Μυστήριο 69 GREEKIES

Μυστήριο 69 GREEKIES

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, στη συμβολή με την οδό Δραγούμη, μια ολοήμερη γιορτή, υπό την επιμέλεια του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 69 GREEKIES.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Ζωγράφοι: Αλέξανδρος Σιμόπουλος, SIMEK
Χορευτές – performers: HipHop4Hope, KRIZ.D.EE, JuicyCruiseMusicCreations, TsiliSmile, Kool Bill, Dash, MOMO
Κινηματογράφηση: Σταύρος Τριάντος, Γιώργος Γκουνέζος, Σταύρος Βρούτσης, Αντώνης Βαλληνδράς
Εκτέλεση παραγωγής: Døcumatism | Ρένια Παπαθανασίου, Ιάκωβος Βρούτσης, Γκρέις Νουόκε

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Σάββατο 7 Οκτωβρίου | 12:00-00:00
Πεζόδρομος Νικολαΐδου & Δραγούμη
Είσοδος ελεύθερη

Πρόγραμμα:

12:00 Music Starts
16:00 Workshops: Sketching, Hip Hop, Breakdance
18:00 Qualification Rounds & 7toSmoke (Break Dance Battle) / Prize: 250€
21:30 Rap Performance by JuicyCruiseMusicCreations
22:00 Party: DJ sets by TsiliSmile & KRIZ.D.EE
Dance Judges: Terrorist, Roni, Socrates
Hosts: Dash, MOMO

* Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί

Από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα, δύο καλλιτέχνες γκράφιτι δημιουργούν πάνω στους τοίχους ενός «αδέσποτου» χώρου στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου, στο κέντρο της Ελευσίνας. Παράλληλα διεξάγεται ένα υπαίθριο ολοήμερο φεστιβάλ μουσικής με εργαστήρια χορού, ζωγραφικής, ραπ, open mic, dance battles και after party.

Μια μέρα γιορτής και συνάντησης μιας δυναμικής σύγχρονης κουλτούρας, που προσκαλεί τους Ελευσίνιους και τους κατοίκους του Θριασίου πεδίου, κάθε ηλικίας, να παρέμβουν επινοητικά στον δημόσιο χώρο ως αφετηρία ενός δημιουργικού διαλόγου για την πόλη τους. Η γιορτή θα κορυφωθεί με ένα επιτόπιο πάρτι σε συνεργασία με μπαρ του πεζοδρόμου της Νικολαΐδου και με τα νεανικά κοινά της Ελευσίνας και της ευρύτερης Αττικής, που αγαπούν και στηρίζουν αντίστοιχες δράσεις, να γεμίζουν ασφυκτικά τον πεζόδρομο τα Σάββατα.

Τα GREEKIES ξεσηκώνουν τον πεζόδρομο της Νικολαΐδου σε συνεργασία με τους HipHop4Hope, μια πολυπολιτισμική κοινότητα που προσεγγίζει μέσω του hip hop ευπαθείς ομάδες νέων στην Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία, καθώς και με τους ζωγράφους SIMEK [Christos Tzaferos] (δημιουργό δημόσιων και εσωτερικών τοιχογραφιών με έντονα μοτίβα και γεωμετρικές συνθέσεις), και Αλέξανδρο Σιμόπουλο (καλλιτέχνη με δημόσιες τοιχογραφίες σε Ελλάδα και Ευρώπη και πολυάριθμες συμμετοχές σε εκθέσεις διεθνώς).

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 69 GREEKIES

Tο πολυμεσικό έργο Μυστήριο 69 GREEKIES, με αφετηρία την κινούμενη εικόνα, κινηματογραφεί τα αδέσποτα και τους αδέσποτους: ζώα, χώρους, ιστορίες, ανθρώπους που γίνονται οι ήρωες απρόβλεπτων ταινιών και δημιουργούν δημόσιους διαλόγους, καλλιτεχνικές δράσεις, δρομολογώντας πιθανές λύσεις σε κρίσιμα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα σε ένα νοητό τρίγωνο από την Αθήνα έως την Ελευσίνα. Πυρήνας της δράσης είναι τα παρατημένα και τραυματισμένα αδέσποτα στην ευρύτερη περιοχή του Θριασίου Πεδίου, που είναι εξαιρετικά δημοφιλή για υιοθεσία στο εξωτερικό παρά τις εμφανείς αναπηρίες τους: τα Greekies. Ο όρος παίρνει αλληγορική διάσταση περιλαμβάνοντας όποιον νιώθει απομονωμένος ή εγκαταλειμμένος.

Η Døcumatism και ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης επιχειρούν ένα συγχρονικό τοπίο μυστηρίων και κοινωνικής γλυπτικής στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ελευσίνα με επιτόπιες προβολές, ένα νομαδικό φεστιβάλ και εναλλακτικό «μουσείο» που «ταξιδεύουν» ελεύθερα και δρομολογούν ευρύτερες καλλιτεχνικές δράσεις, δημιουργώντας επινοητικούς τρόπους διάδρασης με το κοινό: oι απρόσιτοι ήρωες γίνονται «οδηγοί» σε μια νομαδική δράση/εγκατάσταση που συμβαίνει επιτόπου, μεταφέρεται εύκολα και συνδυάζει την επιτόπια εμπειρία με παραδοσιακές και νέες τεχνολογίες που ακυρώνουν τους περιορισμούς.

 

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes