Μυστήριο 56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030


Μυστήριο 56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030

Μια συνάντηση αφιερωμένη στους επαγγελματίες του Πολιτισμού για την καλλιτεχνική ιθαγένεια (artistic citizenship), την κοινωνική τέχνη (art of sociability) και την πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων και των κοινοτήτων.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Κέλλυ Διαπούλη

Πληροφορίες

Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Δωρεάν μετακίνηση

Mετ’ επιστροφής από την Αθήνα στην Ελευσίνα. Κρατήσεις εδώ.

Το Μυστήριο_56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030, ένα σημαντικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει από τις 10 έως τις 13 Νοεμβρίου  στην Ελευσίνα. Μια 4ήμερη συνάντηση αφιερωμένη στις Τέχνες και τον Πολιτισμό με συζητήσεις, εργαστήρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνικών έργων και εκδηλώσεις δικτύωσης, με τη συμμετοχή θεωρητικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Τη Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιμελείται η Κέλλυ Διαπούλη, τέως Καλλιτεχνική Διευθύντρια της διοργάνωσης, ένα πρόσωπο που εργάστηκε με ζήλο για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, υλοποιώντας ένα μέρος του προγράμματος του θεσμού έως το 2020. Η συνεργασία της με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης σηματοδοτεί την αδιαπραγμάτευτη αξία της συμπόρευσης προς έναν κοινό στόχο.

Το Μυστήριο_56  Συνάντηση Πολιτισμός 2030, στην τρίτη του διοργάνωση, αναπτύσσεται γύρω από τα θέματα της καλλιτεχνικής ιθαγένειας (artistic citizenship), της κοινωνικής τέχνης (art of sociability) και της πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων. Κύριος στόχος των δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ), στο X – Bowling Art Center και σε άλλους χώρους της πόλης, είναι η ανάδειξη των τρόπων σύνδεσης της σύγχρονης τέχνης με την καθημερινότητα μιας πόλης και των κοινοτήτων της.

Δυο χρόνια μετά την τελευταία διοργάνωση τον Νοέμβριο 2019, με έναν πολιτιστικό χώρο βαθιά πληγέντα από την πανδημία, το Μυστήριο_56  Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιστρέφει δημιουργώντας καταρχάς έναν φυσικό χώρο συνάντησης για Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου, καλλιτέχνες, πολιτιστικούς διαχειριστές, θεωρητικούς, θεσμικούς φορείς από Δήμους της Αττικής και την Περιφέρεια, καθώς και για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Μέσα από μια σειρά καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων, η Συνάντηση Πολιτισμός 2030 επιχειρεί αφενός να αναδείξει τους λόγους που οδηγούν καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου στην περιφέρεια και τους τρόπους με τον οποίο εντάσσονται, εμπνέουν και αναπτύσσουν τις τοπικές κοινότητες και αφετέρου να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να επενδύσουν οι πόλεις στην τέχνη και τον πολιτισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Τις πρωινές ώρες, πρόκειται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια εργαστήρια και εκδηλώσεις δικτύωσης ανάμεσα σε επαγγελματίες του πολιτιστικού χώρου και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πάνω σε ζητήματα πολιτιστικής ανάπτυξης των πόλεων και των κοινοτήτων, πολιτικής του πολιτισμού, καλλιτεχνικής παραγωγής, θεσμικού πλαισίου, συνεργασιών, όπως επίσης και καλών πολιτιστικών και καλλιτεχνικών πρακτικών.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 4ημέρου θα παρουσιαστούν περισσότερα από 10 καλλιτεχνικά έργα από όλο τα φάσμα των τεχνών, προϊόντα διαλόγου ανάμεσα στους καλλιτέχνες και την πόλη, αλλά και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, περίπατοι, gaming και άλλες δράσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα από μία διαδικασία συνεργασίας και συνδημιουργίας μεταξύ καλλιτεχνών, διαφορετικών κοινοτήτων στην Ελευσίνα και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τέλος, για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ο «Ανοιχτός Χώρος», ένας τόπος έμπνευσης και  δικτύωσης, στο πλαίσιο του οποίου συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν τη δραστηριότητά τους. Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Το Αναλυτικό Πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ημερομηνία: 10 – 13 Νοεμβρίου 2022

Τοποθεσίες: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας – Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28), X – Bowling Art Center (Χαριλάου 12) κ.α.

Εγγραφές στο Μυστήριο_56 Συνάντηση Πολιτισμός 2030 εδώ & Αιτήσεις συμμετοχής στον «Ανοιχτό Χώρο» εδώ έως τις 5 Νοεμβρίου.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes