Μυστήριο 2 Λόγια του ρολογιού με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη


Μυστήριο 2 Λόγια του ρολογιού με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Η «Περσεφόνη» του Γιάννη Ρίτσου ζωντανεύει μέσα από μία πρωτότυπη ηχητική περφόρμανς στον επιβλητικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, με πρωταγωνίστρια την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, σε σύλληψη-ιδέα Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Credits

Ηχητική εγκατάσταση: Κωνσταντίνος Μπώκος

Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Too Far East Productions

Παραγωγή Κινηματογράφησης: Alaska Films

Κοστούμι: Γιώργος Ελευθεριάδης

Πληροφορίες

Live Streaming: eleusis 2021 facebook & eleusis 2021 Youtube Channel

Η περφόρμανς θα προβληθεί ζωντανά μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας ΠΠΕ στο youtube και στο facebook.

Συντονιστείτε στις 17:07 ακριβώς! Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης επιχρωματίζει το Ρολόι, το μνημειώδες τοπόσημο της πόλης της  Ελευσίνας που δεσπόζει στον λόφο του Αρχαιολογικού Χώρου, με μια σειρά παραστάσεων και ερμηνειών κειμένων -ορόσημων της ελληνικής λογοτεχνίας από διακεκριμένους καλλιτέχνες. Η δράση «Λόγια του Ρολογιού», που φέρει τον γενικό τίτλο Μυστήριο 2, φιλοξενεί στην πρώτη της έκδοση την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στο κείμενο του Γιάννη Ρίτσου, με τίτλο «Περσεφόνη», την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου στις 17:07. Η περφόρμανς θα προβληθεί και σε ζωντανή μετάδοση μέσα από το επίσημο κανάλι της Ελευσίνας ΠΠΕ στο youtube και στο facebook.

Η “Περσεφόνη” (1965) του Γιάννη Ρίτσου, κείμενο της ποιητικής συλλογής Τέταρτη διάσταση, του διεθνούς φήμης Έλληνα ποιητή, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας, αποκτώντας ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η καλλιτέχνιδα με την χαρακτηριστική χροιά και την μοναδική ερμηνεία της, θα βρεθεί ακριβώς πάνω από τη σπηλιά της Περσεφόνης στον λόφο των αρχαιοτήτων. Παράλληλα, ενεργοποιείται και το Ρολόι της πόλης, κατασκευής του 1924 που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων. Ένα κεντρικό τοπόσημο με σημειολογική αξία για την Ελευσίνα, καθώς συνδέει δύο ξεχωριστές περιόδους της τοπικής ιστορίας, την αρχαιότητα με την εκβιομηχάνιση της.

Η εν λόγω δράση με την αρίθμηση Μυστήριο 2, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας σειράς δράσεων με τίτλο «Μυστήρια σε Κοινή Θέα». Πρόκειται για καλλιτεχνικά γεγονότα που λειτουργούν ως «μικρές εορτές» στην καθημερινότητα της πόλης. Κάτοικοι, επισκέπτες και περαστικοί της Ελευσίνας αποκτούν τη δυνατότητα να βιώσουν νέες πολιτιστικές εμπειρίες που πραγματοποιούνται στον δημόσιο χώρο της πόλης και μετατρέπουν την πόλη σε μια σκηνή. Το σύνολο των δράσεων πραγματοποιείται από απόσταση και με ασφάλεια, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν λόγω της πανδημίας.

Ευχαριστούμε θερμά: τη Δηώ Καγγελάρη για την ιδέα του κειμένου της ‘Περσεφόνης ‘ του Γιάννη Ρίτσου, την Έρη Ρίτσου, κόρη του ποιητή, για την πρόθυμη και ευγενή παραχώρηση του κειμένου, τη Ρένα Ανδρεαδάκη, για τη συνεχή υποστήριξη στα πρακτικά και δύσκολα ζητήματα της υλοποίησης του έργου!

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ. Σε συνεργασία με πολλούς σπουδαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, όπως οι: Μίνως Βολανάκης, Ανδρέας Βουτσινάς, Σπύρος Ευαγγελάτος, Δημήτρης Καραντζάς, Νικαίτη Κοντούρη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιούρι Λιουμπίμοφ, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Δημήτρης Μαυρίκιος, Γιώργος Μιχαηλίδης, Θέμης Μουμουλίδης, Άρης Μπινιάρης, Ζυλ Ντασέν, Ρούλα Πατεράκη, Ελένη Σκότη, Γιάννης Σκουρλέτης, Πέτερ Στάιν, Σταμάτης Φασουλής, Γιάννης Χουβαρδάς, κ. ά. ¨Εχει ερμηνεύσει βασικούς ρόλους σε έργα όπως: Αισχύλου: “Ορέστεια”, “Πέρσες”, Σοφοκλή: “Αντιγόνη”, “Ηλέκτρα”, “Οιδίπους Τύραννος”, “Οιδίπους επί Κολωνώ”, Ευριπίδη: “Μήδεια”, “Ελένη”, “Ηλέκτρα”, “Ορέστης”, “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, “Ηρακλής Μαινόμενος”, “Τρωάδες”, “Βάκχες”, Αριστοφάνη: “Νεφέλες”, Σαίξπηρ: “Η τρικυμία”, “Άμλετ”, “Μάκβεθ”, “Το ημέρωμα της Στρίγγλας”, “Ριχάρδος Γ΄”, Τσέχωφ: “Τρεις αδελφές”, “Ο γλάρος”, Βέντεκιντ: “Λούλου”, Μπέρνχαρντ: “Πλατεία Ηρώων”, Ο’ Νηλ: “Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα”, Στρίντμπεργκ: “Δεσποινίς Τζούλια”, «Εγκλήματα και εγκλήματα”, Μπρεχτ: “Η Όπερα της Πεντάρας”, Λιόσα: “Λα Τσούνγκα”, Δημήτρη Δημητριάδη: “Στροχάιμ”, “Πολιτισμός – Μια κοσμική τραγωδία”, Γλυκερίας Μπασδέκη: “Ραμόνα travel”, Γιάννη Ρίτσου: “Φαίδρα”, “Η σονάτα του σεληνόφωτος” κ.ά. Έχει πρωταγωνιστήσει σε ταινίες: “Man of God”, “Ευτυχία”, “Ο εργένης”, “Black out”, “Ελεύθερη κατάδυση”, “Ο μελισσοκόμος” κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές σειρές: “Η ζωή εν τάφω”, “10 η εντολή”, “Η τελευταία παράσταση”, “Ασθενείς και οδοιπόροι”, “Ο μεγάλος θυμός”, “Η αγάπη άργησε μια μέρα”, “Βαμμένα κόκκινα μαλλιά”, “Ο κίτρινος φάκελος” κ.ά.

Ο Κωνσταντίνος Μπώκος είναι μηχανικός ήχου και ιδρυτικό μέλος της ομάδας studio19st. Ειδικεύεται στη σύνθεση ήχου, μουσικής και οπτικών υλικών καθώς και στην ηχογράφηση/καταγραφή, το σχεδιασμό, την επεξεργασία και την παραγωγή ηχητικών, μουσικών, και οπτικών υλικών για παραστάσεις, δισκογραφία, κινηματογράφο, πολυμέσα και εικαστικές εγκαταστάσεις. Συνεργάζεται με συνθέτες, μουσικούς, σκηνοθέτες, χορογράφους, εικαστικούς καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει στη δημιουργική διαδικασία.

Εχει συνεργαστεί για την παραγωγή ηχητικών, μουσικών και οπτικών υλικών παραστάσεων με πολλά θέατρα και ομάδες χορού όπως: Εθνικό Θέατρο, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Στοά, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Οδού Κυκλάδων, Theseum Ensemble, Θέατρο Εμπρός, Θέατρο Σφενδόνη, Ομάδα Εδάφους, Χοροθέατρο Οκτάνα, Landscape Dance Company, ομάδα χορού X-it, Analysis Dance Company κ.ά.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 15 Το Ανοιχτό Μουσείο

Γιατί η Ελευσίνα Σήμερα; Από τη Μελαγχολία στο Όραμα.
Ένα πολυεπίπεδο εκθεσιακό έργο από τη Βάνα Ξένου που αναδεικνύει τα πολλαπλά αφηγήματα της Ελευσίνας

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes