Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη και με ανανεωμένη σύνθεση, από τις 10 έως τις 12 και από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Συντελεστές:

Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Gemma Hansson Carbone
Επιστημονική Σύμβουλος: Ιουλία Καούρα
Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Ηλιάνα Καλαδάμη
Ερευνητές, καλλιτέχνες, περφόρμερς: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ισαβέλλα Κασσιμάτη, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βασίλης Μαυριανός, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου, Ιωσηφίνα Περδικίδου, Φοίβος Μίχος – Ράμμος

Συνεργάτες σε προηγούμενες περιόδους: Κωνστάντζα Καψάλη, Γιώργος Κριθάρας, Φαίδων Μουδόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος, Gary Salomon
Εκτέλεση παραγωγής: Mentor

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10-12 & 17-19 Νοεμβρίου (Στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μόνο η παράσταση των 14:30)
Τοποθεσία: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Ώρες προσέλευσης: 11.30 & 14:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά παρουσίαση: 30 άτομα

Είσοδος με προκράτηση θέσεων εδώ. Το αντίτιμο εισόδου, 6 € και 3€ (μειωμένο), καταβάλλεται κατά την προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης.

Με τη συμβολή των παραστατικών τεχνών, η πρωτοποριακή αυτή δράση εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε αυτή την «περφόρμανς του αφηγήματος» τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος. 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία επιδιώκει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: 

Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο;
Τι αναζητούμε εκεί;

Η δράση διέπεται από τις ακόλουθες παραδοχές:

Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μία Νεκρόπολις
Κάθε επίσκεψη εκεί είναι μια Νέκυιαένα ταξίδι στον τόπο των σκιών
Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι ένα θέατρο της ανθρώπινης ιστορίας
Κάθε αρχαιολογικός χώρος αφηγείται μια ιστορία σε σιωπή
Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μία κρύπτη του χρόνου 

Στο πλαίσιο της δράσης, καλλιτέχνες-ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της αρχαιολογίας προσεγγίζουν μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. 

Σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, τα μέλη της σταθερής ομάδας εργασίας αλλά και νέοι/ες συνεργάτες/ιδες που επιλέχθηκαν κατόπιν της Ανοιχτής Πρόσκλησης της 2023 Ελευσίς, παρουσιάζουν τον φετινό Νοέμβριο τον καρπό μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με μια περφόρμανς-επιτόπια συνομιλία με το εμβληματικό αυτό τοπίο της πόλης. Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας συναντάει το παρόν αυτής της ξενάγησης, η οποία αναδιαμορφώνεται, ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται διαρκώς, σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας. 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία είναι μια απόπειρα ερμηνείας/προσέγγισης του παρελθόντος εντός του φυσικού χώρου και του κόσμου που το ενέπνευσε. Μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς που συνεχίζει και μετά το πέρας του θεσμού ως μεθοδολογία-πρότυπο, ικανή να εφαρμοστεί στον ανεξάντλητο αρχαιολογικό πλούτο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Greece 2.0 NextGeneration Black outline gr

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes