Μυστήριο 35 Αισχύλου Project – Επιστημονική συνάντηση: Για τον Αισχύλο


Μια επιστημονική συνάντηση με στόχο τον εμπλουτισμό του διαλόγου με το έργο του κορυφαίου τραγικού ποιητή και τις σκηνικές εκδοχές του, με τη συμμετοχή εκλεκτών προσκεκλημένων. Πανεπιστημιακοί καθηγητές/τριες και δημιουργοί συζητούν για την ΟΡΕΣΤΕΙΑ και τις ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ, εστιάζοντας στα μεγάλα ζητήματα που διατρέχουν τον κόσμο του Αισχύλου και στη διαχρονική τους διάσταση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα 

Ώρα 19:00 | ΟΡΕΣΤΕΙΑ: Περί δικαίου

  • Κώστας Βαλάκας

Αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής του αρχαίου δράματος στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών

  • Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου 

Ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του δικαίου στη  Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Στέλιος Βιρβιδάκης 

Ομότιμος Καθηγητής Γνωσιολογίας και Ηθικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονίζει: Δηώ Καγγελάρη

Θεατρολόγος τ. επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, Διευθύντρια σπουδών στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου

Ώρα 20:30 | ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ: Aπό το κείμενο στην παράσταση 

  • Άντζελα Μπρουσκου

Σκηνοθέτις – ηθοποιος, ιδρύτρια “Θεατρο Δωματιου”

  • Καίτη Διαμαντάκου

Καθηγήτρια με αντικείμενο «Θεατρολογία – Θεωρία και Θεατρολογική Ανάλυση της Αρχαίας Δραματουργίας με έμφαση στην Αρχαία Κωμωδία» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών

  • Ιωάννα Καραμάνου

Καθηγήτρια της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

  • Σταύρος Τσιτσιρίδης

Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και του Αρχαίου Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Συντονίζει: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Σκηνοθέτης, Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γενικός Καλλιτεχνικός Διευθυντής 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes