Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU – 2ο Ανοικτό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο


Πληροφορίες:

Είσοδος ελεύθερη
Ημερομηνία 31/05/2023 , στις 19.00

Πρόκειται για τα «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Συμβούλια», με προσκεκλημένους/ες ειδικούς/ες ομιλητές/τριες, που θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με το κοινό σημαντικά για την πόλη κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, θέματα πολιτισμού, υγείας και καθημερινότητας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του προγράμματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU

Το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU αποτελεί ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, που διοργανώνεται από τον Μάρτιο 2023 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκεται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις κρίσιμες θεματικές «Περιβάλλον – Υγεία» και «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική», που απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με διδασκαλίες που θα πραγματοποιούνται επί του πεδίου, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Στόχος της δράσης είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παρέχει επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία.

2ο Ανοικτό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο
Τίτλος: «Οι ειδικοί συζητούν με του πολίτες για την ποιότητα ζωής στην Ελευσίνα»

Από τι εξαρτάται η ποιότητα της ζωής ενός ατόμου; Αυτό το θεμελιακό, ολιστικό ερώτημα τίθεται πολύ συχνά στην καθημερινότητα όλων μας, όταν αναρωτιόμαστε για τη ζωή και τις επιλογές μας, όταν κρίνουμε τα πολιτικά δρώμενα, όταν αποτιμούμε τις κοινωνικές παραμέτρους γύρω μας αλλά και ευρύτερα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ποιότητα ζωής ως την αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή, η οποία διαμορφώνεται στο πλαίσιο της κουλτούρας και των αξιακών συστημάτων της κοινωνίας στην οποία ζει και σε συνάρτηση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του. Πρόκειται για μια ευρεία έννοια που επηρεάζεται με πολύπλοκο τρόπο από τη σωματική υγεία του ατόμου, την ψυχολογική του κατάσταση, τις προσωπικές του πεποιθήσεις, τις κοινωνικές του σχέσεις και τη σχέση του με τα σημαντικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντός του (THE WHOQOL GROUP 1995).

Μια ζωηρή συζήτηση στην κοινότητα της δράσης Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – In Situ μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων ανέδειξε την ποιότητα του νερού και του αέρα, τα βιομηχανικά ατυχήματα και την προσβασιμότητα στην πόλη, ως τις πιο καίριες και σημαντικές παραμέτρους που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στον αστικό ιστό της πόλης της Ελευσίνας.

Ομιλήτριες και ομιλητές

Συντονισμός: Αθηνά Μαυρίδου,Ομότιμη Καθηγήτρια, Απόστολος Βανταράκης Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
1. «Ποιότητα ζωής- Ασφάλεια-Περιβάλλον». Εισαγωγική ομιλία – Δρ. Ιωάννης Παναγιωτούλιας, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ελευσίνας
2. «Αέρας και ποιότητα ζωής» – Δρ. Αναστάσιος Χρηστίδης, Προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελευσίνας
3. «Ποιότητα υδάτινου περιβάλλοντος»- Σωτήρης Καραβόλτσος, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος, Τομέας Ανόργανης Χημείας, Ανόργανης Χημικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Χημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ.
4. «Βιομηχανικά ατυχήματα» – Δέσποινα Φυτιλή, Ιατρός Εργασίας, Επιμελήτρια Β΄, Νοσοκομείο «Θριάσιο».
5. «Καθολική προσβασιμότητα» – Δρ Εμμανουέλα Πατινιωτάκη ATLAS E.P. Chief Executive Officer Director of Accessibility, Research & Education
6. «Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ» – Ευ. Κακοσαίος, Πρόεδρος Συλλόγου ΑΜΕΑ Δυτικής Αττικής

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes