Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU – 1ο Ανοικτό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο

Πληροφορίες:

Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Κέντρου «Λεωνίδας Κανελλόπουλος»
Είσοδος ελεύθερη
Ημερομηνία: 17/05/2023, 18.00- 21.00

Πρόκειται για τα «Ανοικτά Εκπαιδευτικά Συμβούλια», με προσκεκλημένους/ες ειδικούς/ες ομιλητές/τριες, που θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με το κοινό σημαντικά για την πόλη κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, θέματα πολιτισμού, υγείας και καθημερινότητας, όπως αυτά έχουν προκύψει μέσα από συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του προγράμματος. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU

Το Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας – IN SITU αποτελεί ένα σημαντικό έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς, που διοργανώνεται από τον Μάρτιο 2023 σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Πρόκεται για ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γύρω από τις κρίσιμες θεματικές «Περιβάλλον – Υγεία» και «Πολιτισμός – Πολιτιστική Πολιτική», που απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους της Ελευσίνας και της γύρω περιοχής, με διδασκαλίες που θα πραγματοποιούνται επί του πεδίου, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους της πόλης. Στόχος της δράσης είναι να καλλιεργήσει την ελεύθερη σκέψη και να παρέχει επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου σε κάθε ενδιαφερόμενο/η ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και μορφωτικού επιπέδου μέσα από μια ξεχωριστή μαθησιακή εμπειρία.

«Ανοικτά Εκπαιδευτικά Συμβούλια» | Πρόγραμμα
1ο Ανοικτό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο
Τίτλος: «Σπόροι: από τη θεά Δήμητρα στην Ελευσίνα μέχρι την εξέλιξη μιας καλλιεργητικής και πολιτισμικής κληρονομιάς»

Ο όρος “culture”, που μεταφράζεται στα ελληνικά ως καλλιέργεια, αναφέρεται τόσο στην καλλιέργεια, όσο και τον πολιτισμό ή την κουλτούρα. Πολιτισμικά γνωρίσματα ανθρώπινων κοινωνιών είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη της καλλιέργειας της γης και του πολιτισμού. Ο όρος “civilization” που προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη civil (αστικό) αναφέρεται και στην αναπτυξιακή εκδοχή του πολιτισμού.

Πριν από περίπου 10.000 χρόνια, υπήρξε μια σταδιακή μετάβαση ή αλλαγή με τους ανθρώπους να μετατρέπονται από κυνηγούς και τροφοσυλλέκτες σε καλλιεργητές. Οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καλλιεργούν άγρια φυτά τα οποία επέλεγαν για τα χαρακτηριστικά τους (π.χ. εποχικοί εδώδιμοι καρποί, μεγάλοι σπόροι, κ.ά.) κι έτσι οι σπόροι τους συλλέχθηκαν και ξαναφυτεύτηκαν. Αυτή η έννοια της πρώιμης επιλογής για την καλλιέργεια της γης, την πρωτογενή παραγωγή και την αντίληψη του οικολογικού θώκου αντικατοπτρίζει μια πολιτισμική κληρονομιά αλλαγών, από τη νομαδική ζωή στην αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη των πρώτων κοινωνιών των πόλεων.

Οι άνθρωποι, άμεσα εξαρτημένοι από τον κύκλο ζωής των φυτών, στάθηκαν με δέος απέναντι στη γη και την λάτρεψαν. Η αρχέγονη λατρεία για αυτή, γέννησε θεότητες με φυτικά σύμβολα, με λουλούδια στα χέρια, με στεφάνια και κωδίες στο κεφάλι, με θυσάνους δημητριακών στην αγκαλιά.

Στην περιοχή της Μεσογείου, μετά από την εποχή των τελευταίων παγετώνων, η σχέση μεταξύ των ανθρώπινων πληθυσμών και των φυτών καθορίστηκε από την καλλιέργεια των σιτηρών, των οσπρίων, της ελιάς και της αμπέλου. H καλλιέργεια που συμβαδίζει με την πολιτισμική ιστορία των ανθρώπων έφτασε μέχρι τη λατρεία της θεάς Δήμητρας για τη γονιμότητα και την αναγέννησης της γης.

«…όπως το στάχυ αποκάλυπτε
το όραμα για την
άβυσσο του σπόρου…»

Károly Kerényi

Ομιλήτριες και ομιλητές

Συντονίστρια: Σοφία Ριζοπούλου, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικοφυσιολογίας Φυτών, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
1. Πηνελόπη Μπεμπέλη Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Βελτίωσης των Φυτών Γεωργικού Πειραματισμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
2.Κώστας Μωραΐτης Ομότιμος Καθηγητής, Αρχιτεκτονική Σχολή Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
3. Ελένη Πανουκλιά, Εικαστικός

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes