Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας: τα μυστήρια του πηλού – Νοέμβριος


Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας: τα μυστήρια του πηλού - Νοέμβριος

Το Μυστήριο 189 Μύθοι & Θρύλοι της Ελευσίνας αναλαμβάνει να μυήσει κάθε ενδιαφερόμενο στον κόσμο της ελληνικής κεραμικής, αυτής της αρχέγονης τέχνης που ξεκινά από τα νεολιθικά χρόνια και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Συντελεστές:

Ιδέα – Καλλιτεχνική Επιμέλεια -Υλοποίηση: Αθανάσιος Κατσαράς
Εκτέλεση Παραγωγής: AMASIS | painter ceramic studio gallery

Συντονισμός για την 2023 Ελευσίς:
Διευθύντρια Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Γεωργία Βουδούρη
Προϊστάμενος Πολιτιστικής Ανάπτυξης: Νεοκλής Μαντάς

Μια διοργάνωση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική χορηγία του ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Ανοιχτές συναντήσεις:

Γνωριμία με την τέχνη του ρακού
Σάββατο 18 & Κυριακή 19 Νοεμβρίου [12:00-14:00]
Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού

Δηλώσεις συμμετοχής εδώ

Κλειστές συναντήσεις:

Εργαστήρια βυζαντινής κεραμικής
Σάββατο 25 Νοεμβρίου [10:00-14:00] & Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 [10:00-14:00]
Studio AMASIS

Κεραμική για παιδιά – Εργαστήρια παιχνιδιών & χριστουγεννιάτικων στολιδιών
Δευτέρα 11 έως Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023 [Προγραμματισμένες Επισκέψεις Σχολείων] Αναψυκτήριο – Εντευκτήριο τέχνης και πολιτισμού

Διαδραστικό παιχνίδι πόλης Escape from Hades
Δεκέμβριος 2023
Δημόσιος χώρος Ελευσίνας

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη συνεχή επίβλεψη του αναγνωρισμένου Ελευσίνιου κεραμίστα Αθανάσιου Κατσαρά, η δράση ξεδιπλώνεται ως ένα πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει: εκπαιδευτικές δράσεις, ερευνητικό έργο με στόχο την καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά και την ενεργό συμμετοχή – γενικά ενδιαφερόμενου, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένου– κοινού. Οι συμμετέχοντες θα βιώσουν τη μαγεία της κεραμικής τέχνης από το αρχικό στάδιο της κατασκευής ενός αγγείου έως το τελικό στάδιο του ψησίματος σε αρχέγονα ή σύγχρονα καμίνια, και θα γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί νέων κεραμικών αντικειμένων.

Πιο αναλυτικά, η υλοποίηση της δράσης κινείται σε δύο παράλληλους άξονες:

Ι. ΛΑΣΠΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ: Εργαστήρια εκπαίδευσης και πρωτότυπης δημιουργίας για ενήλικες και παιδιά, που ενδιαφέρονται να μυηθούν στον κόσμο της κεραμικής. Οι θεματικές που αναπτύσσονται εμπνέονται τόσο από την ιστορία της ελληνικής κεραμικής (ερυθρόμορφη κεραμική, βυζαντινή εφυαλωμένη κεραμική, κεραμική της γεωμετρικής και της αρχαϊκής περιόδου), όσο και της ιαπωνικής τεχνικής “ρακού”.

ΙΙ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΡΕΥΝΑΣ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Εργαστήρια πρωτότυπης κεραμικής δημιουργίας για φοιτητές συναφούς αντικειμένου σπουδών, τα οποία εμπνέονται από εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελευσίνας και από την αρχαϊκή και τη βυζαντινή κεραμική. Στο πλαίσιο του δεύτερου άξονα θα επιχειρηθεί και η κατασκευαστική προσέγγιση τριών αμφορέων από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας με εφαρμογή αρχαίων τεχνικών παραγωγής και χρήση ελευσίνιων χωμάτων.

Θεματικός Άξονας

Εργασία

Ο θεματικός άξονας Εργασία του καλλιτεχνικού προγράμματος διερευνά το παρελθόν και το μέλλον της εργασίας, τις κοινές ευρωπαϊκές προκλήσεις της επισφάλειας και την καλλιέργεια ενός μοντέλου σύγχρονης, βιώσιμης οικονομίας, με χαρακτηριστικό την πρωτοποριακή διασύνδεση της τέχνης με τομείς όπως η βιομηχανία, η επιστήμη, η τεχνολογία και η κοινωνική καινοτομία. Προσεγγίζεται έτσι και ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, η βιομηχανία, η οποία έχει αποτελέσει την αναπτυξιακή βάση της Ευρώπης τους τελευταίους αιώνες. Δημιουργεί συνέργειες ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιχειρήσεις διάφορων κλάδων, ανάμεσα σε καλλιτέχνες και επιστήμονες, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Το μέλλον ξεκινάει εδώ», «Culture My Profession/Culture My Hobby», «Κέντρο Ανάπτυξης Ικανοτήτων και Εφαρμοσμένης Καινοτομίας».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

IN SITU REALITIES Eleusis Documentary Festival

Με 12 πρεμιέρες ταινιών τεκμηρίωσης, εμπνευσμένες από την Ελευσίνα και τις γύρω περιοχές και με σημαντικές συνεργασίες από τον χώρο του κινηματογράφου, εγκαινιάζεται το 1ο IN SITU REALITIES – Eleusis Documentary Festival, ένα έργο παρακαταθήκης της 2023 Ελευσίς.

Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης

Από τις 15 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Φεβρουαρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει στο Παλαιό Ελαιουργείο το Μυστήριο 87 Εγώ το θαλάσσιο ταξίδι, εγώ η κατάληψη της γης, τη νέα γλυπτική εγκατάσταση της Στεφανίας Στρούζα, της καταξιωμένης εικαστικού η οποία μόλις πριν από λίγο καιρό απέσπασε το βραβείο της φετινής Art Athina για νέους καλλιτέχνες.


Μυστήριο 111 Ο πήλινος στρατός της Ελευσίνας

Από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εγκαινιάζει τη νέα εποχή του ανακαινισμένου εργοστασίου ΙΡΙΣ με το Μυστήριο 111 Ο Πήλινος Στρατός της Ελευσίνας από τον διεθνή καλλιτέχνη Juan Esteban Sandoval. Μία έκθεση-αφιέρωμα στους ανθρώπους που εργάζονται στην Ελευσίνα και στην ευρύτερη Δυτική Αττική, ένα τεράστιο συλλογικό πορτρέτο που αντιπροσωπεύει όσους έχουν σφυρηλατήσει με τη δουλειά τους, τη σωματική τους προσπάθεια και τη ζωή τους τη σημερινή εικόνα του τόπου όπου κατοικούν. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο της τελετής λήξης της 2023 Ελευσίς, Μυστήριο 1 Λήξη : Έναρξη | Μια τελετή.


Μυστήριο 151 A Rave Down Below

Από τις 18 Νοεμβρίου 2023 έως τις 28 Ιανουαρίου 2024, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μυστήριο 151 A Rave Down Below, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και μία σειρά από νέες παραγωγές έργων, σε επιμέλεια του Πάνου Γιαννικόπουλου.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes