Μυστήριο 85 Μοτίβα της Πόλης


Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια-σύλληψη: M2P (Αλίκη Κακουλίδου, Δήμητρα Βασιλάκου)
Συνεντεύξεις-καταγραφή στοιχείων-επιμέλεια κειμένων: Γιώργος Δρόσος
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κατασκευής – μελέτη φωτισμού: Kiki Kelesidou
Φωτογραφία: Yannis Zindrilis
Παραδοσιακό τυπωτήριο υφασμάτων: Μιχάλης Καράμαλης

Το έργο δημιουργήθηκε μέσα από μια διαδικασία έρευνας πάνω στη λαϊκή κληρονομιά και την πολιτισμική ιστορία των διαφόρων κοινοτήτων της Ελευσίνας. Σε συνεργασία με τους εθνοτοπικούς συλλόγους και τους ανθρώπους που τους απαρτίζουν, καταγράφηκαν τα βιώματά τους, οι μνήμες από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, καθώς και η τέχνη και τα σύμβολά τους, όπως αυτά εμφανίζονται σε κεντήματα και άλλα παραδοσιακά τεχνουργήματα. Ακολουθώντας τη μεθοδολογία που χαρακτηρίζει και την υπόλοιπη δουλειά τους, οι M2P απομόνωσαν λεπτομέρειες από αυτές τις εικόνες και τις αφηγήσεις και τις επεξεργάστηκαν προκειμένου να συνθέσουν κάτι νέο.

Τα μοτίβα είναι δέκα και αντιστοιχούν σε ισάριθμους τόπους: Δωδεκάνησα, Ελευσίνα, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κέρκυρα, Κρήτη, Μικρά Ασία, Πελοπόννησος, Πόντος, Χίος. Έχουν τυπωθεί με την παραδοσιακή μέθοδο της καλλιτεχνικής μεταξοτυπίας και με φιλικά για το περιβάλλον υλικά. Τα δέκα πανό θα παραμείνουν αναρτημένα στο γωνιακό κτήριο της οδού Κανελλοπούλου 17 για μερικές ημέρες, δημιουργώντας έτσι μια οπτική αφήγηση σε ανοιχτό διάλογο με τη σύγχρονη εικόνα της πόλης. Στη συνέχεια θα παραδοθούν στους συλλόγους για να αποκτήσουν νέα χρήση. Η καταγραφή της συνολικής διαδικασίας, θα παρουσιαστεί με τη μορφή έντυπης έκδοσης ως δεύτερο μέρος του έργου.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes