Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία

Συντελεστές:

Σύλληψη: Γενική Καλλιτεχνική Διεύθυνση 2023 Ελευσίς
Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Gemma Hansson Carbone
Επιστημονική σύμβουλος: Ιουλία Καούρα
Συνεργάτης σκηνοθέτις: Ηλιάνα Καλαδάμη
Καλλιτέχνες – ερευνητές: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Κωνστάντζα Kαψάλη, Βασίλης Μαυριανός, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου, Gary Salomon
Συνεργάτες στις προπαρασκευαστικές περιόδους: Γιώργος Κριθαράς, Φαίδων Μουδόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος
Συντονισμός παραγωγής: MENTOR

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Πληροφορίες:

Μέρες και ώρες παραστάσεων: 12 Μαΐου (14:30), 13 Μαΐου (11:30 & 13:30), 14 Μαΐου (11:30 & 13:30) | Προσέλευση απαραιτήτως 30 λεπτά πριν την έναρξη των παραστάσεων
Μέγιστος αριθμός θεατών: 30 άτομα
Διάρκεια: 90 λεπτά
Αντί εισιτηρίου καταβάλλεται αντίτιμο εισόδου (6€ κανονικό, 3€ μειωμένο) στο ταμείο του αρχαιολογικού χώρου τις ημέρες / ώρες των παραστάσεων. Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων

Μια από της σημαντικότερες δράσεις – μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, λαμβάνει χώρα στον εμβληματικό Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Μια σύζευξη αφηγηματικής παραστατικότητας και αρχαιολογίας, που συνδυάζει την εγγενή και απροσδιόριστη  έλξη για το μυστηριακό δέος που καταλαμβάνει τον επισκέπτη των ιστορικών μνημείων στην αναζήτησή του για το κρυφό, μυστικό αφήγημα κάθε Τόπου. Η δράση αυτή παρακαταθήκης, υπό την επιμέλεια της Σουηδο-Ιταλίδας σκηνοθέτιδος Gemma Hansson Carbone, παρουσιάζεται ως έργο σε εξέλιξη από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.

Γιατί επισκεπτόμαστε έναν αρχαιολογικό χώρο; Τι αναζητούμε εκεί; 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία είναι μια ανομολόγητη Νέκυια, μια επίσκεψη στον κόσμο των Σκιών, που στηρίζεται σε δυο αδιαμφισβήτητες παραδοχές: Α. Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μια Νεκρόπολις

Β. Κάθε επισκέπτης είναι ενας Οδυσσέας σε αναζήτηση μιας συνάντησης με τα πρόσωπα που έχουν μεταβεί στον τόπο των Μακάρων. 

Όπως συμβουλεύει, άλλωστε, η Κίρκη τον Οδυσσέα, πρέπει να περάσει από τον κόσμο των νεκρών, για να επιστρέψει στην πατρίδα του. (Ομήρου Οδύσσεια, Ραψωδία Κ στ.:530-540)

Με τη συμβολή των Παραστατικών Τεχνών η πρωτοποριακή αυτή δράση αναζητά το μυστικό αφήγημα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού τοπίου κάθε φορά, επιτρέποντας τη μετατροπή της αρχαιολογικής πληροφορίας σε εμπειρία για τον επισκέπτη. Μεσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε αυτή την «περφόρμανς του αφηγήματος», εικαστικοί, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί και αρχαιολόγοι μας καθοδηγούν σε μια επίσκεψη της σιωπηλής παρουσίας του Παρελθόντος ως ενός ζωντανού σώματος, καλώντας τους θεατές να συμμετάσχουν σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας. Η δράση αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το πέρας του θεσμού ως μεθοδολογία – πρότυπο για τον ανεξάντλητο τοπογραφικό αρχαιολογικό πλούτο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία εισάγει μια νέα προσέγγιση στις έννοιες της Ιστορίας, του Χρόνου και του Χώρου, με την περιέργεια των επισκεπτών για τα ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία να μετατρέπεται σε κοινή ανθρώπινη εμπειρία. Ακολουθώντας τον μίτο των καλλιτεχνών – ερευνητών, το κοινό διατρέχει τα τοπόσημα της ειδικά μελετημένης διαδρομής, προκειμένου να βιώσει το φαντασιακό αφήγημα που συνιστά κάθε απόπειρα ερμηνείας του παρελθόντος, μέσα στον φυσικό χώρο που το ενέπνευσε.

Λίγα λόγια για τη δράση

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2022. Προσεγγίζοντας μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καλλιτέχνες – ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών και των επιστημών, ξεκίνησαν μια μακρά, εξελικτική διαδικασία, στο πλαίσιο μιας επιτόπιας συνομιλίας με τον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας και σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται σε αυτόν.

Αναπτύσσοντας και καταγράφοντας μια ενδελεχή μεθοδολογία, η ομάδα στοχεύει -μέσα από την τέχνη της περφόρμανς- πέρα από την αύξηση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και κατ’ επέκταση της Ελευσίνας, την εφαρμογή της μεθοδολογίας και σε άλλους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων. Έθεσε, κατ’ επέκταση, τις βάσεις για ένα πρωτοποριακό έργο η εξέλιξή του οποίου, μετά την πρώτη του παρουσίαση στο πλαίσιο των δράσεων της Τελετής Έναρξης τον περασμένο Φεβρουάριο, θα αποκαλυφθεί μέσα από τις παραστάσεις που θα λάβουν χώρα τον Μάιο στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας.

Θερμές ευχαριστίες: Καλλιόπη Παπαγγελή, Γιώργος Παυλόπουλος, Κώστας Λυκίδης, Vienna Eleuteri, Michael Held, Τάκης Μαστραντώνης, Πάνος Γκιόκας, Λεωνίδας Αργυρός, στους φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του ΕΚΠΑ Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική, στους Χριστίνα Μερκούρη, Διευθύντρια ΕΦ.Α.Δ.Α. και Ευσταθία (Έφη) Ανέστη, Αρχαιολόγος, καθώς και στο σύνολο του προσωπικού φύλαξης του Αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME


Μυστήριο 137 Μετάβαση προς την επαγγελματική αλληλεγγύη

Μια σειρά συζητήσεων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων διοργανώνει από τις 6 έως τις 10 Μαρτίου η 2023 Ελευσίς, σε συνεργασία με το δίκτυο Culture for Change, για το μέλλον και την ανάπτυξη των συλλογικών πρωτοβουλιών των επαγγελματιών του πολιτιστικού χώρου.


Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου

Από την 1η Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου, τρία θεματικά τριήμερα προβολών ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα, την πόλη, αλλά και σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator - Αφηγηματική Αρχαιολογία

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης διοργανώνει για πρώτη φορά στις 29 και 30 Μαρτίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, συνέδριο με τίτλο “Αρχαιολογία και Αφηγηματικότητα” | Eπιτέλεση Αρχαιολογικών χώρων και ανασκαφή ανθρώπινων εμπειριών. Η διήμερη αυτή συνάντηση διεξάγεται στο πλαίσιο της σύνθετης δράσης τέχνης Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, με κύριο στόχο την ενθάρρυνση του διεπιστημονικού διαλόγου ανάμεσα στους τομείς των Τεχνών και της Αρχαιολογίας.


Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities

Οι κάτοικοι της Ελευσίνας χαρτογραφούν τη θέση του πολιτισμού στην πόλη τους σήμερα
και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες του αύριο.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes