουργία δημόσιων τοιχογραφιών μεγάλων επιφανειών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι τοιχογραφίες του είναι χαρακτηριστικές λόγω της εκφραστικής γραφής και της τεχνικής που θυμίζει χαρακτική σε ξύλο. Τον τελευταίο καιρό δημιουργεί γλυπτά , ανάγλυφα έργα και εγκαταστάσεις. Το χρώμα που χρησιμοποιεί μόνιμα στα έργα του είναι το μπλε.

Same84

Ο Same84 γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Στην τρυφερή ηλικία των 12 ξεκίνησε να πειραματίζεται με την τέχνη του γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας, ένα πάθος που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία δραστηριότητα πλήρους απασχόλησης. Ο Same84 είναι ιδιαίτερα δημιουργικός και επιτυχημένος σε διάφορες μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της ζωγραφικής, της street art, της εικονογράφησης και της γραφιστικής. Ωστόσο, το μεγάλο του ταλέντο είναι να δουλεύει με έργα μεγάλης κλίμακας. Οι τοιχογραφίες του, αλλά και τα διεθνή art projects που έχει συμμετάσχει, το αποδεικνύουν αυτό. Η αλληλεπίδραση μεταξύ χρώματος και σχήματος είναι αυτό που χαρακτηρίζει το αναγνωρίσιμο στυλ του Same84. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί μια τολμηρή και πολύχρωμη παλέτα και είναι δεξιοτεχνικός στο να δημιουργεί αποδόσεις γραφιστικών στοιχείων που θυμίζουν πίνακες, με αποτέλεσμα μια υβριδική μορφή μεταξύ εικονιστικών και αφηρημένων γκράφιτι.

Λίγα Λόγια για την καλλιτεχνικη ομάδα URBANACT

Η Urbanact (μέλη και συνεργάτες) έχει ενεργή παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Οι στόχοι της είναι, με δράσεις που πραγματοποιούνται κυρίως στο δημόσιο χώρο, να προωθήσει την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, του graffiti-streetart, την ποδηλατική κουλτούρα κ.ά.
Οι δημόσιες τοιχογραφίες αποτυπώνουν τις ιδέες και την ενέργεια των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία, την ανάγκη για οικειοποίηση του δημόσιου χώρου.

Οι δράσεις της UrbanAct εστιάζονται:

Στον σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίηση δημόσιων τοιχογραφιών, ειδικών προγραμμάτων τοιχογραφιών («Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια, Χρώμα στα Νησιά, Χρώμα στα Νοσοκομεία κ.α.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην προαγωγή της εθελοντικής και της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών. Στη διοργάνωση εκδηλώσεων και φεστιβάλ (CityCall fest). Στη δημιουργία εικαστικών εκθέσεων και εκδόσεων (φωτογραφικά λευκώματα MuralArt, MuralMasters, BikeArt, The Wooden Bicycles κ.α.)

Για την υλοποίηση των στόχων της η UrbanAct συνεργάζεται με επώνυμους καλλιτέχνες της graffiti και street art σκηνής, γραφίστες, αρχιτέκτονες, εικαστικούς κ.α. με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα, συλλόγους, κινήσεις πολιτών, εταιρείες κ.α. από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημιουργούμε για πιο όμορφες πόλεις, με ελεύθερους χώρους έκφρασης και δημιουργίας, με ελεύθερους ανθρώπους ενάντια στην ομοιομορφία και την αισθητική του ʽγκρίζουʼ.

Η δημιουργία της εγκατάστασης πραγματοποιείται τηρώντας τα απαραίτητα πρωτόκολλα για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αποφυγή διασποράς της Covid-19.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος - Ένα γράμμα για την Ελευσίνα

Από τις 13 έως και τις 16 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Ένα γράμμα για την Ελευσίνα, μία έκθεση με εικαστικές δημιουργίες της Νικολέττας Γρανίτσα, που υπογράφει ως Μαγεμέλι εμπνεόμενη από την “αλχημιστική” κοινωνία των μελισσών.


Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Από τις 29 Μαρτίου έως τις 21 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο φουαγιέ του Πολυχώρου Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της, μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας που δημιούργησαν η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Έρχεται το 3ο τριήμερο προβολών ντοκιμαντέρ στο ιστορικό Σινέ Ελευσίς με ένα απρόβλεπτο αφιέρωμα από την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, την πρεμιέρα της ταινίας “Περσεφόνη, το κόκκινο χαλί” και προβολές για παιδιά και νέους!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes