Μυστήριο 144 Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες

Συντελεστές:

Καλλιτέχνιδα:Έλενα Δήμητρα Χαντζή
Παραγωγή: Wild Reeds (Πάνος Γιαννικόπουλος)

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Πλαζ Παραλίας Φονιά
Ωράριο:
14.6: 19.00 – 21.00
17.6: 19.00 – 21.00
20.6: : 19.00 – 21.00
23.6: 18.30 – 21.00
28.6: 19.00 – 21.00

Στο πλαίσιο:

SYNOIKISMOI LOGO 007

Στη συνέχεια αυτά τοποθετούνται μέσα σε μια διάφανη κατασκευή, ενώ τα ίδια, δίνοντας την αίσθηση ότι αιωρούνται με φόντο το τοπίο της Ελευσίνας, μετατρέπονται σε έργα τέχνης. Το να ζητάς από κάποιον να εγκαταλείψει κάτι που κάποτε αγαπούσε, οδηγεί σε μια συμβολική πράξη που φέρει ποικίλα νοήματα. Τα αντικείμενα απαθανατίζονται κατά τη μετάβασή τους από λειτουργικά και ιδιόκτητα -σε οικείους εσωτερικούς χώρους- σε δημόσια και αποτρέπεται έτσι η απόρριψη και η διασπορά τους στο γύρω περιβάλλον.

Η ολοένα αυξανόμενη συλλογή προσωπικών αντικειμένων γίνεται μνημείο που φιλοξενεί τα υλικά υπολείμματα της κοινωνίας και σύμβολο συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών οντοτήτων. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε μια συλλογική δράση, δημιουργώντας ένα μελάνζ πραγμάτων που προέρχονται από απόσταση “μηδέν χιλιόμετρα” αλλά και από πιο μακριά.

Το «Άσε κάτι που κάποτε αγάπησες» φιλοδοξεί να θίξει κρίσιμα ζητήματα όπως η ιδιοκτησία, η παραγωγή αγαθών, ο καταναλωτισμός, η δημοκρατία, τα μεταβαλλόμενα μεσογειακά τοπία, τα ιστορικά και σύγχρονα ερείπια και η τρέχουσα περιβαλλοντική και ανθρωπιστική κρίση. Αποτελεί μια έκκληση για συνεργασία και συμπερίληψη, που ωθεί τους συμμετέχοντες και τους θεατές να συλλογιστούν και να επανεξετάσουν τη σχέση με τον υλικό κόσμο, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες για νέες ιστορίες και αφηγήσεις μέσα από τα αντικείμενα που αφήνουμε πίσω.

Η καλλιτέχνιδα θα είναι παρούσα σύμφωνα με πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί.

Θεματικός Άξονας

Άνθρωποι - Κοινωνία

Ο πρώτος άξονας διατρέχει το νήμα της εξέλιξης της κοινωνίας από την αρχαιότητα ως σήμερα, προκειμένου να συνδέσει το αλλότριο με το οικείο, να ανακαλύψει κρυμμένες πτυχές, μνήμες και στοιχεία πολιτισμικής ποικιλομορφίας. Ο θεματικός άξονας Άνθρωποι | Κοινωνία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η ευρωπαϊκή κοινωνία, στη συμπερίληψη, στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε ο ένας με τον άλλο, μέσα από τις τρεις θεματικές έννοιες «Ευρώπη των πολιτών», «Ευρώπη, κόρη του Φοίνικα», «Ανθρώπινα μυστήρια».

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes