Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis


Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Jochen Sandig
Δραματουργία – Χορογραφία: Sasha Waltz
Σκηνογραφία: Brad Hwang
Σχεδιασμός Φωτισμών: Jörg Bittner
Σχεδιασμός Ήχου: Holger Schwark
Κινηματογράφιση: Stephan Talneau

Rundfunkchor Berlin
Μουσική Διεύθυνση: Gijs Leenaars
Μουσική Συνδιεύθυνση: Justus Barleben

Ερμηνεύουν: Marlis Petersen (σοπράνο), Benjamin Appl (βαρύτονος), Angela Gassenhuber & Philip Mayers (πιάνο) και 65 χορωδοί της Rundfunkchor Berlin

Καλλιτεχνική συνεργασία / Πρόβα: Davide Camplani, Claudia de Serpa Soares, Ilka Seifert

Χορευτές/τριες: Clémentine Deluy, Claudia de Serpa de Soares, Virgis Puodziunas

Μια συμπαραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, του World Human Forum, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Χορωδίας Rundfunkchor Berlin σε συνεργασία με το Sasha Waltz & Guests και το Radialsystem Berlin

Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής

Πληροφορίες:

Πότε: Παρασκευή 29 & Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, Κυριακή 1 Οκτωβρίου
Χώρος: Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας (κεντρική είσοδος)
Ώρα προσέλευσης: 18.30
Τιμές εισιτηρίων: 25 € γενική είσοδος, 15 € φοιτητικό, 65+, άνεργοι, ΑμεΑ & συνοδοί (στην τιμή του εισιτηρίου συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο)

Διάρκεια: 90 λεπτά

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 14 ετών

Η παράσταση θα κινηματογραφηθεί και τις τρεις ημέρες της παρουσίασής της, στο πλαίσιο δημιουργίας σχετικού ντοκιμαντέρ από τον Γάλλο κινηματογραφιστή Stephan Talneau.

Προπώληση εισιτηρίων: online: www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 2107234567, εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα

Εισιτήρια θα διατίθενται τις ημέρες των παραστάσεων στο Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας (16.30 – 18.00)

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, η πολυαναμενόμενη site specific παράσταση της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου. Μια υπερβατική μουσική δημιουργία-στοχασμός για τα ίδια υπαρξιακά ερωτήματα που έθεταν τα φημισμένα Ελευσίνια Μυστήρια επί σχεδόν δύο χιλιετίες

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis αποτελεί μια ανασύνθεση του Human Requiem (Ανθρώπινο ρέκβιεμ), ειδικά σχεδιασμένη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με βάση το έργο του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem (Γερμανικό ρέκβιεμ). Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας μεταμορφώνεται σε ανοιχτό δημόσιο χώρο συλλογικής κάθαρσης, όπου το κείμενο και το σώμα, ο χώρος και ο ήχος συνενώνονται σε ένα ενιαίο έργο τέχνης. Δεν πρόκειται για νεκρώσιμη ακολουθία, αλλά για μια τελετή εορτασμού της ζωής: memento mori (θυμήσου τον θάνατο) που μετατρέπεται σε carpe diem (άδραξε τη μέρα). Μια εμπειρία συλλογικής κάθαρσης που βασίζεται στην παραδοχή ότι η θνητότητα ενώνει όλους τους ανθρώπους σε μία κοινή μοίρα. 

Το Human Requiem δημιουργήθηκε το 2012 από τον Γερμανό σκηνοθέτη Jochen Sandig, τη χορογράφο Sasha Waltz, τον εικαστικό Brad Hwang και πολλούς ακόμη καλλιτεχνικούς συνεργάτες για τη Χορωδία Ραδιοφωνίας του Βερολίνου. Βασισμένο στη σύνθεση του Johannes Brahms Ein Deutsches Requiem, μια συγκινητική, διαθρησκειακή παρηγορία για τους ζωντανούς, την οποία ο Sandig τήρησε κατά γράμμα, το έργο μεταστοιχειώθηκε σε ένα ανθρώπινο Requiem ως ένα συναρπαστικό συναυλιακό γεγονός. Ορόσημο της επιτυχημένης διεπιστημονικής σειράς της Rundfunkchor Berlin, η παράσταση έχει περιοδεύσει έκτοτε ανά την υφήλιο, από τη Νέα Υόρκη στο Χονγκ Κονγκ, από το Βερολίνο και την Αθήνα στην Αδελαΐδα και από το Άμστερνταμ στη Γρανάδα. Το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Classical: NEXT Innovation Award, ενώ χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New York Times «παράσταση-ύμνος στην εποχή μας».

Η συνάντηση –από το 2016 ακόμη– του Jochen Sandig με την Ελευσίνα και το οικουμενικό της αφήγημα, έτσι όπως απηχείται από τα Ελευσίνια Μυστήρια, έδωσε την κρίσιμη έμπνευση για τον οριστικό προσδιορισμό του έργου Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis. Μετατρέποντας το βαθιά ανθρώπινο και διαθρησκειακό μήνυμα του Requiem σε μια εμπειρία των αισθήσεων, η παράσταση επικεντρώνεται στην αγάπη που υπερβαίνει την οδύνη και τη θλίψη, υμνώντας τη ζωή με την πεπερασμένη φύση της. Η χορωδία Rundfunkchor Berlin παρουσιάζει ένα πολυσυλλεκτικό έργο υπό τη μοναδική μουσική διεύθυνση του Gijs Leenaars, με τις φωνές των μελών της χορωδίας να γεμίζουν τον χώρο σαν καθένα τους να ήταν σολίστ.

* H πρεμιέρα του έργου Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων του Διεθνούς Συμποσίου Μυστήριο 299 «Πώς θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο», που θα πραγματοποιηθεί από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου στο ΙΡΙΣ, στην Ελευσίνα. Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε μια καινοτόμο τριήμερη συνάντηση για την αρχαία γνώση, την ιατρική, τις ανθρωπιστικές επιστήμες, την πνευματικότητα, την τέχνη και τον οικολογικό πολιτισμό, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME
PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME PROGRAMME

Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis

Το Μυστήριο 14 Ηuman Requiem in Eleusis, σε σκηνοθεσία Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), έρχεται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου.


Μυστήριο 109 Το Σωματίδιο Higgs

Μια συναρπαστική παράσταση σύγχρονου τσίρκου και χορού, το Μυστήριο 109 ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ HIGGS, σε σκηνοθεσία και χορογραφία της ομάδας κι όμΩς κινείται με αφορμή την ιδέα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και της χορογράφου Χριστίνας Σουγιουλτζή, παρουσιάζει η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου.

Μυστήριο 67 Αμολή

Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίo Της Αιμιλίας Μπουρίτη.

Στις 27 Αυγούστου και στις 14 και 23 Σεπτεμβρίου, η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 67 Αμολή – Η Δήμητρα και η αγροτική καλλιέργεια στο μεταβιομηχανικό Θριάσιο Πεδίο, στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο αντίστοιχα.

Μυστήριο 42 Futuring Waters

Η έκθεση και οι παράλληλες εκδηλώσεις του Μυστήριο 42 Futuring Waters μας συστήνει σε έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν μέσα από μια διαδικασία κοινής δημιουργίας, την οποία εμπνεύστηκε η καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός Τζένη Μαρκέτου με τη βοήθεια Ελλήνων και διεθνών επιστημόνων, καλλιτεχνών, επιμελητών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, ακτιβιστών αλλά και ενεργών πολιτών της Ελευσίνας ανάμεσα σε άλλους γύρω από τα δικαιώματα των νερών και την υδροπολιτική, μια σύνθετη πολιτική σκέψη γύρω από το νερό.


Μυστήριο 169 If the Wind Blows

Το έργο Μυστήριο 169 If the Wind Blows της διεθνούς εικαστικής καλλιτέχνιδας Mariko Hori με έδρα το Άμστερνταμ διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στην πόλη, ορμώμενο από τη γνωστή ιαπωνική παροιμία «Όταν φυσάει ο άνεμος, πλουτίζει ο βαρελοποιός», η οποία σημαίνει ότι οποιοδήποτε γεγονός μπορεί να οδηγήσει σε μία απροσδόκητη έκβαση.

NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS NEWS
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY THE CITY
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US JOIN US
What's on
Days
Hours
Minutes