Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης & Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης : M2P

Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ: Γιολάντα Μαρκοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημερομηνία: Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
Ώρα έναρξης: 19:00
Τοποθεσία: Πολυχώρος Πολιτισμού Σινέ Ελευσίς

Πρώτη παρουσίαση: Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης – 19:00
Δεύτερη παρουσίαση: Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς παρουσιάζει τα αποτελέσματα δύο ιδιαίτερων έργων που αποτέλεσαν μέρος του προγράμματός της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δύο έργων που προέκυψαν από την άμεση συνεργασία καταξιωμένων δημιουργών με τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, του Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, σε σύλληψη, σχεδιασμό και καλλιτεχνική επιμέλεια της δημιουργικής ομάδας M2P, και της τριλογίας ΜΥΣΤΗΡΙΟ 13 Ε_ΦΥΓΑ, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Πώς η άυλη πολιτιστική κληρονομιά και οι τοπικές παραδόσεις μετουσιώνονται σε σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία; Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα τη δώσουν οι δημιουργοί των δύο έργων οι οποίες θα μιλήσουν για τη μεθοδολογία που ακολούθησαν και, μαζί με τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν με το κοινό τις εμπειρίες τους.

Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης1

 

Πιο αναλυτικά, στην εκδήλωση στο Σινέ Ελευσίς θα παρουσιαστεί το Μυστήριο 85 Μοτίβα της πόλης, ένα έργο της πρόσφατα βραβευμένης με ΕΒΓΕ δημιουργικής ομάδας των M2P (Αλίκη Κακουλίδου & Δήμητρα Βασιλάκου) που εντάχθηκε στην τελετή έναρξης της 2023 Ελευσίς με τη μορφή εγκατάστασης στο δημόσιο χώρο. Μία αφήγηση με στόχο την επαναφορά της γλωσσικής μνήμης, της πόλης και των ανθρώπων της μέσω της γλώσσας της οπτικής επικοινωνίας. Οι M2P συνεργάστηκαν με τους ανθρώπους που απαρτίζουν τους εθνοτοπικούς συλλόγους της Ελευσίνας, κατέγραψαν τα βιώματα, τις μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, την τέχνη και τα σύμβολά τους, όπως αυτά εμφανίζονται σε κεντήματα και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα, και τους έδωσαν νέα ζωή. Ένωσαν εικόνες, μοτίβα της τοπικής παράδοσης, με αφηγήσεις δημιουργώντας μία νέα οπτική γλώσσα που προκαλεί τον θεατή να διαβάσει ξανά, να συνδεθεί με τον τόπο και τον χρόνο. Οι συντελεστές του έργου θα παρουσιάσουν τα 10 νέα μοτίβα που δημιουργήθηκαν καθώς και την έκδοση που καταγράφει το σύνολο του έργου.

Στη συνέχεια, η διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Γιολάντα Μαρκοπούλου θα μιλήσει για το Μυστήριο 13 Ε_ΦΥΓΑ, τις τρεις παραστάσεις (Ε_ΦΥΓΑ, Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία & Ε_ΦΥΓΑ Πόντος) που παρουσιάστηκαν από το 2018 έως το 2024, στο δημόσιο χώρο της Ελευσίνας και γνώρισαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή. Στο Σινέ Ελευσίς, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και η έκδοση Ε_ΦΥΓΑ, ένα έντυπο χρονικό όχι μόνο της ομώνυμης τριλογίας αλλά και της πολυετούς επιτόπιας έρευνας και της μεθοδολογίας της σκηνοθέτιδας και της ομάδας της. Η έκδοση αποτυπώνει τα έργα ως μια ξεχωριστή παρακαταθήκη της 2023 Ελευσίς, αναλύοντας μέσα από κείμενα και πλούσιο οπτικό υλικό μια μοναδική περίπτωση μακροχρόνιου καλλιτεχνικού έργου με την ενεργή εμπλοκή της κοινότητας. Tην έκδοση επιμελήθηκε η Ιωάννα
Βαλσαμίδου, με σύμβουλο έκδοσης τη Μαρία Κουκιάδη, σε σχεδιασμό του Ιωάννη Μαρκάκη και καλλιτεχνική διεύθυνση του ίδιου σε συνεργασία με τη Γιολάντα Μαρκοπούλου. Στην εκδήλωση, μαζί με τη σκηνοθέτιδα, την εμπειρία τους από το έργο θα μοιραστούν και οι συμμετέχοντες στις παραστάσεις, Ομάδα Station Athens (Ε_ΦΥΓΑ), Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας (Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία) και Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας “Νέα Τραπεζούντα” (Ε_ΦΥΓΑ Πόντος), αλλά και οι συμμετέχοντες με κείμενα στον τόμο.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes