Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία


Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία, μία από τις σημαντικότερες δράσεις-μοντέλα του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, επιστρέφει σε επιμέλεια και σκηνοθεσία της Gemma Hansson Carbone, σε συνεργασία με την Ηλιάνα Καλαδάμη και με ανανεωμένη σύνθεση, από τις 10 έως τις 12 και από τις 17 έως τις 19 Νοεμβρίου στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.

Συντελεστές:

Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Gemma Hansson Carbone
Επιστημονική Σύμβουλος: Ιουλία Καούρα
Συνεργάτις Σκηνοθέτις: Ηλιάνα Καλαδάμη
Ερευνητές, καλλιτέχνες, περφόρμερς: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Ισαβέλλα Κασσιμάτη, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Βασίλης Μαυριανός, Ελένη Μολέσκη, Νικολέτα Ξεναρίου, Ιωσηφίνα Περδικίδου, Φοίβος Μίχος – Ράμμος

Συνεργάτες σε προηγούμενες περιόδους: Κωνστάντζα Καψάλη, Γιώργος Κριθάρας, Φαίδων Μουδόπουλος, Βλαδίμηρος Νικολούζος, Gary Salomon
Εκτέλεση παραγωγής: Mentor

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Πληροφορίες:

Ημέρες: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10-12 & 17-19 Νοεμβρίου (Στις 10 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μόνο η παράσταση των 14:30)
Τοποθεσία: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Ώρες προσέλευσης: 11.30 & 14:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Μέγιστος αριθμός ατόμων ανά παρουσίαση: 30 άτομα

Είσοδος με προκράτηση θέσεων εδώ. Το αντίτιμο εισόδου, 6 € και 3€ (μειωμένο), καταβάλλεται κατά την προσέλευση στον αρχαιολογικό χώρο την ημέρα της παράστασης.

Με τη συμβολή των παραστατικών τεχνών, η πρωτοποριακή αυτή δράση εξερευνά το μυστικό Αφήγημα του αρχαιολογικού τοπίου μετατρέποντας την επιστημονική πληροφορία σε βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη. Μέσα από την κίνηση, τον ήχο, τη μουσική και τα νέα μέσα, σε αυτή την «περφόρμανς του αφηγήματος» τα πρόσωπα καθοδηγούν το κοινό σε μια επίσκεψη στη σιωπηλή παρουσία του Παρελθόντος ως ζωντανού σώματος. 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία επιδιώκει να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα: 

Γιατί επισκέπτεται κανείς έναν αρχαιολογικό χώρο;
Τι αναζητούμε εκεί;

Η δράση διέπεται από τις ακόλουθες παραδοχές:

Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μία Νεκρόπολις
Κάθε επίσκεψη εκεί είναι μια Νέκυιαένα ταξίδι στον τόπο των σκιών
Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι ένα θέατρο της ανθρώπινης ιστορίας
Κάθε αρχαιολογικός χώρος αφηγείται μια ιστορία σε σιωπή
Κάθε αρχαιολογικός χώρος είναι μία κρύπτη του χρόνου 

Στο πλαίσιο της δράσης, καλλιτέχνες-ερευνητές από διαφορετικά πεδία των τεχνών, των ανθρωπιστικών επιστημών και της αρχαιολογίας προσεγγίζουν μεθοδολογικά εργαλεία καλλιτεχνικών και ερευνητικών έργων που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία στην Ιταλία, σε συνεργασία με την αρχαιολογική εταιρεία της Φλωρεντίας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. 

Σε αγαστή συνεργασία με τους αρχαιολόγους που εργάζονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, τα μέλη της σταθερής ομάδας εργασίας αλλά και νέοι/ες συνεργάτες/ιδες που επιλέχθηκαν κατόπιν της Ανοιχτής Πρόσκλησης της 2023 Ελευσίς, παρουσιάζουν τον φετινό Νοέμβριο τον καρπό μιας μακράς εξελικτικής πορείας που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με μια περφόρμανς-επιτόπια συνομιλία με το εμβληματικό αυτό τοπίο της πόλης. Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας συναντάει το παρόν αυτής της ξενάγησης, η οποία αναδιαμορφώνεται, ανατροφοδοτείται και εξελίσσεται διαρκώς, σε μια περιήγηση που υπερβαίνει τις συμβάσεις της χρονικότητας. 

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία είναι μια απόπειρα ερμηνείας/προσέγγισης του παρελθόντος εντός του φυσικού χώρου και του κόσμου που το ενέπνευσε. Μια Δράση Παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς που συνεχίζει και μετά το πέρας του θεσμού ως μεθοδολογία-πρότυπο, ικανή να εφαρμοστεί στον ανεξάντλητο αρχαιολογικό πλούτο τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Greece 2.0 NextGeneration Black outline gr

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes