Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων


Συντελεστές:

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Γκίγκη Αργυροπούλου – θεωρητικός, επιμελήτρια, σκηνοθετης
Βασίλης Νούλας – σκηνοθέτης, εικαστικός
Κώστας Τζημούλης – εικαστικός, ακαδημαϊκός υπότροφος
Χριστίνα Καραγιάννη – χορεύτρια, ερευνήτρια
I broke the vase – Εύα Ματσίγγου & Νεφέλη Σάνη / καλλιτεχνικό και ερευνητικό ντούο

Επίσης συμμετέχουν:
Βάσω Κανελλοπούλου – συγγραφέας, ερευνήτρια, μέλος του Δικτύου ΣΙΤΩ
Λευτέρης Μπιτζιλεκης – βιολόγος, υποψήφιος διδάκτορας Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Περιβολάκι – βιολογικό αγρόκτημα
Δημήτρης Ταχιας – Γεωπόνος, Παιδαγωγός

 

ΙΔΕΑ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ: το ΟΧΤΩ, critical laboratory for arts and politics (GR)

Συντονισμός έργου: Ζωή Μoυτσώκου – Διεύθυνση Σύγχρονης Τέχνης 2023 Ελευσίς
Μία διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Παρουσίαση εργαστηρίου & συμμετοχική περφόρμανς:
Ημερομηνία: 16 Σεπτεμβρίου
Ώρες: 18.30
Τοποθεσία: ΙΡΙΣ

 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα του έργου Μυστήριο 43 Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων στο εργοστάσιο Ίρις. Εξερευνώντας ποιητικές αλλά και πολιτικές σχέσεις παραγωγής, ανάπτυξης, παρασιτισμού και αδράνειας, την περασμένη άνοιξη, πραγματοποιήθηκαν τα συμμετοχικά εργαστήρια “Όλα τα νησιά φτιάχνουν ένα αρχιπέλαγος” και “Σπόροι και ζιζάνια”, στα οποία αναδείχτηκαν τοπικά οικοσυστήματα και δίκτυα αλληλοστήριξης. Μέσα από διατομεακές συνεργασίες επιστημόνων και καλλιτεχνών, η ομάδα του ΟΧΤΩ πρότεινε εκπαιδευτικές προσεγγίσεις που ακολουθούν τους ρυθμούς και τα σχήματα της θάλασσας και τα ταξίδια των σπόρων. Στο Ίρις θα παρουσιαστεί ένα video – καλλιτεχνικό έργο που προέκυψε από τη διαδικασία των εργαστηρίων καθώς και μια ανοιχτή στο κοινό συμμετοχική περφόρμανς που θα επιχειρήσει – με πρακτικές και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων – να δημιουργήσει μια εφήμερη παρέμβαση.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων, η συγγραφέας-ακτιβίστρια Βάσω Κανελλοπούλου από το δίκτυο ΣΙΤΩ ευαισθητοποίησε τους συμμετέχοντες γύρω από τις τράπεζες σπόρων και την τρέχουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους, ενώ το καλλιτεχνικό και ερευνητικό ντούο I broke the vase (Εύα Ματσίγγου και Νεφέλη Σάνη) τους μύησε σε πρακτικές deep listening· ο βιολόγος Λευτέρης Μπιτζιλέκης τους εξοικείωσε με τη βιοποικιλότητα και την ιδιαιτερότητα της χλωρίδας και πανίδας του Αιγαίου επιχειρώντας μια αναδρομή στο βαθύ γεωλογικό παρελθόν, ενώ η χορεύτρια-ερευνήτρια Χριστίνα Καραγιάννη τους βοήθησε να μεταφέρουν τη γνώση σε κινησιολογικά και χειρονομιακά μοτίβα· η ανάδειξη της σημασίας του αρχιπελάγους του Αιγαίου ως χρήσιμου μοντέλου για την αντιμετώπιση σημαντικών ερωτημάτων στη βιογεωγραφία, την οικολογία και τις εξελικτικές διαδικασίες βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής μας. Μέσα από την επισκόπηση θεωριών γέννησης και σχηματισμού των νησιωτικών συμπλεγμάτων, και προχωρώντας σε θεωρίες νησιωτικής αυτονομίας και/ ή αλληλεξάρτησης στόχος ήταν η διερεύνηση συμβιωτικών δομών, τοπικών οικοσυστημάτων, δικτύων αλληλοστήριξης. Ο γεωπόνος-παιδαγωγός Δημήτρης Ταχιάς μίλησε για τις διαδρομές και τα εξελικτικά στάδια των σπόρων, ενώ η επίσκεψή μας στο βιολογικό πολυλειτουργικό αγρόκτημα “Περιβολάκι” στα Μέγαρα έφερε τους συμμετέχοντες σε άμεση επαφή με ένα πρότυπο εγχείρημα φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Τα συμμετοχικά εργαστήρια περιελάμβαναν ζώνες συλλογικής ανάγνωσης, δημιουργικής γραφής, αναστοχασμού, δημιουργίας ενός ιδιότυπου λεξικού, ανάπτυξης προβληματισμών κι ανταλλαγής απόψεων. Με τη πολυεπίπεδη δράση “Το σχολείο των κυμάτων και των ζιζανίων” τέθηκαν γενικότερα ερωτήματα για τις κρίσιμες νέες πρακτικές, μεθοδολογίες και παιδαγωγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα και τις ανάλογες προεκτάσεις τους στο αστικό, φυσικό και κοινωνικό-πολιτικό πεδίο.

Θεματικός Άξονας

Περιβάλλον

Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στο περιβάλλον, την αειφορία και την ευημερία, αναζητώντας νέους τρόπους για να γίνει η πόλη δική μας και εστιάζοντας στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με τη φύση και το περιβάλλον ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο θεματικός άξονας Περιβάλλον περιλαμβάνει τα τρία θέματα/έννοιες “Δήμητρα-Μητέρα Γη”, “Περσεφόνη” και “Φεστιβάλ Οικοκουλτούρας”, που αντιστοιχούν σε σημαντικά χαρακτηριστικά της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος.

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes