Μυστήριο 99 The Ark – Τριήμερη Γιορτή


Μυστήριο 99 The Ark - Τριήμερη Γιορτή

H 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στήνει μια τριήμερη γιορτή για να αποχαιρετήσει τη βελγική κολλεκτίβα των TimeCircus που επιστρέφει στην Αμβέρσα μετά από έξι μήνες και να παραδώσει – και επίσημα πλέον – το ARKOPOLIS, την κιβωτό αιώνιας νεότητας, αυτό τον μοναδικό χώρο πολιτισμού στους νέους και στους κατοίκους της Ελευσίνας.

Τοποθεσία:

Δείτε εδω.

Οι TimeCircus ξεκίνησαν από το Βέλγιο τον Μάιο του 2022 και διέσχισαν 3.000 χιλιόμετρα έως την Ελευσίνα, στη μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή της ιστορίας της πόλης. Εδώ, οραματίστηκαν και δημιούργησαν το ARKOPOLIS, έναν τόπο συνάντησης, συνεργασίας, συμπερίληψης, ελεύθερης δημιουργίας που αποτελείται από πρωτότυπες αρχιτεκτονικές κατασκευές, το Ark, και τη Σφαίρα. Έναν χώρο δυναμικό που εξελίσσεται διαρκώς, φέρνει τους νέους κάθε ηλικίας πιο κοντά, έναν χώρο που αποδεικνύει ότι ο πολιτισμός δεν είναι αγαθό για λίγους αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της Ελευσίνας.

Οι εμπνευστές του ARKOPOLIS επιστρέφουν στη βάση τους αφήνοντας το δημιούργημά τους να αποκτήσει τη δική του ζωή αλλά πριν απ’ αυτό αποχαιρετούν την πόλη και τους κατοίκους της με μια τριήμερη γιορτή που τα έχει όλα: φαγητό, μουσική, προβολές, dj sets, πάρτι, pop-up events, χαρές, συγκινήσεις και πολλές εκπλήξεις.

Το πρόγραμμα ξεκινάει από το πρωί της Παρασκευής (29 Σεπτεμβρίου) και περιλαμβάνει pancakes για μικρούς και μεγάλους, φυτέματα στον κήπο, προβολές, την αξέχαστη εμπειρία του Globo Swing, ντίσκο πάρτι με rollerblades, δροσερά κοκτέιλ καρπούζι και – φυσικά – τις διάσημες βελγικές τηγανιτές πατάτες για όλους! Την επόμενη (Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου), στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παράδοση του ARKOPOLIS στην πόλη της Ελευσίνας με τις ευλογίες των Αρχιερέων της Έμπνευσης και παρουσία εκπροσώπων της πόλης Genk όπου πρωτοδημιουργήθηκε το ΑRK. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Greek Animal Rescue του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και ακόμα δύο ταινιών μικρού μήκους που αφορούν στη φιλοζωική δράση των TimeCircus, ενώ, το βράδυ, θρυλικοί djs από την Ελευσίνα και την Αμβέρσα βάζουν φωτιά στο dancefloor σε ένα ξέφρενο πάρτι που θα θυμόμαστε για καιρό… Όσοι βρεθούν την τρίτη και τελευταία μέρα των εορτασμών (Κυριακή 1 Οκτωβρίου) στο ARKOPOLIS, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του κρίκετ και να γευτούν παραδοσιακά πιάτα από την Πακιστανική κοινότητα της περιοχής, ενώ το βράδυ η Αλβανική κοινότητα θα στρώσει το μεγαλύτερο τραπέζι της Ελευσίνας για το τελευταίο δείπνο των TimeCircus.

Σας περιμένουμε!

*Η βασική δομή του χώρου, το Αrk, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αρχικά το 2017 από το δίκτυο των Constructlab στην πόλη Genk του Βελγίου.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes