Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας: τα μυστήρια του πηλού – Νοέμβριος


Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας: τα μυστήρια του πηλού - Νοέμβριος

Το Μυστήριο 189 Μύθοι & Θρύλοι της Ελευσίνας αναλαμβάνει να μυήσει κάθε ενδιαφερόμενο στον κόσμο της ελληνικής κεραμικής, αυτής της αρχέγονης τέχνης που ξεκινά από τα νεολιθικά χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Συντελεστές:

Ιδέα – Καλλιτεχνική Επιμέλεια -Υλοποίηση: Αθανάσιος Κατσαράς
Εκτέλεση Παραγωγής: AMASIS | painter ceramic studio gallery

Συντονισμός για την 2023 Ελευσίς:
Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Γεωργία Βουδούρη
Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Νεοκλής Μαντάς

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Ανοιχτές συναντήσεις:

Γνωριμία με την τέχνη του ρακού
Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Νοεμβρίου [12:00-14:00]
Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Κλειστές συναντήσεις:

Εργαστήρια βυζαντινής κεραμικής
Σάββατο 25 Νοεμβρίου [10:00-14:00] & Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 [10:00-14:00]
Studio AMASIS

Κεραμική για παιδιά – Εργαστήρια παιχνιδιών & χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 [Προγραμματισμένες Επισκέψεις Σχολείων] Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού

Διαδραστικό παιχνίδι πόλης Escape from Hades
Δεκέμβριος 2023
Δημόσιος χώρος Ελευσίνας

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη συνεχή επίβλεψη του αναγνωρισμένου Ελευσίνιου κεραμίστα Αθανάσιου Κατσαρά, η δράση ξεδιπλώνεται ως ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει: εκπαιδευτικές δράσεις, ερευνητικό έργο με στόχο την καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά και την ενεργό συμμετοχή – γενικά ενδιαφερόμενου, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένου– κοινού. Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν τη μαγεία της κεραμικής τέχνης από το αρχικό στάδιο της κατασκευής ενός αγγείου έως το τελικό στάδιο του ψησίματος σε αρχέγονα ή σύγχρονα καμίνια, και θα γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί νέων κεραμικών αντικειμένων.

Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση της δράσης κινείται σε δύο παράλληλους άξονες:

Ι. ΛΑΣΠΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ: Εργαστήρια εκπαίδευσης και πρωτότυπης δημιουργίας για ενήλικες και παιδιά, που ενδιαφέρονται να μυηθούν στον κόσμο της κεραμικής. Οι θεματικές που αναπτύσσονται εμπνέονται τόσο από την ιστορία της ελληνικής κεραμικής (ερυθρόμορφη κεραμική, βυζαντινή εφυαλωμένη κεραμική, κεραμική της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου), όσο και της ιαπωνικής τεχνικής “ρακού”.

ΙΙ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Εργαστήρια πρωτότυπης κεραμικής δημιουργίας για φοιτητές συναφούς αντικειμένου σπουδών, τα οποία εμπνέονται από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας και από την αρχαϊκή και τη βυζαντινή κεραμική. Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα θα επιχειρηθεί και η κατασκευαστική προσέγγιση τριών αμφορέων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας με εφαρμογή αρχαίων τεχνικών παραγωγής και χρήση ελευσίνιων χωμάτων.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος - Θάνος Τσίγκος

Από τις 17 Απριλίου έως και τις 30 Ιουνίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας το Μυστήριο 199 Βαγγέλης Τσάκος – Θάνος Τσίγκος, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίους καλλιτέχνες της Ελευσίνας, τον βραβευμένο φωτογράφο Βαγγέλη Τσάκο και τον διεθνώς αναγνωρισμένο εικαστικό Θάνο Τσίγκο.

Το ημερολόγιο LANDSHIP των TimeCircus στα βιβλιοπωλεία!

Ανακάλυψε ολόκληρη τη διαδρομή των TimeCircus από την Αμβέρσα έως την Ελευσίνα – την μεγαλύτερη προσκυνηματική πομπή στα 3.500 χρόνια ιστορίας της πόλης! – μέσα από το ημερολόγιο LANDSCHIP που κυκλοφορεί πλέον στα βιβλιοπωλεία από την 2023 Ελευσίς!


Μυστήριο 40 Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Από τη 1 έως τις 10 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί για 12 η συνεχή χρονιά στην Ελευσίνα το 12ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος με την υποστήριξη της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟ.

THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes