Μυστήριο 68 ΣΤΑΛΚΕΡ – Νοέμβριος

Πληροφορίες:

Είσοδος Ελεύθερη με προκράτηση θέσεων εδώ.

Από τον Μάρτιο 2023, 39 Ελευσίνιοι και λάτρεις της Ελευσίνας συμμετείχαν σε 18 εργαστήρια. Υπό την καθοδήγηση 10 εισηγητών/τριών, δημιούργησαν 3 ξεχωριστές διαδρομές: “Street Archaeology: μία εναλλακτική περιήγηση”, “Βιομηχανικές Μνήμες, ας γίνουμε η φωνή τους…” και “Δέντρα, άνθη και καρποί… Περιβάλλοντος Οδηγοί”.

Θέλεις να ανακαλύψεις την Ελευσίνα παρέα με τους ανθρώπους της;

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των διαδρομών:

  • Σάββατο 11/11/2023, 12.30-14.00Δέντρα, άνθη και καρποί… Περιβάλλοντος Οδηγοί
    Σημείο εκκίνησης: ARKOPOLIS (τέρμα της οδού Μαρίας Κιουρί)

Η εύφορη πεδιάδα της Ελευσίνας, ποτισμένη από τον ελευσινιακό Κηφισό, αποτελούσε πηγή πλούτου για τους αρχαίους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που η μυθική θεά της καλλιέργειας και του σίτου, η Δήμητρα, συνδέθηκε με αυτόν τον τόπο.

Ωστοσο, είναι αμφίβολο αν η Δήμητρα θα αναγνώριζε την Ελευσίνα σήμερα. Η άφιξη της βιομηχανίας αρχικά ήταν μία ευλογία για τον τόπο, όμως η ακτογραμμή έχει μεταμορφωθεί, οι λόφοι έχουν φαγωθεί, τα ποτάμια έχουν εξαφανιστεί.Σήμερα, τελικά, ποια είναι η Ελευσίνα; Ποιο είναι το περιβάλλον της; Ποια νερά τη διασχίζουν, ποια φυτά φυτρώνουν σε αυτή;

  • Κυριακή 12/11/2023, 12.00-14.00, Βιομηχανικές Μνήμες, ας γίνουμε η φωνή τους…
    Σημείο εκκίνησης: Αναψυκτήριο επί της οδού Κανελλοπούλου (απέναντι από τα Jumbo)

Η Ελευσίνα του σήμερα έχει διαμορφωθεί βάσει της αρχαιολογικής και βιομηχανικής της ιστορίας, η οποία συνιστά την οικονομική και πολιτιστική της ταυτότητα. Είναι η πόλη που, τα τελευταία χρόνια, συνδέεται αναπόσπαστα με την εκβιομηχάνιση της Ελλάδας.

Κάτοικοι και λάτρεις της Ελευσίνας δημιούργησαν και προσφέρουν έναν αφηγηματικό περίπατο που δίνει φωνή στην προσωπική και συλλογική εμπειρία των ανθρώπων της βιομηχανίας της. Κατά τη διάρκεια της παράκτιας περιήγησης, θα ανακαλύψουμε εντυπωσιακά κτήρια εργοστασίων και άλλα βιομηχανικά τοπόσημα με επίκεντρο τις ιστορικές μαρτυρίες των εργατών που τους έδωσαν ζωή.

  • Σάββατο 18/11/2023, 12.00-13.30, Street Archaeology: μία εναλλακτική περιήγηση
    Σημείο εκκίνησης: Συμβολή της Ιεράς Οδού και Αθανασίου & Αναστασίου Μουρίκη (επί της Ιεράς Οδού, μπροστά από την Ελαιουργική)

Ένα από τα πιο σημαντικά λατρευτικά κέντρα της αρχαιότητας, η Ελευσίνα, προσελκύει ανά τους αιώνες μύστες, περιηγητές και επισκέπτες. Η ιστορία της πόλης βρίσκεται παντού γύρω μας, στα διάσπαρτα αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία που κρύβονται σε δρόμους, στενάκια, πιλοτές και πλατείες.

Άνθρωποι με αγάπη για την αρχαιολογία και την ιστορία της Ελευσίνας, συγκέντρωσαν σε έναν περίπατο τα μνημεία που δεν ήξερες ότι αξίζει να ανακαλύψεις. Μαζί, λοιπόν, ως σύγχρονοι περιηγητές, θα εξερευνήσουμε την πόλη και θα μάθουμε για την πολιτιστική της κληρονομιά.

Εκπροσωπείς σχολείο ή σύλλογο και θα ήθελες να κλείσεις κάποια διαδρομή αποκλειστικά για την ομάδα σου;  Επικοινώνησε στο: info@peripatos.net.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes